Kezdődik a kullancsszezon

Kezdődik a kullancsszezon

Kétféle súlyos betegséget tudnak okozni ezek az ízeltlábúak: agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) és Lyme-kórt. Az első ellen oltással védekezhetünk – még most is!

Ez a parazita Magyarországon is komoly populációt képez, főleg enyhe telek után jelenik meg nagy tömegben – akár a saját kiskertünkben, városi parkokban is – veszélyeztetve a játszó gyerekeket, futókat, kirándulókat. A kullancsok által okozott, gyakran súlyos maradványtünetekkel gyógyuló, de akár halálos kimenetelű agyvelőgyulladás ellen oltás kérhető. A 3 oltásból álló sorozat első adagját legkésőbb mostanában kell beadatni ahhoz, hogy már ebben a szezonban is nagyobb biztonságban lehessünk.

Kezdődik a kullancsszezon

Magyarországon két oltóanyag van forgalomban, és mindkét fajtának van gyermekek és felnőttek részére kialakított változata.Az alapimmunizálás 3 oltásból áll. A második oltás az első oltást követő 1-3 hónap múlva esedékes, a harmadik pedig majd 9-12 hónap múlva. Ha táborozni készül a gyermekünk és szeretnénk mindenképp védetté tenni, akkor lehetőség van gyorsított oltási sorozatot kérni. Ilyenkor a második oltás7 nap múlva, a harmadikpedig a 21. napon adható be.

Ahhoz, hogy a védettség fennmaradjon, néha emlékeztető oltásokra is szükség van. Fontos tudni, hogy az oltás nem véd a kullancsok által gyakran terjesztett másik betegség, a Lyme-kór ellen!

Kezdődik a kullancsszezon

Ha kullancs akaszkodik belénk, akkor azt mielőbb el kell távolítani. Felejtsük el a zsírral, olajjal kenést, mert annak hatására a kullancs belénk nyomja a fertőzött testnedveit, de ne próbálkozzunk gyufafejjel sem. Használjunk erre a célra alkalmas eszközt vagy legrosszabb esetben egyszerűen tépjük ki a parazitát anélkül, hogy összenyomnánk. Ha nyomorgatjuk, akkor a benne lévő kórokozókat belénk fecskendezi. Ha az eltávolítás során a kullancs szájszerve (tévesen fejnek szokták nevezni) beleszakad a bőrbe, akkor hagyjuk nyugodtan, az már nem veszélyes, és érdemes hagyni, hogy pár nap alatt magától kilökődjön.

Ha piszkáljuk, akkor gyulladást okozunk, ami esetleg bőrpírt okoz – amit aztán tévesen Lyme-kórnak diagnosztizálhatnak. A kullancsot célszerű megőrizni, hogy ha később betegség gyanúja merül fel, akkor segítse a diagnózist – ám rutinszerűen kár vizsgálatra küldeni, mert téves gyógyszeradáshoz vezethet.

A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelent meg!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek