Koszos medencék

A nyilvános medencék a különböző fertőzések miatt meglehetősen kétes hírnevet szereztek maguknak. Vajon megalapozatlanok az aggályok, vagy igenis van mitől félnünk? Egy amerikai ellenőrzési hullám következtében az Egyesült Államokban majdnem minden nyolcadik uszoda azonnal bezárt a koszos víz, a nem megfelelő biztonsági felszerelések vagy egyéb súlyos hiányosságok miatt.

A leginkább aggasztó az, hogy a legtöbb hiányosság a gyerek- és játszómedencékkel kapcsolatban merült fel.

Amerikában minden évben 15-20 járványt (hasmenéses, gyomorfertőzés, stb.) okoznak a szennyezett medencék. Ezek egynegyedét olyan a bakteriális fertőzések okozzák, amelyeket könnyű lenne megelőzni megfelelő fertőtlenítéssel és rendszeres ellenőrzéssel.

Sokan azt gondolják, hogy ha a medence klórszagot áraszt, akkor az azt jelenti, hogy tiszta. Pedig ez a szag a kloramin, a klór, a baktériumok, a vizelet és pl. az izzadség vegyületének keveréke. Tehát az igazán tiszta medence szagtalan, és ha a kloramin-tartalom eléri azt a szintet, amikor már érezni a szagát, akkor a víz már erősen irritáló hatást fejthet ki a fürdőzők szemére és orrára, ráadásul a baktériumok nem csak a nem megfelelő klór-tartalmat, hanem a túl alacsony PH szintet is kihasználják.

Koszos medencék

A medencék klórtartalmát tehát folyamatosan ellenőrizni kell, szem előtt tartva hogy a túl magas klórtartalom is legalább annyit árthat (bőrgyulladás, bőrfertőzés, irritáció), mint azok a baktériumok, amelyek ellen használják.

Íme néhány egyszerű tipp, amellyel megelőzhetők a fertőzések:

1.    Kerülje a medence vizének lenyelését

2.    Zuhanyozzon a medencehasználat előtt és után

3.    Kisgyermekét gyakran vigye WC-re

4.    Mindig mosson kezet a WC használata után

5.    Ellenőrizze a medence falát, simának kell lennie, nem nyálkásnak

6.    Figyelje meg, hogy hallja-e a medence szivattyúinak hangját

7.    Vizsgálja meg, hogy tisztán látszik-e a medence alja

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek