Lázgörcs gyermekkorban - Mit tegyünk?

Lázgörcs gyermekkorban - Mit tegyünk?

A lázgörcs általában fertőzés miatt kialakuló lázas állapot következménye, mely elsősorban csecsemő- és kisgyermekkorban fordulhat elő. A szülő számára ez egy örökkévalóságnak tűnő, aggasztó, ijesztő élmény lehet, még akkor is, ha a görcstevékenység csak néhány percig tart.

A lázgörcs (lázas konvulzió) a kisgyermeki agy jellemző válasza a lázra, mint ingerre. Óriási szerencse, hogy a lázgörcs közel sem olyan veszélyes, mint amilyennek látszik! Általában nincsen (hosszú távú) károsító hatása. A szülő annyit tehet, hogy lázgörcs közben igyekszik a sérüléstől megóvni gyermekét, a görcs lezajlása után pedig biztosítja számára a kellő pihenést, nyugalmat, majd gyermekorvossal megvizsgáltatja a kicsit.

Tünetek

A lázgörcs tünetei az enyhe körkörös szemmozgástól a súlyos rázkódásig, rángásokig, izomgörcsökig terjedhet.

Melyek még a jellemző tünetek?

 • 38°C feletti láz
 • tudatvesztés
 • karok és lábak mindkét oldali rángó mozgása
 • körkörös szemmozgások

A görcs lehet egyszerű és összetett:

 • Egyszerű lázgörcs: ez a gyakoribb eset, a görcs néhány másodperctől akár 15 percig is terjedhet. 24 órán belül nem tér vissza, jellemzően tónusos-klónusos görccsel kezdődik (hasonlóan az epilepszia egyik típusához). Viszont a roham nem csak az egyik testfélre korlátozódik.
 • Komplex lázgörcs: 15 percnél tovább tart, 24 órán belül megismétlődhet, és korlátozódhat csak az egyik testfélre.

A lázgörcs gyakran akkor jelentkezik, ha a kisgyermek láza hirtelen emelkedik, és lehet akár a betegség első jele is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Lázgörcs esetén orvosi segítséget kell kérni, még akkor is, ha az első alkalommal fordult elő és csak néhány másodpercig tartott. Ha a lázgörcs 10 percnél tovább tart, mentőt kell hívni!

Lázgörcs gyermekkorban - Mit tegyünk?

Az alábbi kísérő tünetek is fontosak:

 • hányás
 • nyakmerevség
 • légzési nehézség
 • extrém aluszékonyság

A lázgörcs okai

Vírus- vagy baktériumfertőzés

A gyermekkori lázgörcs hátterében általában leggyakrabban vírus- vagy baktérium-eredetű fertőzés áll. Tipikusnak számít ezek között a légúti fertőzés, vagy a rózsahimlő. Kevésbé gyakori, de igen súlyos lehet az agyat érintő bármely fertőzés, pl. az agyhártyagyulladás (meningitisz), vagy agyvelőgyulladás (enkefalitisz). E kettő egyébként láz nélkül is okozhat görcsös állapotot.

Védőoltást követő görcsök

Egyes védőoltások után kialakulhat lázgörcs, pl. a di-per-te (diftéria, pertusszisz, tetanusz), vagy az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) védőoltásokat követően. Enyhe láz, hőemelkedés a védőoltás beadása után jelentkezhet. A lázgörcs itt nem a védőoltás, hanem a láz miatt jön létre.

Kockázati tényezők

Csecsemő- és kisgyermekkor

A legtöbb lázgörcs 6 hónapos – 5 éves kor között fordul elő. 6 hónap alatt nem jellemző, 3 év felett pedig csökkenő számban észlelhető. A gyakorisága kb. 1:25, tehát 4% körüli érték.

Családi halmozódás

Egyes esetekben megfigyelhető a lázgörcs örökletes vonása is. Bizonyos gének hordozhatják az ezzel kapcsolatos nagyobb fogékonyságot.

Szövődmények

Bár a lázgörcs látványa a szülőben igen mély nyomot hagy, a legtöbb roham szerencsére nem jár következményekkel. Az egyszerű lázgörcs nem okoz agykárosodást, mentális visszamaradottságot, tanulási problémákat, és semmiféle agyi zavarra sem utal.

A lázgörcs a későbbi epilepsziának sem előjele, itt ugyanis a görcsképződés az abnormális agyi elektromos aktivitás következménye. Az esély, hogy a lázgörcsöket produkáló gyermek epilepsziás legyen, nem több mint 1%.

Visszatérő lázgörcsök

A gyermekkori lázgörcs egyetlen fontosabb szövődménye, hogy a lázgörcs visszatérhet. Ez a jelenség a gyermekek mintegy 30%-ánál fordul elő.

A lázgörcs kiújulása jellemzőbb, ha:

 • már alacsonyabb láz esetén is kialakult az első roham
 • a láz kialakulása után gyorsan fellépett a görcsös állapot
 • a gyermek gyakran lázas
 • közvetlen hozzátartozó betegségtörténetében is volt/van lázgörcs
 • 15 hónapos kor alatt jelentkezett az első lázgörcs

A lázgörcs diagnózisa

Lázgörcs után az alábbi vizsgálatokat kell elvégezni a kisgyermeken:

 • fizikális vizsgálat,
 • vérkép- és vizeletvizsgálat.

Ezek általában elegendőek a valószínűsíthető ok feltárásához.

Ha az orvos központi idegrendszeri fertőzésre gyanakszik, végezhetnek lumbálpunkciót is (gerinccsapolás, ahol kis mennyiségű agy-gerincvelői folyadékot, likvort vesznek le vizsgálat céljából). A likvorból meghatározható, ha fennáll-e agyi, vagy gerincvelői fertőzés. Komplex roham esetén célszerű lehet EEG-vizsgálat végzése is.

Kezelés, gyógyszerek

Görcsroham idején nem szükséges a láz csökkentése. Ilyenkor ne próbáljunk gyógyszert adni, mert fennállhat a fulladás veszélye! Hasonlóképpen ne próbálkozzunk hűtőfürdővel sem. A legjobb, ha a görcs idején a kicsi a földön, vagy az ágyon fekszik.
A legtöbb lázgörcs néhány percig tart. Ha a lázgörcs 10 percen túl is fennáll, vagy ismétlőd rohamok esetén azonnali orvosi segítséget, mentőt kell hívni.

Súlyosabb esetek, epizódok

Ha a lázgörcs 15 percnél is tovább tart, az orvos rendelhet végbélen át, vagy injekcióban (vénásan) adott készítményeket a görcs megállítására.

Lázgörcs gyermekkorban - Mit tegyünk?

Ha a görcs súlyos fertőzés következménye, vagy a fertőzés forrása nem meghatározható, a gyermeket további megfigyelésre kórházban tarthatják. Egyszerű lázgörcs esetén általában nem szükséges a kórházi tartózkodás.

Amit otthon a szülő is megtehet

Lázgörcs kialakulása esetén maradjunk nyugodtak, és próbáljunk az alábbiak szerint cselekedni:

 • fordítsuk a kicsit az egyik oldalára, vigyázzunk, hogy le ne eshessen az ágyról
 • maradjunk a közelben, próbáljuk megnyugtatni
 • távolítsunk el minden éles, kemény tárgyat a közeléből
 • vegyük le róla a szoros, akadályozó ruházatot
 • a görcs közben ne akadályozzuk, ne igyekezzünk őt lefogni
 • a kicsi szájába semmit se tegyünk bele roham közben

Figyelni kell az órát, mennyi ideig tart a roham, figyelni kell a roham természetét, melyik testtájon kezdődött, merre terjedt stb. Ez segítheti később az orvos munkáját, a diagnózist.

Számos kisgyermek nem sokkal a lázgörcs után ismét vidáman játszik és szaladgál. Ha nyugodtak maradunk, mindent alaposan megfigyelünk és időben hívjuk az orvost, ezzel mindent megtettünk, amit megtehettünk kisgyermekünk érdekében.

Forrás: Egészségkalauz

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek