Hol szülessen a babám? - A szülésznő véleménye

Hol szülessen a babám? - A szülésznő véleménye

Ma Magyarországon a várandós nők szabadon dönthetnek, hol kívánják világra hozni gyermeküket. Ha intézményi keretek között szeretnének szülni, egy kórház szülészeti osztályát választják, ha intézményen kívül, akkor valószínűleg otthon zajlik le az esemény. A háborítatlan szülés és születés szakértőit kérdeztük, hogy teljes képet adhassunk azoknak, akik még e varázslatos élmény előtt állnak.

- Azt hiszem, az otthonszülésben nem is igazán a helyszín a lényeg, nem a csempe és a függöny, hanem a légkör, hogy kik veszik körül a szülő nőt, és mit adnak neki – fogalmazott Vincze Felícia, szülésznő, hétgyermekes anyuka. – Egyetlen gyermektől sem szabadna elvenni a békességben megszületés jogát, de nem szeretnék általánosítani, mert a kórházi ellátás is működhet szépen.

Erre akkor jöttem rá, hogy van más módja is a szülésnek, mikor világra hoztam a hatodik babámat Kanadában. Megdöbbentően más dolog volt átélni, ezért szerettem volna ezt a tudást Magyarországra hazahozni. A szülésznői képzést az Egyesült Államokban szereztem, és az ottani szemlélettel kezdtem bábáskodni idehaza, hogy segíthessek azoknak, akik valami mást szeretnének, akik félnek a kiszolgáltatottságtól, a rutinszerű beavatkozásoktól, az intézményi szabályoktól. A Te Szülésed nevű hódmezővásárhelyi praxisom 2012-ben elsőként kapta meg az engedélyét, rajtunk kívül még három, budapesti bábaszolgáltató működik az országban. Abban is biztos vagyok, hogy az otthonszülés nem való mindenkinek, van, akinek úgy a könnyebb, ha a felelősséget az egészségügyi ellátók kezébe adhatja.

Otthonszülés a gyakorlatban

- Változó, hogy Szénási Rita szülésznő kolléganőmmel a terhesség melyik időszakában találkozunk a kismamával – mondta el a szülésznő. - Van, aki már teherbe esés előtt felkeres - az interneten minden bábaszolgáltató elérhetősége megtalálható -, van, aki csak a terhesség végén jelentkezik, mert nem találja azt, amit keres. Várandósgondozást kizárólag szülésznő nem végezhet, ezért az orvossal párhuzamosan dolgozunk. Eleinte havonta egy alkalommal, a terhesség későbbi szakaszában kéthetente találkozunk, és nem csak a leleteket értékeljük, hanem elvégzünk néhány vizsgálatot, és sok-sok beszélgetéssel megismerjük egymást. A cél, hogy a szülésig kialakuljon egy bizalmi kapcsolat, és ne csak fizikailag, de lelkileg, érzelmileg is támogatni tudjunk.

Hol szülessen a babám? - A szülésznő véleménye

A 36. héten bejelentjük a háttérkórháznak a kismama nevét és a várható szülést, aztán várunk. Mikor elindul a vajúdás, kolléganőmmel megjelenünk a család otthonában, vagy ha nincs a közelükben kórház, születésotthonunkban fogadjuk őket. Ha hozzánk is, de a kórházi környezethez is ragaszkodnak, a dél-pesti Jahn Ferenc Kórházat javasoljuk, ahol én önkéntesként is dolgozom. Ritával folyamatosan figyelünk, szívhangot hallgatunk, segítünk. Ha komplikáció adódna – ennek oka legtöbbször az elhúzódó vajúdás, fájásgyengeség – autóba ülünk, és bemegyünk a kórházba. Ez ritkán fordul elő, hiszen az otthonszülők alaposan, többszörösen szűrt várandósok, kicsi a valószínűsége a bonyodalmaknak. A baba születése utáni órákban a kismama mellett maradunk, majd a következő három napban látogatjuk, és a gyermekágyas időszakban is segítünk.

Nincs bujkálás, nincs félelem

- A 2011-es rendelet alapvetően jó, a szükséges apróságokat folyamatosan jelezzük, javasoljuk a módosításokat. Mivel legálisan lehet az otthonszülés mellett dönteni, nyíltan fel lehet vállalni, egyre nő a számuk – jegyezte meg Vincze Felícia. – 2012-ben 18, 2013-ban 29, az idén eddig 9 baba született nálunk, az országban évente kb. 150 (A KSH adatai szerint 2013-ban Magyarországon 88 700 gyermek született.). Egyre több nőnek van tapasztalata, és szívesen el is mesélik, ezért mások is bátrabban mérlegelik ezt a lehetőséget.

Hamarosan bemutatjuk egy nőgyógyász véleményét is. Addig is keressék a Patika Tükör májusi számát a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek