Kérdések és válaszok a lázról szülőknek

Kérdések és válaszok a lázról szülőknek

A 39 fokos lázban szenvedő gyerek teste szinte lángol, tüzel a bőre, ahogy az aggódó szülő végigsimít rajta. Segítenénk rajta, de sokszor nem tudjuk, hogyan. Gyógyszerrel? Hűtőfürdővel? Borogatással? Dr. Rente Judit gyermekorvossal sorra vettük a leggyakoribb bizonytalanságokat.

Meleg a homloka. Akkor lázas?

Az, hogy meleg a gyermek homloka, még nem feltétlenül jelenti, hogy lázas. Van, akinek a halántéka melegebb, van, akinek a keze, de nyirkos, hűvös végtagok esetén is lehetünk lázasak. A kézrátétes lázmérés megtévesztő módszer. Mindenképpen lázmérővel mérjünk lázat. Ebből használhatunk digitálisat vagy folyadékosat is, ez utóbbi hasonló, a régi higanyos hőmérőhöz.

Nem engedi, hogy megmérjem a lázát. Mit csináljak?

Lázat mérni szájban, fülben, hónaljban és végbélben lehet. 1 éves kor alatt mindenképpen, 1-3 éves kor között pedig ajánlott a végbélben mérni a lázat. A fülhőmérők digitálisak (sajnos sokszor nem jól illeszkednek). Szájban is csak olyan eszköz használható, amit nem lehet elharapni! Hónaljban digitális és folyadékos hőmérőt is alkalmazhatunk. Kb. 5 perc alatt mutatnak pontos értéket – ezalatt pont elolvashatunk egy Boribont. Ha a csemete ennyit sem akar nyugodtan ülni, végbélben kell megmérnünk a lázát, itt látjuk, meddig emelkedik az érték. Ha megáll, illetve jelez, akkor kivehető. Ebből az értékből 0,5 C-ot le kell vonni, tehát a végbélben mért 38,7 C valójában 38,2 C.

Semmi baja, csak lázas.

A láz a szervezet védekező reakciója, egy tünet, melynek nagyon sokféle oka lehet.  Okozhatják vírusok, baktériumok, gombák által kiváltott  gyulladásos folyamatok. A láz magassága sokszor nincs arányban a betegség súlyosságával. A ,,legbarátságosabb”, két-három nap alatt gyógyuló vírusfertőzéseket is kísérheti igen magas láz. A lázzal foglalkozni kell, de a betegség kiváltó okát kell keresni. A szülő ijedelme sokszor természetes, ezért fontos megtanulni , mikor beszélünk lázról és hogyan kell azt csillapítani.  37 C fölött hőemelkedésről beszélünk, 38 C fölött lázról, 39 C fölött igen magas lázról beszélünk. A lázas gyermeket csak könnyű takaróval borítsuk be és gyakran kínáljuk folyadékkal. (limonádé, gyümölcslé, víz)

Kérdések és válaszok a lázról szülőknek

7,8 - csillapítsam?

Gyógyszeres csillapítást általában csak 38 C fölött javasolnak. Fontos megérteni, hogy a láz valójában hasznos állapot, a megemelkedett testhőmérsékleten a kórokozók gyorsabban elpusztulnak. Ha azonban a hőmérséklet emelkedés nagyon megviseli a gyermeket, elesett lesz, szinte szenved, természetes, fizikális módon, vagy gyógyszerrel is lejjebb vihetjük a testhőjét.

Utálja a hűtőfürdőt, remeg a vízben!

A természetes, fizikális lázcsillapítás egyik fajtája a hűtőfürdő. Ezt a módszert önmagában , vagy a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítéseként  is alkalmazhatjuk orvosi rendelés nélkül is. A gyermeket számára kellemes hőmérsékletű vízbe ültetjük. A vizet lassan, fokozatosan hűtsük le (29-30 C fokig), úgy hogy a hidegvizet kis sugárban a kád végében töltjük a fürdővízhez, közben azt állandóan kevergetjük a teste körül. 10 percnél tovább ne tartsuk  a gyermeket a vízben. A hűtőfürdő  többször is ismételhető. Bizonytalan szülő vízhőmérőt is használhat. Ha a 39 C-os lázból 38 C-t sikerült ,,varázsolni”, biztosan jobban lesz a gyerkőc.

Jó valamire a borogatás?

A fejre, csuklóra tett hideg borogatás túl kicsi területet ér, nem tudja levinni a lázat. Az állott vizes borogatás, azaz a priznitz azonban beválhat azoknál a kicsiknél is, akik nem bírják a hűtőfürdőt. Egy edénybe engedjünk langyos vizet, ebbe áztassunk be egy törülközőt. A lehető legnagyobb felületen csavarjuk be vele a gyereket, vigyázva, hogy az ne legyen túl szoros. A fej kivételével az egész törzset és végtagokat is fedje a borogatás, majd tegyünk rá egy száraz ruhát. Ha átmelegedett (kb. 5-10 perc), cseréljük ki, és addig folytassuk, amíg lejjebb megy a láza. Célszerű a lepedő alá vízhatlan anyagot tenni, hogy az ágy ne ázzon át.

Nekem csak az Algopyrin hat. Adhatok azt a gyereknek?

Csakis orvosi rendelvényre, és akkor is csak 4 éves kor fölött adható Algopyrin. Az Aspirint, (szalicilátokat) 14 éves korig kerülni kell. A gyermekeknek szánt lázcsillapító készítmények – végbélkúpok, szirupok, cseppek – biztonsággal adhatók, ezek hatóanyaga amidazophen, ibuprofen vagy paracetamol. Fontos, hogy a kornak, súlynak, gyakoriságnak megfelelő adagolást alkalmazzunk. Mindenki máshogy reagál ezekre a szerekre, ki kell tapasztalni, gyermekünknél melyik a leghatékonyabb. A végbélkúp azért lehet jobb választás, mert gyorsabban felszívódik, és nem okoz gyomorirritációt.

40 C-os láza van. Kihívjam az orvost?

Az egészen kicsi babáknál, kéthónapos korig a 38 C-os láz is jelenthet veszélyt. Nagyobb gyermekek esetén azonban  40 C-os láz mellett sincs mindig komoly betegség. Viszont azonnali lázcsillapítást igénylő állapot, melyet a szülőnek mielőbb el kell kezdenie. Ha a magas láz mellett eszméletzavar, szokatlan kiütések, hányások lépnek fel, mentőt, orvost kell hívni, vagy azonnal ügyeletre kell szállítani a beteget. Ha tartós – több napos – lázról van szó, az orvos feladata eldönteni, milyen kiegészítő kezelés szükséges.

Nagyon félek, hogy lázgörcsöt kap.

Hathónapos és ötéves kor között, a gyerekek 3-4 százalékánál fordul elő általában a lázgörcs. Többnyire magas láz mellett lép fel, ritkán azonban a láz kezdeti szakaszában is jelentkezhet. A roham néhány percig tart és általában 10 percen belül lezajlik. Az ijesztő látvány ellenére nem okoz agysérülést és nem növeli az epilepszia kialakulásának kockázatát. Kialakulásában vírusfertőzések, egyéni érzékenység játszik szerepet. Ha a szülőknél előfordult, érdemes figyelni rá. Különösen fontos szerepet kap a gondos lázcsillapítás, ugyanis a roham az esetek nagy részénél így kivédhető. Fontos a görcs közben a légutak szabadon tartása. Lázgörcs esetén haladéktalanul keressük fel a gyermekorvost, vagy vigyük korházba a kicsit. Legfontosabb, hogy ne essünk pánikba!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek