Így védhetjük meg a gyereket az iskolai fertőzésektől!

Így védhetjük meg a gyereket az iskolai fertőzésektől!

Alighogy elkezdődik az iskola, a gyerekünk máris összeszed valami betegséget – ismerős helyzet? Mi az oka és mit tehetünk ellene?

A bölcsödében és az óvodában már sokat tanultak a gyerekek a tisztaságról, tisztálkodásról, ám mégis komoly problémát jelent, hogy iskolakezdéskor az ott begyakorolt jó szokásokat kevésbé követik a gyerekek, egymástól is „tanulják” a hanyagabb higiéniát. A szülők pedig ott tudnak hibázni, ha nem nézik, nem ellenőrzik, hogy a gyermekük egészséges-e: nincsenek-e rajta betegségre utaló jelek, kiütések, élősködők. A férgesség is gyakran körbejár az osztályban, nemcsak az influenza vagy a hajtetű.

Így védhetjük meg a gyereket az iskolai fertőzésektől!

Sajnos a közösségben lévő, különböző baktériumflórával rendelkező, másféle betegségekre fogékony és másféle fertőzések ellen védett gyerekek összezártsága kitűnő terepet biztosít a baktériumoknak, vírusoknak és élősködőknek ahhoz, hogy ott maguknak új „gazdát” találjanak. Ezt megakadályozni nem tudjuk, csak a fertőzés esélye csökkenthető, ha a gyermek immunrendszere optimális állapotban van, és ő maga is betartja az alábbi higiénés szabályokat.

  • Mossanak kezet! Nem elég étkezés előtt, hanem az iskolába megérkezéskor, wc-használat előtt és után is. Ez napi 5-6 alkalmat is jelenthet az iskolában, de ezzel jó eséllyel csökken a bélférgesség és a felső légúti, illetve gyomor- és bélrendszeri fertőzések esélye.
  • Legyen náluk a kéz tisztántartásához saját kicsi szappan vagy tubusos fertőtlenítő – ez utóbbi még menő is lehet.
  • Legyen náluk papír zsebkendő, de tanulják meg, hogy tüsszenteni a könyökhajlatba kell, mert azzal nem fognak meg tárgyakat (a kezükkel, tenyerükkel ellentétben) és így nem tudják tovább adni a vírusokat, baktériumokat.
  • Legyen tiszta a hajuk – ne csak a védőnő ellenőrizze évente kétszer, hogy nincs-e tetű és vagy serke benne, hanem a szülő is fésüléskor, hajmosáskor!
  • Ha a gyerek lázas beteg, ne menjen közösségbe. Ha gyanús kiütések jelennek meg rajta, akkor is először a gyermekorvost kérdezzék, hogy csak csalánkiütés vagy esetleg valamelyik fertőző betegség tünete-e. Beteg gyereket közösségbe vinni felelőtlenség, és ha mindenki ezt teszi, akkor legközelebb a mi gyerekünk kaphat el valamit.
  • Tanulják meg a csemetéink, hogy ha akármilyen változást észlelnek a bőrükön, akkor azonnal szólni kell a szülőknek. A gyulladás, hámlás, kiütés, viszketés valamilyen betegség jele is lehet.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek