Lassabban növekszik az epilepsziások agya

Lassabban növekszik az epilepsziások agya

Egy közlemény szerint az epilepsziás gyerekeknek szignifikánsan lassabb agyuk fehérállományának növekedése, mint az egészséges gyerekeknek - derült ki egy két éves megfigyelési időszakot követően. A megkisebbedett fehérállomány befolyásolja az agyi összeköttetéseket, ezáltal a kognitív funkciókat.

Az epilepszia egy gyakori idegrendszeri kórkép, mely gyakran koragyerekkorban alakul ki, és visszatérő rohamokat okoz. A rohamok lehetnek kis- vagy nagyrohamok. Az Epilepsy Foundation szerint Amerikában 326 ezer 15 év alatti epilepsziás él. Ugyanitt 45 ezer új, gyerekeket érintő esetet diagnosztizálnak évente.

Lassabban növekszik az epilepsziások agya

A Bruce Hermann által vezetett kutatócsoport az új epilepsziás esetek neuronfejlődésének változását követték. A kontroll csoportot 34 egészséges gyerek alkotta és összesen 38 frissen diagnosztizált epilepsziás gyereket vontak be a megfigyelésbe. Az epilepsziás gyerekek között 21 szenvedett úgynevezett fokális, míg 17 idiopátiás generalizált epilepsziában. A gyerekek átlagéletkora 12,9 év volt. MRI vizsgálaton estek át a betegség kezdetén majd két évvel később. A két éves követési időszak alatt feljegyezték a rohamok gyakoriságát - a gyerekek 53 százaléka rohammentes volt, 34 százaléknak egy rohama volt ezen időszak alatt, míg 5 százaléknál havonta, 5 százaléknál hetente és 3 százaléknál naponta léptek fel rohamok.

"A kutatásunkból az derült ki, hogy az epilepsziás gyerekeknek megváltozik az agyi fejldésük, relatíve csökken a fehérállományuk" - nyilakozta Dr. Hermann. A kontrollcsoportnak szignifikánsan nagyobbat fejlődött a fehérállománya a megfigyelés két éve alatt. Ennek ellenére nem volt különbség az egész agy illetve a féltekék területén, de jelentős volt a különbség a homloklebenyek fehérállományában. A tudósok azt gyanítják, hogy a megkésett fehérállományi gyarapodás az az agyi összeköttetések csökkenésével befolyásolja az epilepsziás gyerekek kognitív fejlődését. A megkésett agyi fejlődés magyarázhatja a gyerekek csökkent szervezési, tervezési és összpontosítási képességét.

"A kognitív funkciók csökkenése és az életkorfüggő agyi fejlődés összefüggését még tovább kell vizsgálni" - foglalta össze Dr. Hermann. "További vizsgálatok szükségesek arra vonatkozóan is, hogy a finom neuronfejlődés változásai hogyan befolyásolják a kognitív funkciókat. Hosszútávú utánkövetés szükséges, hogy meghatározzuk azt, hogy az agyi fejlődés csak ideiglenesen lassul meg, vagy a különbség állandó marad."

A University of Wisconsin School of Medicine and Public Health eredményei az Epilepsia folyóirat júliusi számában jelentek meg.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek