Hirdetés
Ilyen hatással van a tinikre a fű

Ilyen hatással van a tinikre a fű

Előbb serdülnek, viszont alacsonyabb termetűek lesznek a füvet rendszeresen használó, pubertás korban lévő fiúk – állítja egy új kutatás.

A pakisztáni kutatók (Pir Mehr Ali Shah Agriculture University) azt tanulmányozták, milyen hatást gyakorol a marihuánafogyasztás a testnövekedésben és a pubertásban szerepet játszó hormonok szintjére.

A tanulmány résztvevői fiatal fiúk voltak, akiknek a vérmintáit elemezték. A fiúk közül 220-an soha nem nyúltak a szerhez, 217-en viszont marihuánafüggőnek számítottak.  Kiderült, hogy a rendszeres marihuánafogyasztók vérében a nemi érésben szerepet játszó hormonok (tesztoszteron, luteinizáló hormon) szintje magasabb volt, ezzel szemben a növekedési hormon szintje alacsonyabbnak számított. Ezen kívül azt is megállapították, hogy a füvet hanyagolók 20 éves korukban négy kilogrammal nehezebbek és több mint 11 centiméterrel magasabbak voltak, mint a marihuánát szívók.

Ilyen hatással van a tinikre a fű

A Dr. Syed Shakeel Raza Rizvi által vezetett kutatás a fűfogyasztás stresszhormon szintre gyakorolt hatását is vizsgálta. Tíz fogyasztót vettek figyelembe és kiderült, hogy kortizolszintjük szignifikánsan magasabb volt a füvet nem használókéhoz képest. Dr. Rizvi hipotézise szerint a marihuána által kiváltott stresszválasz az, amely a nemi érést szabályozó hormonok szintjét növeli, a növekedést viszont visszafolytja.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) legutóbbi adatai alapján 80,5 millió európai életében legalább egyszer kipróbálta a füvet, közülük pedig a legtöbben a 15 – 24 éves korosztályból kerülnek ki. Az érintettek többsége férfi. A mostani tanulmány az első, amely a marihuána hatásait serdülő fiúknál vizsgálta.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend