Hurrá! Felére csökkent a gyermekágyi halandóság!

Hurrá! Felére csökkent a gyermekágyi halandóság!

Mintegy felére csökkent a gyermekágyi halandóság az elmúlt 25 évben, de csak kilenc országban érték el az ENSZ által kitűzött célokat - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett adatokból.

2015.11.13

"A jelentésből kiderül, hogy a gyermekágyi halandóság globálisan 44 százalékkal csökkent az 1990-es évekbeli szinthez képest" - mondta Lale Say, a WHO a reproduktív egészséggel foglalkozó kutatási főosztályának koordinátora.

"Ez hatalmas eredmény, de a földrajzi elhelyezkedést tekintve az eredmények igen különbözőek, a halálesetek 99 százaléka ugyanis a fejlődő országokban történik" - tette hozzá Say doktornő sajtótájékoztatóján. A gyermekágyi halandóság csökkentése szerepelt a nemzetközi közösség által 2000-ben elfogadott nyolc millenniumi fejlesztési cél között is.  Az ötödik célkitűzés keretében az aláíró országok vállalták, hogy 1990 és 2015 között háromnegyedével csökkentik a gyermekágyi halandóságot.

A The Lancet című brit orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint 2015-ben 303 ezer nő halt meg a terhesség idején vagy azt követően, a szüléskor vagy a szülés után hat héttel fellépett szövődmények következtében.  A gyermekágyi halandóság globális mutatója jelenleg 216 százezer szülésenként, míg 1990-ben még 386 halálozás jutott százezer szülésre. A terhesség vagy a szülés alatt fellépő szövődmények a kamaszkorú kismamák halálozásának fő okai a fejlődő országokban.

Hurrá! Felére csökkent a gyermekágyi halandóság!

Egyedül kilenc országnak (Bhután, Zöldfoki-szigetek, Kambodzsa, Irán, Laosz,  Maldív-szigetek, Mongólia, Ruanda és Kelet-Timor) sikerült elérnie az ENSZ által kitűzött célkitűzést. Harminc további ország "jelentős előrehaladást" ért el Say szerint. Kelet-Ázsiában érték el a legnagyobb sikereket, itt 1990 és 2015 között 72 százalékkal csökkent a gyermekágyi halandóság.

Fekete-Afrika továbbra is a leginkább sújtott térség, itt fordul elő a gyermekágyi halálozások 66 százaléka - ismertette Lale Say. Itt is visszaszorult azonban a gyermekágyi halálozás: míg 1990-ben minden 100 ezer szülésből 987 végződött halálesettel, 2015-ben már csak 546, azaz 45 százalékos volt a csökkenés. A fejlett országokban a gyermekágyi halandóság 48 százalékkal esett vissza. Sok tennivaló akad azonban, hogy elérjék az ENSZ által szeptemberben 2030-ra kitűzött célt: minden 100 ezer szülésből 70 alá csökkenteni a nők halálozási arányszámát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek