Ideális étrend a terhesség alatt

Ideális étrend a terhesség alatt

Az első ezer nap nagyon meghatározó egy új emberi életben. Mivel ebbe az 1000 napba már a terhesség is beletartozik, ezért nagyon fontos, hogy mit eszik a kismama a várandósság idején. Ez a táblázat szépen összefoglalja a lényeget.

IDEÁLIS TERHESSÉGI ÉTREND

Általános kalória bevitel

Várandósság idején, a kismama energiaigénye napi 300 kalóriával emelkedik a korábbihoz képest, ideális esetben pedig a súlygyarapodás összesen 9-12 kg (a fogamzástól a szülésig).

Folyadék

Napi 2 liter folyadék ajánlott, amit víz, ásványvíz, rostos levek, gyümölcstea és tej kombinált fogyasztásával célszerű fedezni.

Tejtermékek

Legfeljebb naponta fél liter sovány tej, vagy azzal egyenértékű joghurt, kefír, sajt, túró ajánlott.

Zöldségek, gyümölcsök

Naponta legalább 50 dkg javasolt (lehet friss, mirelit vagy savanyított), mivel nem csak rostban és vitaminokban gazdagok, de többségük sok vizet is tartalmaz.

Édességek

Korántsem tilos, de legfeljebb hetente 1-3 alkalommal ajánlott, és lehetőleg tej- vagy gyümölcsalapú desszert legyen.

Főzéshez, sütéshez használt olajak

Növényi eredetű olajakat érdemes használni (olíva-, repce-, napraforgó-, kukorica-, kókuszolaj), mert ezek telítetlen zsírsavakban gazdag, vitamindús alapanyagok.

Omega 3 zsírsav

Az omega 3 zsírsavban gazdag halak és olajos halak fogyasztása fontos (a tengeri halak mellett kifejezetten ajánlottak az édesvízi halak is, pl. pisztráng), viszont heti két adagnál több halas ételt nem ajánlott fogyasztani, sem olajos halakat helyettesítő étrend-kiegészítőt (mivel ezek A-vitamint és nehézfémsót tartalmaznak, amely káros lehet a babára nézve).

Vitaminok

C-vitaminból napi 100-150 mg-ra, kalciumból 3-600 mg-ra, D-vitaminból napi minimum 2000 NE (nemzetközi egységre), vasból pedig az addigi napi 15mg-nál nagyobb mennyiségre van szüksége egy kismamának. Napi 400 mikrogramm folsav bevitele is ajánlott, a terhesség 12. hetéig (diófélékkel, hüvelyesekkel, vagy folsavval dúsított élelmiszerekkel, étrend-kiegészítőkkel).

Cukros üdítők

A cukros üdítőket érdemes tisztított vízre vagy szénsavmentes ásványvízre cserélni. A tartósítószeres áruk helyett elsősorban a friss, a szárított, hűtött, fagyasztott vagy erjesztéssel készült termékeket, valamint a természetes körülmények között előállított zöldséget, gyümölcsöt ajánlják.

Egyéb

A sovány húsok, a máj (havonta 2-3 alkalommal) és a tojás (heti 3-5 darab) fogyasztása is a terhességi étrend elengedhetetlen része.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek