Kérdések az őssejt körül – fikció és valóság

Kérdések az őssejt körül – fikció és valóság

Bár a köldökzsinór őssejtjeivel végzett terápiák nem váltották be teljesen a hozzájuk fűzött reményeket, a gyógyítás jónéhány területén jól használhatók. Témánkról dr. Czeizel Endrével, az ismert genetikussal és Merhala Zoltánnal, az FH Biobank ügyvezetőjével beszélgettünk.

Mi az őssejt?

A petesejt és a spermium egyesülése után, az osztódás alatt – nevezzük ezt preembrionális szakasznak – olyan, még nem specializálódott sejtek jönnek létre, amelyekből „bármi” lehet. Ezek a sejtek pótolhatnák az elhasználódott, károsodott, beteg sejteket – kezdte a magyarázatot  Czeizel Endre. – Őssejtek azonban nem csak a köldökzsinórvérben vannak, hanem egész életünk során a szervezetünkben is megtalálhatók, melyek, segítenek a regenerálódásban, a gyógyulásban.

Honnan szerezhető őssejt?

Az őssejtek közvetlenül a születés után kinyerhetők a köldökzsinórvérből, ekkor lefagyasztják, és szükség esetén akár évtizedekkel később is felhasználhatók. A köldökzsinórvér őssejtjei korlátozott számúak, az ebből kinyerhető mennyiség általában egy 40 kg-os gyermek egyszeri kezelésére elegendő. A csontvelőből, illetve speciális előkezelés után a perifériás (keringő) vérből  életünk során szerezhető őssejt, éppen akkor, amikor a konkrét betegséget gyógyítani kell – mondta el Czeizel professzor.

Kérdések az őssejt körül – fikció és valóság

Mire használható?

A köldökzsinórvérből szerzett őssejtek annyival lehetnek „jobbak”, hogy ezek még éretlen, immunológiailag inaktív, „fiatal” sejtek, ezért kisebb az esély a kilökődésükre – folytatta a genetikus. - Magyarországon főként a csontvelői őssejt-transzplantációt használják bizonyos hematológiai betegségek, veleszületett immunhiányos állapotok és néhány egyéb betegség gyógyítására. Az őssejtkutatás terén még ma is sok a kérdés, nem mindegy, hova és milyen őssejteket ültetnek be, nem tudják pontosan irányítani a fejlődésüket, ezért is fordulhatott elő, hogy néhány külföldi terápia tragédiával végződött, és gyógyulás helyett újabb, a beültetett őssejtből kialakult daganattal kellett megküzdeni.

Kinek az őssejtje?

Saját (autológ) őssejt kinyerhető a saját csontvelőből, a perifériás vérből vagy a köldökzsinórvérből. A genetikai betegségek kezelésekor a saját őssejt visszaadásával óvatosan bánnak az orvosok, egyelőre nem tekintik biztosnak, nem befolyásolja-e ismét a betegség kialakulását.

Mástól szerezett (allogén) őssejt származhat önkéntes donortól, (nemzetközi) közösségi őssejtbankból, esetleg csontvelődonor-regiszterből vagy rokontól, illetve köldökzsinórvért tároló „rokonbankból”. Az adó és a befogadó szervezet között szöveti antigén-egyezőségre van szükség.

Mi az őssejtbank?

A köldökzsinórvér-bankokban a születés után fájdalommentes, veszélytelen eljárás keretében levett köldökzsinórvér eredetű őssejteket, illetve a köldökzsinór szöveti őssejtjeit tárolják. A lekötött és elvágott köldökzsinórt  leengedik, így a placentából lefolyik a vér, amit egy speciális zacskóban gyűjtenek össze. A méhlepény  ereiből is kinyerik a maradék vért, amit bizonyos vizsgálatok után speciális konzerválással, folyékony nitrogénben, -200 Celsius-fokon több évtizedig tárolnak.

Családi őssejtbank: Más néven magán őssejtbank, térítés ellenében tárolják a köldökzsinórvér őssejtjeit, melyeket az ügyfelek saját felhasználásra kérhetnek ki. Autológ és allogén beültetésre is felhasználható, az elmúlt évtizedekben néhány esetben sikerült a testvér gyógyítására használni. Magyarországon öt cég foglalkozik őssejttárolással, 300-400 ezer forintért (részletfizetéses konstrukcióban is) 20 évre teszik el a mintákat. Jelenleg mintegy 40-45 ezer újszülött köldökzsinórvérét őrzik.

Közösségi őssejtbank: Az önkéntes donorok lemondanak a köldökzsinórvérről, amelyet amúgy kidobnának. Az őssejteket egy közfinanszírozású bankban tárolják, adataik az EUROCORD nemzetközi rendszerében találhatók meg. Amennyiben szükség van rá, innen kérhető köldökzsinórvér eredetű őssejt magyar felhasználásra is. Ez a világ számos országában bevett gyakorlat, hozzánk legközelebb Lengyelországban működik ilyen. Magyarországon többször indult kezdeményezés egy közösségi őssejtbank létrehozására, eddig nem sikerült ilyet létesíteni.

„Rokonbank”: A budapesti Szent László Kórházban működik egy non-profit őssejtbank, ahol a beteg gyermekek újszülött kistestvéreinek köldökzsinórvérét veszik le és tárolják, néhány esetben már gyógyítottak is ebből a készletből.

Magán őssejtbankok Magyarországon:
Cord Blood Center
Cryo-Save
FH Biobank
Humancell Őssejtbank
Krio Intézet

Kérdések az őssejt körül – fikció és valóság

Valós segítség vagy kísérleti módszer?

Ma rutinszerűen vérképzőszervi (hematológiai) rosszindulatú betegségeket (pl. leukémia) kezelnek vele, a vérből vagy a csontvelőből szerzett őssejteket adják vissza a betegnek, így a legyengített immunrendszer lassan újraépül. Ezt a módszert évtizedek óta sikerrel használják hazánkban, 300-400 őssejttranszplantációra kerül sor évente, a társadalombiztosítás bizonyos mennyiséget engedélyez, ezért sajnos az is előfordul, hogy egy ismételt beültetésre már nem futja, pedig kellene. A köldökzsinórvérből szerzett őssejtek minden egyéb alkalmazására kísérleti módszerként tekint az Egészségügyi Tudományos Tanács, de megszámlálhatatlan kutatás folyik világszerte.

Nem gyógyít meg minden betegséget - egyelőre

„Autoimmun betegségek, gyermekbénulás, agyvérzés, gerincvelői problémák, cukorbetegség, égési sérülések esetében a hámszövet regenerálása – ez csupán néhány terület, ahol a köldökzsinórvér őssejtjeivel gyógyítani próbálnak. Az infarktus miatt sérült szívizom regenerációjában szintén segíthet, amennyiben sikerül az őssejteket időben, a még nem elhalt területre visszajuttatni.” – mondta Merhala Zoltán, az FH Biobank ügyvezetője. „Közösségi őssejtbank hazánkban nem működik, bár tudomásom szerint a szakmapolitikai hajlandóság megvan. A most gyermeket váróknak egyelőre valós lehetőség a magán őssejtbank, ezek ellenzői azonban sokszor hivatkoznak arra, hogy rendkívül kicsi annak az esélye, hogy valakinek a saját őssejtje mentse meg az életét. Közben sajnos elfeledkeznek arról a néhány gyerekről, akik ma egészségesek a testvérük köldökzsinórjából levett őssejteknek köszönhetően, illetve a rengeteg tudományos kutatásról, amelyek akár 10, akár 20 év múlva meghozhatja a hozzájuk fűzött reményeket. Akinek akkor az őssejtbankban ott lesz a köldökzsinórvére, bármikor felhasználhatja.”

Érdekességek a köldökzsinórvér-őssejtekről
- Az első köldökzsinórvér beültetést 1988-ban kapta egy francia gyermek. A beavatkozáshoz kishúga őssejtjeit használták fel.
- Világszerte már több mint 20 000 alkalommal használtak sikeresen köldökvér-őssejtet.
- Világviszonylatban a felhasznált őssejtek körülbelül 30 százaléka köldökvér-eredetű.
- Ma Magyarországon az újszülöttek 10 százalékának köldökzsinórvérét veszik le és tárolják.
- Számos kutatás folyik az őssejtek szaporításával kapcsolatban is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek