Láthatatlanok-e a fogyatékos emberek?

Láthatatlanok-e a fogyatékos emberek?

Egy átlagos magyar nagyjából 150 emberrel áll kapcsolatban. Mégis kevesen ismernek fogyatékos embereket, pedig minden 20. embertársunk küzd testi vagy értelmi akadállyal. „Azokon segítünk, akik sokszor még kérni sem tudnak” – a mondat Göncz Árpádné, Zsuzsa nénitől származik, aki a KézenFogva Alapítvány egyik életre hívója volt, és aki idén ünnepelné 100. születésnapját. Ezzel a küldetéssel indultak útra 30 éve. Most jubileumi videójukkal a fogyatékos emberekre szeretnék irányítani a figyelmet.

Magyarországon minden huszadik ember fogyatékossággal él – ennek ellenére fogyatékos társaink évtizedekig szinte láthatatlanok voltak. A KézenFogva Alapítvány 30 éve az ő esélyegyenlőségükért küzd. A szervezet jubileumi videója arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a küzdelem égetően aktuális ma is.

A KézenFogva eredményei bizonyítják, hogy szakértő segítséggel a fogyatékos emberek számára a társadalmi elfogadás mellett a szerető család, a biztonságos megélhetés és a meleg otthon is elérhető lehet. Egyre több a sikertörténet, amely azt mutatja: van remény.

Láthatatlanok-e a fogyatékos emberek?

Rendszerszintű változás azonban csak társadalmi összefogással érhető el. Mert a fogyatékos emberek sokszor még mindig periférián élnek: korlátozott a hozzáférésük többek között a közlekedéshez, az egészségügyi ellátáshoz, a lakhatáshoz és a munkához. Az átlagember továbbra sem tudja, hogyan viszonyuljon fogyatékos társaihoz. Ahogyan a munkáltatók is gyakran tanácstalanok, hogy milyen feladatot adhatnának egy látássérült vagy értelmi fogyatékos munkavállalónak. Így 10 fogyatékos álláskeresőből sajnos 8 nem jár sikerrel.

Pordán Ákos, a nemzetközi szinten is elismert szervezet ügyvezetője nagy eredménynek tartja a támogatott önálló életvitel programot, amely három évtized tapasztalatát egyesíti, és több szolgáltatást foglal magában. Köztük a támogatott lakhatást, a nyílt munkaerő-piaci programot, a személyi asszisztenciát és a pszichés segítségnyújtást.

Egy jubileumi videó jó eszköz arra, hogy a fogyatékos emberekre irányítsa a figyelmet – de valódi esélyegyenlőséget teremteni óriási munka, mert nehezített pályán, apró lépésekkel lehet csak haladni. Ezekhez az apró, de fontos lépésekhez hatalmas segítséget jelentenek az 1%-os adófelajánlások: a sok kicsi összeadódik.

Egy civil szervezet feleakkora támogatást kap, mint egyházi és állami társai, ezért támogatók nélkül a KézenFogva nem lenne életképes. Az összefogásnak köszönhetően megvalósuló sikertörténetek azonban az alapítvány elhivatott munkatársainak is erőt adnak a további küzdelemhez.

Videó link: https://youtu.be/-EcQOJE6LDg

Köszönjük mindenkinek, aki adója 1%-ának felajánlásával segít élhetőbb világot teremteni a fogyatékos emberek számára!

 

KézenFogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány

Adószám: 18050495-2-43

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek