Hogyan segíthet a Családvédelmi Szolgálat?

Hogyan segíthet a Családvédelmi Szolgálat?

Amikor egy pár megtudja, hogy babát vár, sok esetben még akkor is megrémül, ha közösen tervezték a terhességet. Hiszen a magzat léte számtalan kérdést vet fel a jövővel, az egyéni tervekkel és magával a párkapcsolattal összefüggésben. Hát még akkor, ha (egyelőre) nem tervezték a gyermekvállalást!

A mai magyar jogszabályok lehetővé teszik  azt, hogy egy nő úgy határozzon: nem tarja meg a gyermekét. De mivel  igen súlyos döntésről van szó, a műtét csak egy többlépcsős eljárás után végezhető el. A részletekről Kruchio Lajosné védőnővel, a Családvédelmi  Szolgálat munkatársával beszélgettünk.

Sajnos kevesen tudják, hogy az ÁNTSZ kistérségi, illetve kerületi intézeteinek keretein belül működő állami Családvédelmi Szolgálat tevékenysége rendkívül sokrétű. Az itt dolgozó védőnők előjegyzés után térítésmentesen tartanak tanácsadást az olyan kérdésekben is, mint a párkeresés, a harmonikus, felelős párkapcsolat kialakítása, a megfelelő fogamzásgátlás vagy a gyermekvállalás tervezése.
Ennek ellenére a legtöbben a művi terhességmegszakítás, azaz az abortusz fontolgatása miatt keresik fel a családvédelmi védőnőt. Ez a lépés kötelező is: a magzati élet védelméről szóló törvény értelmében a terhességmegszakítást tervező nőnek két alkalommal részt kell vennie az úgynevezett válságtanácsadáson.

Ennek célja, hogy a nő tájékozódjon a terhességmegszakítás jogi hátteréről, és segítséget kapjon döntése meghozatalához. A védőnőknek igen tapintatosan kell eljárniuk: miközben alapvetően "magzatvédelmi irányultság" jellemzi őket, tiszteletben kell tartaniuk a nők jogait, nyitottnak kell maradniuk, és semmiképpen nem gyakorolhatnak nyomást a döntés előtt állóra.


"A" tanácsadás

Az első tanácsadás a törvény megfogalmazása szerint a magzat megtartására irányul. A nő a terhességét igazoló orvosi papírral, de anélkül is, akár anonim módon is kérhet időpontot. Mint szakértőnk mondja, jó, ha a nőt párja is elkíséri a tanácsadásra, hiszen ő is fontos információkhoz juthat.

Arról nem is beszélve, hogy alapvetően mindkettőjük életét érinti a döntés: jobb lenne, ha azt ketten, a körülményeket közösen, felelősen mérlegelve, együtt hoznák meg. A védőnő tapasztalatai szerint sajnos számos esetben előfordul, hogy egy férfi a terhesség hírére elhagyja a párját, a nő pedig - immár egyedül - nem vállalja a gyermeket.

Ezen a tanácsadáson az abortuszon kívül minden más megoldás is felmerül, amellyel megőrizhető a gyermek élete. Ilyen lehet az örökbeadás vagy az újszülöttnek a kórházaknál kitett inkubátorban való elhelyezése. A védőnő azokról az állami és nem állami anyagi, valamint természetbeni támogatásokról is tájékoztatja a nőt, amelyeket gyermekvállalás esetén igénybe vehet.

A nők nyugodtan megoszthatják a szakemberrel esetleges párkapcsolati problémáikat, de a kétségeiket is. Ha szükségét érzik, több alkalommal is visszamehetnek beszélgetni.
A tanácsadás végén kiállítanak egy igazolást arról, hogy a nő részt vett a beszélgetésen.
Ha az érintettek a tanácsadás után is a terhességmegszakítás mellett szeretnének dönteni, legalább három napot várniuk kell, majd vissza kell menniük az újabb tanácsadásra.


"B" tanácsadás

Ezen az ismételt beszélgetésen nem kötelező a részvétel, csak akkor, ha a nő (a pár) még mindig az abortusz mellett kíván dönteni. Ekkor tájékozódnak többek között a terhességmegszakítás jogszabályi hátteréről, a műtét körülményeiről, módjáról, a térítési díjról és - a jövőre nézve - a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszerekről is. (A térítési díj jelenleg 28 920 forint, amelyből azonban bizonyos esetekben 50, 70 vagy akár 100 százalék kedvezmény is kapható.)

A tanácsadást követően a családvédelmi szolgálat munkatársa kiállítja a terhesség megszakítására vonatkozó kérőlapot, és segítséget nyújt a beavatkozást elvégző egészségügyi intézmény kiválasztásában. A kérőlapot az állapotos nőnek, illetve lehetőség szerint a magzat apjának is alá kell írnia, a védőnőnek pedig ellen kell jegyeznie azt.


Utánkövetés

Az állapotos nő a terhességmegszakítás iránti kérelem eredeti példányával, valamint a térítési díj befizetését igazoló csekkel együtt megy el a választott kórházba. A beavatkozás napján aláírásával ismét meg kell erősítenie kérelmét. Ha nyolc napon belül nem jelenik meg, az intézmény értesíti a védőnőt.
Ha a beavatkozást végző intézmény szakorvosa megállapítja, hogy a terhesség meghaladta a törvényben meghatározott időtartamot, vagy a beavatkozás súlyosan veszélyeztetné a nő egészségét, megtagadhatja a beavatkozást.

Ebben az esetben a nő szakmai felülvizsgálatot kérhet. Ha nem jelenik meg a felülvizsgálaton 10 napon belül, vagy ott a beavatkozást véglegesen megtagadják, az intézmény jelzi ezt a családvédelmi szolgálat védőnőjének, aki haladéktalanul értesíti a lakóhely szerint illetékes körzeti védőnőt: ő veszélyeztetett terhesként gondozásba veszi az állapotos nőt.

A nő természetesen bármikor meggondolhatja magát. Az eljárás végén - amikor már semmi akadálya nincsen a terhességmegszakításnak - még mindig dönthet úgy: mégis megtartja a babát.A magzati élet védelméről szóló, 1992. évi LXXIX. törvény szerint:

A terhesség csak a 12. hétig szakítható meg, ha

  • azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja;
  • a magzat valószínűsíthetően orvosilag súlyos károsodásban vagy fogyatékosságban szenved;
  • a terhesség bűncselekmény következménye;
  • az állapotos nő súlyos válsághelyzetben van (életkörülményei semmiképpen sem megfelelőek terhesség, illetve gyermek vállalására).

A terhesség megszakítható a 18. hétig is, ha az előző bekezdésben megfogalmazottak esetén igaz még, hogy az állapotos nő

  • korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen;
  • terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismerte fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a 12. hetes időtartamot.

A terhesség megszakítható a 20. hétig - a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén a 24. hétig -, ha a magzat genetikai ártalmának valószínűsége több mint 50%.
A terhesség megszakítható az időtartamtól függetlenül

  • az állapotos nő életét veszélyeztető egészségi ok miatt;
  • ha a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek