Kapcsolat a gyermek memóriája és szülője kiskora között

Kapcsolat a gyermek memóriája és szülője kiskora között

Sokat játszott ön gyerekkorában? Ingergazdag környezetben nőtt fel? Ha igen, a gyermeke okosabb lehet - derítette ki egy kutatás. Azaz a környezet megváltoztathatja a DNS-t.

Azok a nők, akiknek a gyerekkora ingerekben gazdagabb volt, valószínűleg élénkebb észjárású gyermeket nevelnek majd - derül ki egy kutatásból. A tudósok úgy találták, hogy az anya gyermekkori élményei közvetlen hatással vannak a gyermeke memóriájára és tanulási képességére.

"A tanulmány eredményeiben meglepő, hogy a gyerekkor gazdagabb környezete hatással van a következő nemzedékre is" - mondta Dean Hartley, a Rush Egyetem Gyógyszerközpontjának kutatója, a tanulmány társszerzője. Ugyanis, mint mondja, az ingergazdagabb környezetben felnőtt nő gyermeke akkor is eszesebb lesz, ha éppenséggel ingerszegény környezetben nő fel.

Hogy ez nem nevelés kérdése, az abból derült ki, hogy a vizsgálatba bevontak egyes ingergazdag környezetben felnőtt nők gyermekeit is, akiket ingerszegény környezetben felnőtt nevelőanyáknál voltak elhelyezve - mégis fejlettebb volt a memóriájuk.

A tanulmány szerint a környezeti változások fokozatosan megváltoztathatják a DNS-t.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek