Inszemináció - Babaváró 5.rész

Inszemináció - Babaváró 5.rész

Sorozatunk szereplői mostanra gyakorlatilag minden lehetséges vizsgálaton átestek. Fizikailag egészségesnek tűnnek, eddig mégsem fogant meg a babájuk. Vajon belevágjanak-e a mesterséges megtermékenyítésbe, az inszeminációba? Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi: 29 éves rendezvényszervező, fizikailag egészséges, a hormonjai rendben vannak, a petevezetékei átjárhatóak.

Bence: 33 éves informatikus egy multinál. A spermaképe jó. Leszokott a dohányzásról.

Hédi és Bence: Lassan két éve vágynak babára. A diagnózis: ismeretlen eredetű meddőség.

A fizikális kivizsgálások sora Hédinél és Bencénél is jó eredménnyel zárult. Ez önmagában öröm. Mégis, a párnak van egy olyan furcsa érzése, hogy könnyebb lenne elviselni a gyermekáldás késlekedését, ha meg lehetne nevezni egy konkrét okot, ami miatt eddig nem született babájuk. Mivel nincsen ilyen ok, esetük tipikus példája az ismeretlen eredetű meddőségnek. Hédi és Bence kerülik ezt a szomorú kifejezést, s bíznak abban, hogy van még remény, és előbb vagy utóbb náluk is kopogtat a gólya.

Mikor igen? Mikor nem?

Orvosuk azt javasolja Hédiéknek, hogy barátkozzanak meg a mesterséges megtermékenyítés gondolatával. Az asszisztált reprodukciós eljárások közül az inszemináció félúton van a természetes megfoganás és a lombik útján való megtermékenyítés között.

Mint szakértőnk mondja, az inszemináció ígéretes módszer, amelyet szerte a világon sikerrel alkalmaznak. Persze nem mindegy, hogy mikor és hogyan.

Inszemináció - Babaváró 5.rész

Először is tisztázni kell, hogy a pár valóban alkalmas-e az inszeminációra. A módszer jó eséllyel alkalmazható, ha ismeretlen eredetű meddőségről van szó, ha enyhe eltérést mutat a spermakép, vagy ha a nőnél nem túl súlyos endometriózist diagnosztizálnak. (Az endometriózis olyan betegség, amelyben a méhnyálkahártya a méhüregen kívül is megtalálható, különböző nőgyógyászati panaszokat okozva.) Ám nem javasolható az inszemináció, ha a petevezetékek elzáródtak, ha jelentős eltérés mutatkozik a spermaképben, vagy ha súlyos fokú endometriózist mutatnak ki. Szerencsére Hédi és Bence esetében nem állnak fenn ezek a kizáró okok.

A férfi oldal

Az inszemináció lényege, hogy a férfi előkezelt spermiumait egy vékony katéter segítségével egyenesen a nő méhüregébe juttatják. Ez többszörös előnnyel jár. Először is, a spermiumok olyan előkészítésen mennek keresztül, amely során "csak a legjobbak maradnak benne a válogatottban". Másodszor, mivel egyenesen a méhüregbe kerülnek, akadály nélkül túljutnak a méhnyakon. Ez azért fontos, mert a méhnyak az ovuláció idején sűrű nyákot termel, amely az immunológiai védelem jegyében esetenként ellenanyagot tartalmaz az adott ondósejtekkel szemben. Az inszemináció segítségével kikerülhető ez az esetleges gát. Harmadszor, a spermiumoknak már csak az út felét kell megtenniük: igaz, onnantól ismét csupán magukra hagyatkozhatnak. Önállóan kell folytatniuk az utat, és közülük a "legügyesebb" lesz képes megtermékenyíteni a petesejtet. Csakúgy, mint a spontán fogantatás esetében.

A női oldal

Természetesen nem mindegy, mikor történik a bevetés. Figyelemmel kell követni a nő ciklusát, hogy el lehessen kapni az ovuláció, azaz a peteérés időpontját. Egy kisebb hormonális beavatkozással azt is el lehet érni, hogy egyszerre több petesejt is megérjen. Ha kellő körültekintéssel végzik a hormonális stimulációt, az nem terheli meg túlságosan a női szervezetet. Elvileg előfordulhat méhgörcs, kevés vérzés vagy fertőzés, de alapos kivizsgálással, a ciklus gondos figyelésével és a kezelés körültekintő alkalmazásával a szövődmények legtöbbje megelőzhető.

Az az ideális, ha két vagy három tüsző érik meg: ezzel növelhető a teherbeesés valószínűsége. Igaz, ez azt is jelenti, hogy nagyobb az esélye az ikerterhességnek. Míg a spontán terhességeknek csupán egy százaléka kettesiker-terhesség, addig a stimulált ciklusban történő teherbe esés 5-6 százalékban vezet ehhez, és néhány hármasiker-terhesség is bekövetkezik. Mint szakértőnk megjegyzi, az ikerterhesség természetes "rendellenesség", de számolnunk kell azzal, hogy mind a mamára, mind a babákra nézve több veszéllyel jár. Ezért háromnál több tüszőt semmiképpen sem szabad megérlelni. Ha a stimuláció mégis ezt eredményezi, az adott hónapban le kell állítani az inszeminációs programot. Ilyenkor a peteérés körüli napokban a spontán szexuális együttlétet is kifejezetten megtiltják a párnak.

Mennyi az esély?

Átlagos körülmények között egy normál ciklusban 22-24 százalék a spontán teherbe esés valószínűsége: tehát a párok negyedénél bekövetkezik. Inszemináció esetén ez a szám spontán ciklusban 10 százalék, stimulált ciklusban pedig 13-15 százalék.

A statisztikák azt mutatják, hogy három-négy inszeminációs próbálkozás alatt a párok 50-70 százaléka sikerrel jár. Bár az egészségbiztosítóval szerződésben álló intézményekben hat próbálkozást finanszíroz az állam, és csak ezután javasolják a lombikprogramot, a valós adatok arra utalnak, hogy négy eredménytelen forduló után nem érdemes tovább próbálkozni az inszeminációval. (Természetesen vannak kivételek.)

Hédi és Bence választása

Mérlegelve, hogy egy magánintézményben egy inszeminációs kezelés ára (egy hónapban, mindennel együtt) körülbelül 70 ezer forint, Hédi és Bence úgy dönt, hogy belevág az inszeminációs programba.

Először Hédin a sor. Az orvosával történő részletes megbeszélés alapján a menstruációs ciklusa meghatározott napjain hormontablettát kell szednie. A ciklus 9. napjától nőgyógyásza hüvelyi ultrahanggal kétnaponta ellenőrzi a tüszők állapotát. Amint a legnagyobb tüszők elérik a megfelelő nagyságot, Hédi tüszőrepedést előidéző injekciót kap. Pontosan másfél nappal később Hédiék ismét megjelennek a klinikán.

Most Bence jelenése következik: itt a spermanyerés ideje. Egyes intézményekben elfogadják az otthonról hozott mintát is, ám Hédiék orvosa ragaszkodik a helyben adott spermához. Hogy az minél jobb legyen, Bencének 3-5 napos önmegtartóztatást tanácsos vállalnia. A tervezett inszemináció előtt két órával be kell vonulnia a meddőségi centrumnak a spermanyerés céljára elkülönített szobájába. Hédi és Bence már otthon megbeszélte, hogy ezt is közösen fogják csinálni. Bár néhány pár furcsán néz rájuk a váróban, ők együtt mennek be a "fiúszobába". Hogy ott mi történik, maradjon az ő titkuk, a lényeg, hogy eredménnyel járnak...

Miközben Hédi előkészül a beavatkozásra, az intézmény laborjában komoly munka kezdődik: Bence spermáját centrifugálják, sűrítik, mossák és ellenőrzik, majd felszívják egy speciális, vékony katéterbe. Miközben Hédi a vizsgálóágyon fekszik, az orvos fiziológiás sóoldattal kiöblíti a hüvelyt, majd a méhnyakon keresztül felvezeti a katétert, amelyen át Bence spermiumai Hédi méhébe jutnak. A lány nem érez különösebb fájdalmat: olyan az egész, mintha csak egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálaton lenne. További 20 percig fekve kell maradnia, de mivel semmilyen panasza nincsen, ezután hazamehetnek. Hédinek nincs további teendője, mint vigyázni magára, és számolni a napokat.

A kudarc

Két héttel az inszemináció után Hédinek megjön a menstruációja. Teljesen magába roskad: még így sem sikerült.  Bence vigasztalja, hiszen van még esélyük, megpróbálhatják újra. Meg is próbálják. Másodszor. Harmadszor. Negyedszer. Nem jön össze. Most már mindketten mélyponton vannak. Orvosuk a lombikprogramra biztatja őket. Hédi és Bence bizonytalanok: ezúttal már tekintsenek úgy a gyermektelenségre, mint isteni akaratra, amelybe bele kell nyugodniuk? Vagy küzdjenek a végsőkig? Hiszen talán éppen ez az ő útjuk...

Sorozatunk korábbi cikkeit keresse az Egészségtükör.hu portálon!