Korlátozza a gyermeki agy fejlődését a képernyő túlzott nézése

Korlátozza a gyermeki agy fejlődését a képernyő túlzott nézése

Az okostelefonok és tabletek egyre nagyobb térnyerésével több és több tanulmány készül hatásukról. Egy új kutatás most a gyermeki agy fejlődésére gyakorolt hatásukat vizsgálta, és kiderült, hogy érezhető károkat okoznak - írja az index.hu a CNN cikke nyomán.

John Hutton, a Cincinnati Gyermekkórház orvosa és kutatója három és öt év közötti gyerekek agyát vizsgálta MRI-vel, és azt vette észre, hogy azoknál, akik az ajánlott napi egy óránál többet néznek képernyőket, a fehérállomány lassabban fejlődik. Ez azért komoly probléma, mert a fehérállomány fontos szerepet játszik a nyelvtanulás, az olvasás és a kognitív képességek fejlődésében.

Korlátozza a gyermeki agy fejlődését a képernyő túlzott nézése

Az MRI-vizsgálat előtt a gyerekek kitöltöttek egy kognitív tesztet, a szüleik pedig arról számoltak be, hogy mennyi képernyőt néz a gyerek. A gyerekek naponta átlagosan két órát töltenek képernyő előtt, de volt köztük olyan, aki öt órán át mobilozott.

Jenny Radesky, aki a 2016-os amerikai képernyő-használati útmutató fő szerzője volt, lenyűgözőnek találta az eredményt, de felhívta rá a figyelmet, hogy ezek még nagyon korai eredmények, és a szülőknek még nem kell attól félniük, hogy a gyerekük túl sok digitálismédia-fogyasztása komoly agykárosodást okozna, de azért nem árt visszafogni a képernyőfogyasztást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek