Ilyen még nem volt! Fogakat találtak egy csecsemő agydaganatában

Ilyen még nem volt! Fogakat találtak egy csecsemő agydaganatában

Fogakat találtak egy négyhónapos amerikai csecsemő agydaganatában. A betegség nagyon ritkán fordul elő, ilyen elváltozással ennél a daganatnál pedig korábban valószínűleg senki sem találkozott - olvasható az eset orvosi leírásában.

2014.03.01

A daganat eltávolítása után a kisfiú jól fejlődik. Az orvosok úgy vélik, az eset rávilágít arra, hogyan alakul ki a daganatoknak ez a ritka formája - tudósított a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál a New England Journal of Medicine friss számában leírt esetről.

Az orvosok akkor kezdték gyanítani, hogy valami nincs rendben, amikor a baba feje gyorsabban kezdett nőni, mint a hasonló korú csecsemőké általában. Az agyi képalkotó vizsgálat daganatot mutatott ki, melyben az alsó állkapocs fogaihoz hasonló struktúrák tűntek fel.

Ilyen még nem volt! Fogakat találtak egy csecsemő agydaganatában

A tumort eltávolították, és kiderült, belsejében számos, teljesen kifejlett fog helyezkedett el - olvasható a jelentésben. A szövettani vizsgálat megállapította, a kisfiúnak kraniofaringiomája volt. Az agydaganatoknak ez a ritka típusa golflabdánál is nagyobbra megnőhet, ám nem képez áttételeket.

A kutatók mindig gyanakodtak, hogy ez a daganat ugyanolyan sejtekből jön létre, amilyenek a fogak kialakulásában is részt vesznek, azonban valódi fogat még soha nem találtak az efféle tumorok belsejében - mondta Narlin Beaty idegsebész, a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának idegsebésze, aki kollégájával, Edward Ahnnal a kisfiút megoperálta.

Találtak már fogakat más típusú agydaganatban: a teratómában, amely az embrionális kor három alapszövetéből épül fel. Ezzel szemben a kraniofaringioma csak egy szövetréteget tartalmaz. A kisfiú esete újabb bizonyíték arra, hogy a daganatnak nála kialakult típusa valóban a fogakat felépítő sejtekből jön létre.

Az agydaganatnak ez a fajtája gyakrabban fordul elő 5-14 éves gyermekeknél, kétéves kor alatt pedig igen ritkán diagnosztizálják az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet adatai alapján.

Orvosai szerint a kisfiú a körülményekhez képest jól fejlődik. Betegsége a fontos hormonok kibocsátásában részt vevő agyalapi mirigy daganata volt, és a tumor sok fontos agyi kapcsolatot pusztított el, ezért élete végéig hormonkezelést kell kapnia.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek