Ilyen kelengyét kapnak a finn kismamák

Ilyen kelengyét kapnak a finn kismamák

Finnországban minden kismama üdvözlőcsomagot kap az államtól, amiben babakelengye található. Babaruhák, takaró, tisztálkodó eszközök, sőt, bölcsőnek használható dobozt is kapnak az újszülöttek.

 

 

 

 

A babakelengye-csomagot 1938-ban vezették be Finnországban, mégpedig okkal: a csecsemőhalálozás olyannyira magas volt, hogy ezzel a juttatással próbálták rávenni a kismamákat, hogy részt vegyenek terhességi nőgyógyászati vizsgálaton. A kampány bevált, a következő években csökkent a halvaszületések száma, illetve egészségesebb babák jöttek a világra. Ilyen kelengyét kapnak a finn kismamák

 

A dobozban minden megtalálható, amire egy újszülöttnek szüksége van: bodyk, rugdalózók, overálok, hálózsák, előke, nyálfogó kendő, piperecikkek, takaró, ágynemű, játékok stb. Még a szülőkre is gondoltak, a csomagba egy doboz óvszert is beleraktak. A doboz legkülönlegesebb darabja egy kis matrac, ami pont az aljába illik, így a doboz az első hetekre kisággyá alakítható.

Ilyen kelengyét kapnak a finn kismamák

 

A finn kismamák nagyon szeretik ezt a megoldást, sokan úgy érzik, a kis dobozban jobban alszik gyermekük, mint a kiságyban. A szakértők szerint az újszülöttek eleinte jobban érzik magukat egy szűk bölcsőben, a nagy terek bizonytalanságot keltenek bennük, ez lehet a doboz kedveltségének magyarázata. Ráadásul befér az ágy mellé, a szoptatós anyukának nem kell felkelnie éjszaka, csak kiveszi belőle a gyereket. Könnyen mozdítható, így akár az alvó babával együtt kivihető a konyhába, teraszra, nappaliba.

 

Az évek során természetesen folyamatosan változott a csomag tartalma, eleinte anyagot és tűt-cérnát kaptak az anyukák, később kész ruhákat, a hálózsák a 60-as évek vége óta része a csomagnak. A textilpelenkát egyszer csak felváltotta az eldobható pelenka, de a környezettudatos finnek a 2000-es évek elején újra raktak textilpelenkát is a csomagba, hogy aki szeretne, ezzel is óvhassa a környezetet. A ruhácskák kinézete is folyamatosan változik, követi a divatot, de arra mindig ügyelnek, hogy semleges színekkel pakolják tele a dobozt, így lányok és fiúk is hordhatják.

 

A csomagot minden kismama megkapja, aki Finnországban él, és társadalombiztosítást fizet. Az első gyermeknél szinte minden anyuka kéri is a csomagot (92%), a másodiknál mér csak 45 százalékuk. A csomag helyett 140 eurós egyszeri juttatás is igényelhető, sokan ezt választják, és ebből veszik meg a hiányzó dolgokat.

 

A csodás ötletet már Kanada is átvette, náluk is megkapják a kismamák a csomagot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek