Kezelhető a kisbabások réme - Így enyhítsd a hasfájást!

Kezelhető a kisbabások réme - Így enyhítsd a hasfájást!

Nincs rosszabb érzés annál, mint amikor gyermekünk gyakran sír, úgy érezzük, képtelenek vagyunk megnyugtatni, és sejtelmünk sincs, mi lehet a probléma oka. Nos, számos esetben a hasfájás az – melyet minden szülőnek tudnia kell kezelni.

2014.04.02

Azt, hogy a babák hasfájósak, tapasztalat nélkül is hallja, tudja az ember. Azt már kevésbé, hogy mitől alakul ki a hasfájás, és hogyan kezelheti ezt az igen gyakori problémát a szülő.  Mint annyi esetben, a hasfájós baba esetén is elsősorban a megelőzésen van a hangsúly, és nem a tüneti kezelésen.

Kezelhető a kisbabások réme - Így enyhítsd a hasfájást!

Érdemes áttekintenünk, mi minden okozhatja a hasfájós baba panaszait. A probléma ugyanis sokszor abban keresendő, amit az anya megeszik, illetve ahogyan a kicsi táplálkozik.

A hasfájás oka lehet – szoptatás esetén –, hogy az édesanya nem étkezik megfelelően. Amit megeszik, az az anyatejben is kiválasztódik, és a kicsi szervezetébe is bejut. Sokszor ennek köszönhető, hogy a gyermeket görcsök gyötrik és fokozott a szélképződése.

Ha a babát az anya nem szoptatja, hanem cumisüvegből eteti, a tápszer is lehet a hasfájás kiváltója. Vannak ugyanis gyermekek, akik érzékenyek rá. Próbálkozzunk meg egy másik típussal.

Gondot okozhat, ha a kisbaba még nem gyakorlottan eszik – akár szopik, akár cumisüvegből történik az etetés –, túl sok levegőt nyel evés közben, és ez a bélszakaszban problematikussá válik.

Ha a baba hasfájós, annak szervezete is lehet az oka – egy nemrég a világra jött csecsemőnél még nincs kialakulva az a bélflóra, mely a tejcukor valamint a tej lebomlását könnyíti. Az emésztés még nem megfelelő, így a laktóz a vastagbélben tud lebomlani, de ezzel fokozott gázképződést okoz.

A kisbaba bélrendszerére nézve a nem elég sűrű anyatej is megterhelő lehet – a gyermek akkor nem jut hozzá a táplálóbb tejhez, ha mindkét mellből szoptat egyszerre az anya, és a baba csak az első tejet tudja beszívni, mely egyszerűbben kiürül, de inkább csak a szomjat csillapítja.

Amennyiben a baba sok levegőt nyel evés közben, a büfiztetés lehet a megoldás. A rövidnél sokkal hatékonyabb, ha több ideig tart, nagyjából tíz percen át. Kisbabája válogatja, hogy kinek mennyi időbe telik, mire a felgyülemlett gáz ürül a szervezetéből. Éjszakai etetésnél ugyanakkor nincs szükség hosszas büfiztetésre, mert ilyenkor a gyermek kevésbé eszik mohón.

Kezelhető a kisbabások réme - Így enyhítsd a hasfájást!

Mint már feljebb is említettük, egy másik típusú tápszer szintén megoldhatja a hasfájás problémáját. Ami az étkezést illeti, sokat segít, ha „leteszteljük”, mely élelmiszerek fogyasztása után vannak gondok a baba hasával. Minden bizonnyal ezeket nem tolerálja a gyomra. Általában kerülendők a K betűvel kezdődő zöldségek, így a káposzta, karfiol vagy karalábé, de a borsót vagy a babot sem gyakran kedveli a baba gyomra, ugyanakkor vannak olyan élelmiszerek, melyeknek fogyasztása kis mennyiségben nyugodtan mehet, nagyobb mennyiségben viszont problémás lehet (pl. tej).

A szoptatás technikájának kitapasztalása sem egy könnyű dolog – idő kell hozzá, míg az anyuka rájön, hogy mikor szopik valóban kiadósat a baba és mikor eszik csak úgy ímmel-ámmal. Ha gondjaink vannak, érdemes kikérni szoptatási tanácsadó vagy védőnő véleményét.

Érdemes megemlíteni még, hogy bizonyos cseppek – amelyekről a tanácsadónál és a gyógyszertárban is tájékozódhatunk – segítenek az emésztésben, és egyszerű őket alkalmazni, csak bele kell keverni az anyatejbe vagy a tápszerbe. Gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel ugyancsak enyhíthetünk a baba panaszain, valamint hascsikarás elleni vízzel, melyet azonban csak egy hónapos kor felett szabad adagolni a gyermeknek.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek