Kisdolgok, nagydolgok I. rész - Szobatisztaság

Kisdolgok, nagydolgok I. rész - Szobatisztaság

A kisgyermekes szülők életének egyik legszebb pillanata, amikor a csemete végre a bilibe végzi a dolgát. De mikor jön el ennek az ideje? Érdemes, kell-e siettetni, vagy nyugodtam várjuk meg, amíg a gyerek rászokik a bilire? Dr. Rente Judit gyermekorvossal a szobatisztaságról beszélgettünk.

A másfél évesen bilibe pisilő-kakiló gyerek ritkaságnak számít, és dr. Rente Judit gyermekorvos szerint a szülők manapság tisztában is vannak ezzel, és elfogadják, hogy a szobatisztaságra meg kell érni, két-, hároméves kor előtt erre nem is kell számítani.

Pavlovi pisilés

A csecsemő nem akaratlagosan üríti a székletét, a bélműködéséről kevés fogalma van, leginkább észre sem veszi, de biztosan nem foglalkozik vele. Amikor ingert érez, ürít. A záróizmok akaratlagos beidegzése még nem alakult ki, idegrendszere még nem érett erre a feladatra. Ha az épp csak ülni tudó féléves, egyéves babát ilyenkor a bilire teszik, csupán a véletlennek köszönhető, ha épp belepisil vagy kakil.

Kisdolgok, nagydolgok I. rész - Szobatisztaság

Sok-sok ismétléssel kialakítható ugyan egy pavlo vi feltételes reflex (ha bilit látok, pisilek), de ez még nem tudatos, ráadásul a gyermekorvos szerint a későbbi bepisilés és bekakilás okozója is lehet. A szoktatás alatt ugyanis a sikert (bilibe pisilést) dicséret és öröm kíséri, a kudarcot (ha nem sikerül a bilibe pisilni) pedig elkeseredés, esetleg büntetés. Mindkét reakció rossz, valójában a gyerek nem érti, mi az öröm vagy a bánat oka, hiszen ő tudatosan, akarattal nem csinált semmit. A bilire ülés rossz érzéssel kapcsolódhat össze, a baba szorongani, félni kezd egy általa nem befolyásolható eseménytől – kerül-e valami a bilibe, vagy sem. Nem ritka, ha ilyenkor székelési zavar, szorulás alakul ki.

A szobatisztaság biológiája

A vizelet- és székletürítést szimpatikus és paraszimpatikus folyamatok irányítják, ezért az idegpályák megfelelő érettségére van szükség, hogy a szobatisztaság kialakulhasson. Ez a fejlettségi szint legelőbb 18 hónapos, de inkább 24-36 hónapos korban érkezik el. A záróizmok is erre az időszakra erősödnek meg annyira, hogy egyáltalán bent tudják tartani a vizeletet és a székletet. Közben nő a hólyag kapacitása is, egyre több vizelet fér el benne, a központi idegrendszer pedig ekkor érzékeli, ha megtelt a hólyag. A pszichés tényezők szintén fontos szerepet játszanak, a kiegyensúlyozott, családi biztonságban élő gyermek általában könnyebben válik szobatisztává.

Figyeljünk a gyerekre!

A szobatisztaság elérkeztét 24-30 hónapos korra várhatjuk, kevés baba kezd másfél éves korában érdeklődni a bili és a vécé iránt. Ahogy járni, beszélni sem ugyanabban az életkorban tanulnak meg a gyerekek, így a szobatisztaság kialakulása is egyénenként változik. Az értelmi szinthez és az intelligenciához semmi köze, nem okosabb a hamarabb biliző gyerek, mint az, aki később veti le a pelenkát. Nem csak az emésztéssel kapcsolatos eredmények, jelek  utalnak a szobatisztaság kezdetére, hanem a kicsi viselkedésbeli fejlődése is. Bekukucskál a vécébe, mikor a szülő a dolgát végzi, végrehajtja a kéréseket, maga is pakolni kezd, érti a rend fogalmát, egyre többször mondja, hogy „akarom”, „tudom” vagy „egyedül”. Ráülteti a játékát a bilire, esetleg maga is ráül, utánozza a nagyokat.

A szobatisztaságra utaló jelek

  • hosszabb időn keresztül (2 óra) száraz marad a pelus
  • kialakult napi rutinja van, egy adott napszakban kakil
  • kéri, hogy cseréljék ki a piszkos pelust
  • észleli, hogy pisilni, kakilni kell, szól
  • tudja tartani a vizeletet, amíg a biliig ér
  • biztosan ül a bilin vagy a vécészűkítőn
  • maga veszi le a pelust, esetleg bugyit kér

A második részben a bilire szoktatás módjairól lesz szó, s arról, hogyan használjuk ki a jó időt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek