Kisdolgok, nagydolgok II. rész

Kisdolgok, nagydolgok II. rész

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szó hagyományos értelmében vett szoktatásnak a szobatisztaságra való nevelés kapcsán nem sok értelme van. A szülőnek inkább a feltételeket kell megteremtenie, hogy a kicsi elhagyhassa a pelenkát, amikor erre megérik.

Szoktassuk vagy ne?

A pisilést, kakilást érdemes ugyanolyan természetesen kezelni, mint az evés, ivás kérdését. Nem kell neki sem több, sem kevesebb figyelmet tulajdonítani. Jó ötlet lehet megengedni a kicsinek, hogy benézzen a vécébe, amikor a szülő a dolgát végzi, így látja, mi történik ott, hogyan használja apa-anya a vécépapírt, mos kezet utána. Másfél évesen kaphat egy bilit, ami tetszik neki (nem kell, hogy zenéljen), az ott lehet a szoba sarkában vagy a vécében. Nyugodtan rá lehet ültetni a babát, a nyuszit, ha a gyerek szeretne, maga is ráülhet akkor is, ha semmit nem sikerül produkálni.

Kisdolgok, nagydolgok II. rész

Ha tapasztalhatóak az érettség első jelei, pelus helyett kaphat a kicsi bugyit, esetleg letolható-felhúzható pelenkát. Ezt érdemes nyugalmas időszakra időzíteni, semmiképpen nem utazás, nyaralás előtt kell elkezdeni, lehetőleg legyen meleg, nyár, hogy könnyű legyen vetkőzni, öltözni, és ne legyen nyűg a ruhacsere. Ha mégis baleset történik, nem szabad megszidni, megbüntetni a gyereket, hiszen nem történt semmi különös. Siker esetén meg kell dicsérni a kicsit, de üdvrivalgásra, jutalom csokira semmi szükség. Érdemes türelmesnek lenni, ez az átmeneti időszak legalább két hétig tart, és lehet, hogy a székeléshez még ezek után is a pelenkát kéri, esetleg el is bújik elvégezni a dolgát. Ez a viselkedés is teljesen természetes, meg kell kérdezni a gyereket, nem kéri-e a bilit, hamarosan valószínűleg úgyis ráül.

Éjszakák, nappalok

A legtöbb gyerek először nappalra válik szobatisztává, majd néhány hónap múlva lesz éjszaka is az, ezért az alváshoz nyugodtan rá lehet adni a pelenkát. Ha ébredéskor többször egymás után is száraz a pelus, ha éjszaka felébred pisilni, valószínűleg elérkezett az éjszakai szobatisztaság ideje is. Ekkor is jó ötlet a bugyis pelenka, azt csak le kell tolni, pisilés után vissza lehet húzni, de akkor sem kell ágyneműt cserélni, ha nem sikerül visszatartani. Sok kicsi egyszer csak maga kezd ellenkezni a pelus ellen, este nem akarja felvenni, leveszi. Ilyenkor a szülő jól teszi, ha hallgat a gyerekére, és végleg elköszönnek a pelenkától.

Még mindig bepisil! Baj van?

Néha persze lehet számítani visszaesésekre, de ezek általában nem kórosak. Ha a kistestvér érkezése miatt újra bepisil a kicsi, kaphat átmenetileg megint pelust, egy idő után valószínűleg úgyis maga veti le ismét. Ilyenkor sem szabad megszidni vagy büntetni, feleslegesen frusztrálni, hiszen amúgy is zaklatott. Ugyanígy megzavarhatja a gyereket az óvodakezdés, az új közösségbe való beilleszkedés, egy költözés stb. Lányoknál ötéves, fiúknál hatéves kor után kell kóros elváltozásra gyanakodni. Ebben az esetben a gyermekorvos valószínűleg nefrológiai (vese) vizsgálatra, urológushoz küldi a gyereket, vizeletvizsgálatot végeznek, nincs-e probléma a vizelet koncentrációjával, nem alakult-e ki húgyúti fertőzés. Fiúknál a fitymaszűkület is okozhat zavarokat. Ha szervi elváltozás nem tapasztalható, pszichoszomatikus probléma állhat a háttérben. Ilyenkor általában először a szülőt fogadják a nevelési tanácsadóban, beszélgetnek vele a család szokásrendjéről, ellátják tanácsokkal. Ha ezután sem javul a helyzet, pszichológus segíthet a gyereknek.

Az I. rész itt olvasható

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek