Ismeri az összes őszi megbetegedést?

Ismeri az összes őszi megbetegedést?

Habár a legtöbb ember inkább télen tart a betegségektől, a gyakorlatban azonban az ősz átmeneti, hűvös és csapadékos időjárása sokkal ideálisabb táptalajt nyújt a vírusok terjedésének, mint a fagyos hónapok.

 

 

Nem véletlen, hogy ilyenkor a leggyakoribbak az influenzajárványok is, amelyek mellett a problémát tovább fokozhatja, hogy a felnőttek a nyaralást és szabadságolást, a gyerekek pedig a nyári szünetet követően ismét visszakerülnek közösségbe, ahol egyetlen tüsszentés emberek tucatjait tudja megfertőzni. Ismeri az összes őszi megbetegedést?

 

Kezdjük egy kis meglepetéssel!

Habár az orvosok sem tudják pontosan, hogy miért, de a manapság már egyfajta népbetegségnek tekintett reflux tünetei az őszi időszakban meglepően felerősödnek, így még mielőtt megtörténnének az első vírusfertőzések vagy megfázások, az érintett betegek többsége rendszerint ezzel keresi fel a rendelőket. A reflux hátterében a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló sav, vagy savgőz áll, amely rendkívül fájdalmas, kellemetlen és irritációt okozó tüneteket idéz elő a torokban, egészen pontosan a nyelőcsőben.

A jellemző tünetek közé a torokkaparás, a rekedtség, a köhögés és a krákogás tartoznak, de nagyon sok esetben csak úgy mutatkozik meg a probléma, hogy a páciens fullasztó gombócérzést tapasztal a torokban. Mivel a refluxot sokan egy erősebb torokgyulladásnak vélik, ezért a páciensek rendszerint a fül-orr-gégészeten jelentkeznek, ami jó döntés, hiszen a problémát egy szakorvos könnyedén feltárhatja, sőt nagyon lényeges is mindez, hiszen a reflux kezelése kiemelten fontos, mert hosszabb távon komolyabb betegségeket, és a fogak erőteljes romlását idézheti elő.

 

Ez csak egy kis megfázás!

Amint jobban belemerülünk az őszbe, és jönnek a fagyos hajnalok, az enyhe délutánok, valamint az esős, ködös mindennapok, egyre gyakoribbá válnak a jellemzően orrfolyással induló megfázásos eredetű problémák. Mindez szinte elkerülhetetlen, hiszen ebben az időben lehetetlen megfelelően felöltözni, így ha nem elég erős az immunrendszerünk, ez a változékonyság hamar kikezdi egészségünket, aminek megfázás lesz a vége. Egy kisebb meghűlés rendszerint nem idéz elő túl súlyos vagy heves tüneteket, így az orr- és garatgyulladás mellett többnyire orrdugulás és orrfolyás, torokfájdalom- és kaparás, fejfájás, levertség, fáradtság, rossz közérzet, esetenként pedig hőemelkedés és láz várhat ránk.

Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, nem szükséges azonnal orvosi segítséget kérni, hiszen a pihenés és néhány vény nélkül kapható gyógyszer segíthet a gyógyulásban. Ezek az orrspray-k és orrcseppek, a fájdalom- és lázcsillapító tabletták, a torokfertőtlenítők vagy az extra C-vitamint tartalmazó készítmények, de gyógyteákkal és sok folyadékkal is próbálkozhatunk. Amennyiben ezek a gyógyszerek nem segítenek, és a tünetek három napnál tovább fennállnak, feltétlenül kérjünk orvosi segítséget.

A megfázás kapcsán nagyon fontos, hogy a lehető leghatékonyabb módszerekkel próbáljuk elejét venni a problémának. Ha például közösségben járunk minden nap, fontos betartani a legalapvetőbb higiénés szabályokat, ami főként az iskolában nagyon lényeges, hiszen egy felnőtt emberre rendszerint nem kell rászólni, hogy használjon zsebkendőt, ha tüsszent vagy köhög, azonban egy óvodásnál vagy kisiskolásnál ez még nem teljesen egyértelmű. Tegyünk meg tehát mindent a higiéné érdekében!

A megelőzés másik alappillére mindemellett az erős immunrendszer, amely szervezetünk legfontosabb védőmechanizmusát jelenti, ezáltal ha nagyon gyenge, akkor könnyen ledönthet minket a lábunkról a betegség. Erősítésének feltétele a változatos étrend mellett a sok mozgás és a vitaminok. Az őszi időszakban éppen ezért próbáljunk meg egy kicsivel több C-vitamint fogyasztani, és lehetőség szerint minél több friss zöldséget és gyümölcsöt enni annak érdekében, hogy a legtöbb alapvető fontosságú vitamint és ásványi anyagot a megfelelő mennyiségben juttassuk be szervezetünkbe. Amennyiben ez nem megvalósítható, jó alternatívát jelenthet a gyógyszertárakban gyermekek és felnőttek számára egyaránt elérhető multivitaminos készítmények rendszeres szedése.

 

Ha a megfázás magasabb szintre kapcsol!

Amennyiben az egyszerű megfázást vagy meghűlést nem kúráljuk ki, avagy nem pihenünk eleget, abban az esetben számítanunk kell arra, hogy a probléma szövődményekkel együtt tér vissza. Így lehet egy egyszerű náthából arc- és homloküreg gyulladás. Ennek a tünetei rendszerint a magas láz, a sárgás-zöldes színű, rendszerint gennyes orrváladék, valamint az arc- és a homlok erőteljes fájdalma, amely gyakran előrehajoláskor fokozódik, és kellemetlen nyomásérzettel párosul. Mindezt gyakran kísérheti tartóssá váló hőemelkedés, köhögés és váladékos köpet is. Az arc- és homloküreg gyulladását nagyon sokszor vírusok idézik elő, de még gyakoribb a bakteriális felülfertőződés. A problémák észlelésekor feltétlenül fontos háziorvos vagy fül-orr-gégész segítsége, lévén a tüneti kezelés mellett nagyon fontos az antibiotikum alkalmazása is, aminek kiválasztását és felírását minden esetben doktor végzi.

 

Az allergiáról se feledkezzünk meg!

Nemcsak megfázásos eredetű betegségek keseríthetik meg az életünket az őszi időszakban, hanem az allergia is rengeteg kellemetlenséget okozhat! Bár sokan úgy hiszik, hogy ez leginkább csak a tavasz és a nyár legjellemzőbb problémája, azonban ez óriási tévedés, lévén a parlagfű általában szeptemberben idézi elő a legerősebb allergiás tüneteket, mert ilyenkor van a növény virágzásának csúcsán, ami egészen az első fagyok megjelenéséig eltarthat. Az allergia tünetei rendszerint a szűnni nem akaró orrdugulás és a vizes orrfolyás, a szem kellemetlen, viszkető érzése, könnyezése és pirossága, valamint torokkaparás. Mivel az allergén kiiktatására nincs mód, ezért a probléma kezelése nem lehetséges, kizárólag tüneti szinten enyhíthető. Ehhez választhatunk a patikákban kapható allergiás orrspray-ket, valamint az orvosok által felírt, antihisztamin tartalmú gyógyszereket. Amennyiben a tünetek már elviselhetetlennek tűnnek, és súlyosbodnak, feltétlenül keressünk fel egy szakorvost a célzott gyógyszerek felírásának érdekében.

 

Dr. Móri István Péter, az Árvai-Barta MED, fül-orr-gégészeti magánrendelés

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek