Hol szülessen a babám? - A nőgyógyász véleménye

Hol szülessen a babám? - A nőgyógyász véleménye

Ma Magyarországon a várandós nők szabadon dönthetnek, hol kívánják világra hozni gyermeküket. Ha intézményi keretek között szeretnének szülni, egy kórház szülészeti osztályát választják, ha intézményen kívül, akkor valószínűleg otthon zajlik le az esemény. A háborítatlan szülés és születés szakértőit kérdeztük, hogy teljes képet adhassunk azoknak, akik még e varázslatos élmény előtt állnak. Ezúttal Dr. Fenyőházi Jenő, szülész-nőgyógyász véleményét hallgattuk meg.

- Úgy vélem, az alternatív szülészeti módszerek kórházi környezetben is tökéletesen alkalmazhatóak – mondta dr. Fenyőházi Jenő, a Siófoki Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. – Közel állnak hozzám ezek a megoldások, a helyszín nem lehet kizáró ok, ha a kismama vízben szeretne vajúdni, esetleg szülőszéken, vagy négykézláb tervez szülni. Alapvetően örülök, hogy törvényes keretek közé került az otthonszülés, a szabályok sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak, mint a korábbi titkolózás. Ha én magam ilyen kéréssel találkozom, visszajelzek, és a kórházban a lehetőségeink szerint felkészülünk. Közben úgy gondolom, hogy a hazai feltételek nem tökéletesek, a mentőszolgálat és a kórházak infrastruktúrája, ráadásul a kapacitás sem megfelelő.

Öt százalék se legyen veszélyben

- Egy szülésnél az időfaktor a legfontosabb tényező – hangsúlyozta Fenyőházi doktor. – A vajúdás és a szülés során felléphetnek olyan komplikációk, amelyeket nem látunk előre, még akkor is váratlanul érhetnek, ha a kismama minden, az otthonszülésre vonatkozó rendeletben előírt feltételnek megfelel. Leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a magzati szívhanganomáliák, amikor a magzati szívhang leesik. Előfordulhat, hogy a köldökzsinóron csomó van, esetleg rövidebb, vagy többszörösen a magzat nyakára tekeredett.

Hol szülessen a babám? - A nőgyógyász véleménye

Veszélyt jelent még a lepény leválása, és ez esetleg erős vérzéssel is társulhat, emellett az anya élete is veszélybe kerülhet. Ezekben az esetekben 5, maximum 10 percünk van cselekedni, de olyan helyzetet is meg kellett már oldanunk, amikor bemosakodni sem volt idő, hanem dupla kesztyűben hárítottuk el a veszélyt. Ennyi idő alatt a szülő nő nem ér be a kórházba, és hiába beszélünk csak 5 százalékról, én magam ennyi életet sem kockáztatnék.

Leggyakoribb szülési komplikációk

  • magzati szívhanganomáliák
  • a köldökzsinór rendellenességei
  • magzati oxigénhiány
  • lepényleválás (vérzéssel)
  • az anya vagy a magzat súlyos kimerültsége

Kórházban, természetesen

- A szabad választás lehetőségének nagyon örülök, fontosnak tartom, hogy minden nő olyan körülmények között élje meg a szülés szépségét, amelyet ideálisnak tart – magyarázza a főorvos. – Én magam azt tanácsolom a kismamáknak, legyenek kompromisszumkészek és hallgassák meg az orvos véleményét is. Emellett fogadjanak egy dúlát vagy bábát, támaszkodjanak az ő tapasztalataira is, készítsenek szülési tervet. Pontosan rögzítsék, mit szeretnének, milyen eljárásokat kerülnének, beleértve a rutinszerűen alkalmazott fogásokat is. Keressék meg azt a kórházat, ahol teljesítik a kéréseiket, mert van ilyen is.

Vincze Felícia, szülésznő, hétgyermekes anyuka véleményét ide kattintva olvashatja el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek