Így vigyázz a baba bőrére!

Így vigyázz a baba bőrére!

Ki tudna ellenállni a kisbabáknak? Azok az apró kezek, gyönyörű, csodálkozó szemek, és hihetetlenül sima, lágy bőr? Nos, ezt a bőrt meg is kell őrizni, krémekkel, odafigyeléssel, házi praktikákkal.

Hintőporok

A babák bőrének megvédésében - életkortól függetlenül - nem túlzottan javasoltak a liszt-alapú porok. A púderek és hintőporok ellen leginkább az szól, hogy a kicsik könnyen belélegzik azt - károsíthatják is a bébi tüdejét, légzési probléma léphet fel.  Lényegében szükségtelenek is. A bőrirritáció elkerülhető a pelenkázáshoz használatos kenőcsökkel és balzsamokkal is.

Szappanok

A babák érzékeny bőrének megfelelő, gyenge szappant, sampont használjunk a fürdetéshez. Amíg a kicsi idősebb nem lesz, kerüljük a szagosított, az antibakteriális szappanokat!

Így vigyázz a baba bőrére!

Egy másik házi praktika, hogy választhat a család egyfajta szappant, ami a babának is megfelelő. Ettől függetlenül azonban tudni kell, hogy egyes szappanok akár a tinédzsereknél is okozhatnak irritációt. Figyeljük a baba bőrét, ha pirosságot, kiütést tapasztalunk, nem jó termékkel fürdetjük.

A kiütések kezelése

Erre a gondra meglehetősen sokféle terméket találhatunk. A pici babák sokkal hajlamosabbak rá, hogy bőrük kipirosodjon, kiütéses legyen - az idősebbek kevésbé. A probléma megoldása terén azonban nincs sok különbség a csecsemők és a totyogók között: annyit tehetünk, hogy gyakran cseréljük a pelenkát, sokszor hagyjuk szabadon a baba popsiját. Ne rögzítsük rá se túl lazán, se túl szorosan a pelust. Használjunk minden pelenka-csere alkalmával ápoló krémet. Kerüljük az alkoholos, szagosított törlőkendőket, melyek irritálhatják a bőrt.

Ha kipirosodást, kiütést tapasztalunk, használjunk balzsamot, kenőcsöt. Ha azonban nem zavarja túlságosan a gyermeket, nem túl komoly problémáról van szó.

Fürdetés

Sok ember nem tudja, hogy a csöppségeknek nincs szüksége minden nap fürdésre. A felnőttekkel ellentétben ugyanis nem mozognak annyit, nem dolgoznak, tehát olyan piszkosak sem lesznek. A héten néhány alkalom fürdés tehát elegendő. Ha pedig mosdatjuk a babát, a legszükségesebb helyeken tegyük azt: tehát intim testrészek, kezek, lábak. Minden egyebet leöblít a langyos víz.

Természetesen a gyermektől is függ, mely ápoló szerek válnak be nála leginkább - vannak babák, akiknél szinte a bőrápolás minden módja alkalmazható, de olyanok is, akiknek a bőre speciálisabb törődést igényel.

Nap elleni kenőcsök

A szakértők azt javasolják, hogy a hat hónaposnál fiatalabb gyermekeken ne használjunk semmilyen napozáshoz szükséges kenőcsöt, az esetleges allergiás reakciók miatt. Vagy pedig csak egy nagyon kis mértékben kenjük be magas faktorszámú tejjel a babákat, ha az öltözet és az árnyék nem véd adott esetben megfelelően.

A hat hónaposnál idősebb babáknál érdemes magas faktorú napozó krémet beszereznünk, olyat, amely az UVA és az UVB sugarak elleni is véd. Használjuk a felhősebb napokon is, és olyan helyekre is kenjünk krémet, mint a térdhajlat, a fülek, az ajkak, kéz és lábfej, mert ezekről könnyen elfeledkezünk, de szintén megéghetnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek