Kockázatosabb a hétvégén szülni

Kockázatosabb a hétvégén szülni

Legalábbis az angol közkórházak statisztikái azt mutatják, hogy a hétvégén született babák egy hajszálnyit rosszabb eséllyel élik túl az első hetüket.

A rangos British Medical Journal-ben megjelent cikk szerzői az adatok elemzése alapján azt is állítják, hogy a hétvégén kórházba felvett kismamák, illetve hétvégi napon született babák kicsit nagyobb eséllyel számíthatnak valamilyen szövődményre.

A kutatók az angol egészségügyi szolgáltató, az NHS (National Health Service) 2010. április 1-je és 2012. március 31-e között rögzített adatait dolgozták fel. A csoport arra az egyértelmű következtetésre jutott, hogy a hétvégi napokon felvett kismamák, illetve az ezeken a napokon született babák a vizsgált 7 mutató közül 4-re nézve rosszabb helyzetben voltak azoknál, akik ugyanazokon az osztályokon hétköznapokon részesültek ellátásban. E mutatók közül kiemelték, hogy a hétvégén született babák perinatális halandósága 1000 szülésből 7.3 volt, ami 0.9-cel magasabb a hét közbeni értéknél.

Kockázatosabb a hétvégén szülni

A kutatók ennek alapján úgy becslik, hogy a vizsgálati időszakban az évi 675 ezer szülésre jutó 4500 gyermekágyi újszülött-halálesetből 770 írható a hétvége-effektus rovására.

Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb újszülött halt volna meg, ha hétvégén is pontosan olyan az ellátás színvonala, mint a referenciának tekintett keddi napon. Hasonló számítás alapján 470 anyai fertőzés lett volna elkerülhető, ha a hétvégi kismamák is a keddi minőségű ellátást kapják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek