Játszótéri balesetek

Játszótéri balesetek

A statisztikák szerint a tizennyolc év alatti gyerekek közül ugyanannyian halnak meg véletlen balesetekben, mint betegségekben. Kis odafigyeléssel a tragédiák nagy részét megelőzhetnénk. A legfontosabb tudnivalókról dr. Rente Judit gyermekorvos beszélt lapunknak.

Nagyon sokféle játszóterünk van: füves, homokos, salakos vagy gumiborítású. Mindegyiknek mások az előnyei és a hátrányai. Az viszont nagyjából közös bennük, hogy elég, ha a szülő figyelme csak pár percre lankad, és a gyerek máris veszélybe kerülhet. Összegyűjtöttük a legtipikusabb eseteket.

Leesés, elesés

Az esés vélt nagysága nem feltétlenül áll arányban a sérülés súlyosságával. Vizsgáljuk meg a gyermekünket: mutat-e bármilyen szokatlan tünetet?

Ellenőrizzük:

•    Milyen a gyermek tudatállapota? (Történt-e eszméletvesztés?)

•    Deformálódott-e valamelyik végtag?

•    Tudja-e mozgatni a karját, a lábát?

•    Fel tud-e ülni, állni?

•    Milyen a bőrszíne? Sápadt? Elkékült?

•    Vérzik-e valahol?

•    Milyen a pulzusa? Lassabb vagy szaporább-e a szokásosnál?

•    Jut-e levegőhöz?

•    Élesen lát-e?

A fejfájás, a fénykerülés és az ezeket kísérő hányás, hányinger agyrázkódásra enged következtetni.

Mind az elsápadás, mind az elkékülés utalhat koponya- vagy hasűri vérzésre. A koponyaűri vérzés gyanúját támasztja alá a görcs és a traumát akár fél vagy néhány órás késéssel követő hányás is.

Játszótéri balesetek

A légzéskimaradás, a fennakadó szem, a görcs sokkos állapotot jelez.

Minden itt felsorolt esetben azonnal hívjunk mentőt! Közben ne feledjük, hogy ha a gyerek magasról esett le, és nem tud mozogni, ne mozdítsuk meg, bízzuk ezt a mentőkre!

Horzsolt seb

Soha ne szórjunk hintőport a sebbe! Inkább használjunk fertőtlenítő kendőt: a sebtől kifelé haladva tisztítsuk meg a felületet egy-két centiméter távolságban! Ha a sebben apró idegen testet, például egy könnyen eltávolítható kavicsot találunk, finoman „simogassuk ki” onnan a kendővel!

Tegyünk ragtapaszt a sebre, de ne legyen túl szoros!

Mint dr. Rente Judit mondja, a szülők gyakran azt hiszik, sebesülés esetén mindenképpen tetanusz elleni oltást kell adni a gyermeknek. Ez tévedés. Ha a gyermek megfelelően megkapta a korhoz kötött, úgynevezett Di-Per-Te (diftéria, szamárköhögés és tetanusz elleni) oltásokat, akkor elvileg 17-18 éves koráig nincs szüksége külön oltásra. Kivétel: ha nagyon roncsolt és szennyezett a seb, de erről a sebet ellátó orvos dönt.

Vérzés

Ha a gyermek nagyon vérzik, hívjunk mentőt, de addig is elláthatjuk a sebet.

Vénás vérzés esetén szinte folyamatosan csordogál a sötétpiros vér a sebzett felületről. Mélyebb szöveti vérzésről van szó. Ne vattát használjunk, hanem gézgurigát! Fertőtlenítsük le a sebet, nyomjuk le a gézzel, majd kössük át!

Játszótéri balesetek

Artériás vérzés esetén lüktetve, pulzálva ömlik a sebből az élénkvörös vér. Ebben az esetben is alkalmazzunk nyomókötést. Ha valamilyen éles tárgy okozta, amely még benne van a sebben, ne húzzuk ki, hanem rögzítsük a mentők érkezéséig! Egy övvel szorítsuk el a sérült végtagot a vérzés helye és a szív között!

Fogsérülés

Esés, ütközés után nézzünk be a gyermek szájába. Ha kiesett egy foga, azzal már nincs mit tenni. Ha azonban a tejfog csupán felszaladt az ínybe, azon tud segíteni a fogorvos.

Ha kiesett ugyan a tejfog, de nem sérült a csíra, akkor nincs ok aggodalomra: a végleges fog várhatóan szépen fog kijönni.

Macskavizelet, kutyaürülék okozta fertőzés

Sok játszótér kerítésére ki van írva, hogy tilos háziállatokat bevinni, nem véletlenül. A macskák vizelete és a kutyák ürüléke olyan kórokozókat terjeszthet, amelyek igen sokáig életképesek, és amelyekkel elég egyszer-kétszer érintkezésbe kerülni a fertőzéshez. A macskák a toxoplazmózis, a kutyák pedig a toxocara nevű betegségért tehetők felelőssé. A két betegség hasonló tünetekkel jár.

A toxoplazmózis és a toxocara tünetei:

•    elhúzódó hőemelkedés, lázas állapot

•    nátha

•    megnagyobbodott nyirokcsomók

•    hasmenés

•    hányás

•    véres széklet

•    étvágytalanság

A kutyák cérnagiliszták féregpetéit is üríthetik a székletükkel. Ezek aztán képesek elszaporodni a gyerekek bélrendszerében, ami felboríthatja annak védelmi rendszerét! Ha a kicsi gyakran vakarja a popsiját, gyanakodjunk cérnagiliszta-fertőzésre!

Orvosi javaslatra féregűzők használhatók, hasmenés esetén pedig probiotikus készítmények segíthetnek visszaállítani a bélflóra egyensúlyát.

A kismamák a várandósság alatt kerüljék a macskákkal való érintkezést, mert a toxoplazmózis fejlődési rendellenességet okozhat a magzatban!

Állatharapás

A legfontosabb az azonnali sebellátás. A második lépés pedig annak ellenőrzése, hogy az kutya veszett lehetett-e. Mindegy, hogy ismerős vagy idegen gazdáról van-e szó, mindenképpen kérjük el a kutya oltási könyvét. Ha ebből az derül ki, hogy nem volt beoltva, vagy ezt nem tudjuk pontosan kideríteni, akkor a gyereknek meg kell kapnia a veszettség elleni oltóanyagot! Ha a kutyának nincs érvényes oltási könyve, 4-7 napig ellenőrzés alatt kell tartani az állatot!

Nem csupán a kutyáktól kell tartanunk: olykor hörcsög, menyét, egér, pocok vagy denevér harapása miatt fordulnak a gyermekorvoshoz. A gazdátlan kisállatok esetében mindenképpen szükség van az oltásra.

Hogyan hívjunk mentőt?

Hívjuk a 104-et vagy a 112-őt. Ezeket a számokat az ország területén bárhonnan – mobiltelefonról is – ingyenesen lehet hívni. Nagyon fontos a szülő lélekjelenléte, hogy a lehető leghiggadtabban és legpontosabban tudja tájékoztatni a mentőket.

•    Hol történt? Azért fontos ezzel kezdeni, mert ha esetleg megszakadna a vonal, a segítség akkor is útnak indítható. Ha lehet, adjunk meg a pontos helyszínt: a város, a kerület vagy városrész, az utca nevét.

•    Mi történt? Röviden írjuk le az eseményt.

•    Mit tudunk a sérült gyerek állapotáról? Lásd a kérdéseket a másik keretes írásunkban.

Gondoskodjunk arról, hogy a gyermek addig se maradjon felügyelet nélkül, amíg mi telefonálunk!

Kapcsolódó írások