"Idén már negyedszer lett tetves a lányom" - Olvasói levél

"Idén már negyedszer lett tetves a lányom" - Olvasói levél

Minap kaptuk az alábbi levelet egy elkeseredett szülőtől, aki arra panaszkodik, hogy a gyereke iskolájában újra és újra megjelenik a tetvesség, az ő gyereke csak ebben a tanévben már négyszer fertőződött. Szerkesztőségünk az ÁNTSZ-től érdeklődte meg, hogy mit tehet az ember, az intézmény, ha ezzel a kellemetlenséggel találkozik. A két levelet változtatás nélkül közöljük.

"Tisztelt Szerkesztőség!

Kislányom kiemelt, kéttannyelvű budapesti iskolába jár, jól is érzi magát, én mégis azon gondolkodom, hogy a jövő évet máshol kezdjük. Ebben a tanévben negyedjére lett tetves. Valaki az osztályban mindig vakarózik, s lassan szokásos esti rutinná válik, hogy bekenem mindenféle szerrel, amit a tetvesség megelőzésére ajánlanak. Sok szülő egyáltalán nem veszi komolyan a problámát, hiába kéri a védőnő és mi többiek, hogy addig ne engedjék a gyereket iskolába, amíg egyetlen serke is van a hajában, ezt nem teszik meg. A védőnő (talán tapasztalatlansága miatt) többször nem vette észre a bajt. Elkeseredésemben az igazgatóhoz fordultam, ő azt mondta, semmit nem tehet, évek óta küzdenek az iskolában ezzel a problémával. Szülőtársaimmal együtt szeretnénk választ kapni arra, hogy mit tehetünk.

Köszönettel:
D. Helga (Budapest)"

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának Járványügyi Főosztálya az alábbi tájékoztatást adja.

“A fejtetvesség előfordulása a gyermekközösségekben (elsősorban az általános iskolákban, de esetenként az óvodákban és bölcsődékben is) évről évre visszatérő jelenség. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt, ártalma elsősorban a viszketés és vakarózás, amely felsebzi a bőrt és ennek következtében másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki.

A fejtetvesség megelőzésének leghatékonyabb tényezője a szülői gondoskodás. A fejtetvesnek talált gyermek kezelése az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény 73. § (2) bekezdése szerint a törvényes képviselője feladata. A tetűirtószerek használata mellett a legfontosabb a hajra „cementszerű anyaggal” kötött serkék egyenkénti eltávolítása. Miután a fejtetű megfelelő kezeléssel rövid idő alatt elpusztítható és a serkék is eltávolíthatók, ezért a gyermek közösségből történő kitiltásának közegészségügyi indoka vagy jogi alapja nincs.

Az iskolai közösségekben elvégzendő fejtetvességi szűrővizsgálatokról a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet (továbbiakban: NM rendelet) 4. számú melléklet b) pontja előírja, hogy az „alsó fokú oktatási intézményekben (óvodákban, általános iskolákban), de amennyiben indokolt, a középfokú oktatási intézményekben (középiskolákban, szakmunkásképzőkben) is felvételkor, illetve a tanév elején kell az esetleges tetvesség felderítésére irányuló vizsgálatokat az intézmény orvosának és a védőnőnek elvégeznie, majd negyedévenként legalább egyszer megismételnie. Tetvesség észlelésekor a szűrővizsgálatot az érintett egységben (pl. osztályban) kéthetenként meg kell ismételni mindaddig, amíg három egymást követő vizsgálat eredménye alapján a tetűmentesség és annak állandósulása megnyugtató módon meg nem állapítható.” Fejtetvesség észlelésekor a kezelés mielőbbi elvégzése érdekében a védőnőnek/orvosnak tájékoztatnia kell a gyermek osztályfőnökét, aki még aznap értesíti a szülőt a fejtetvesség tényéről és a szükséges teendőkről, egyidejűleg kérve a szülőtől a másnapi, írásos nyilatkozatát arról, hogy a gyermek szakszerű hajkezelését elvégezte.

Amennyiben az iskola-egészségügyi hálózat a tetvesség megszüntetését annak mértéke, jellege vagy bármi más ok miatt hatáskörében biztosítani nem tudja, az esetet jelenti a területileg illetékes kormányhivatal járási/kerületi népegészségügyi osztályának.

Az NM rendelet 37. § (1) bekezdése értelmében a területileg illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi osztálya meghatározott helyeken és esetekben a tetvesség felderítésére elrendelheti az időszakos vagy soron kívüli, csoportos vagy egyedi vizsgálatok elvégzését.

A szülőknek időről időre javasolt átvizsgálniuk gyermekük haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke. Amennyiben egy közösségben fejtetvesség fordul elő, megelőzésként ajánlott a többi gyermek részére is olyan fejtetű-riasztó szer használata, mely a fejtetvek távoltartására alkalmas. Az Irtószerek Kereshető Adatbázisa (IKA program) a Magyarországon engedélyezett irtószerek információs honlapja, amely ingyenesen elérhető az alábbi oldalon. Itt megtalálható az összes Magyarországon forgalomban lévő fejtetvesség kezelésére és megelőzésére szolgáló készítmény és azok használatának leirata.

Üdvözlettel,
ÁNTSZ Kommunikáció

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek