Hogyan csillapítsuk a lázat és a fájdalmat?

Hogyan csillapítsuk a lázat és a fájdalmat?

A két panaszra többnyire ugyanazok a szerek hatásosak: ezek egyszerre csökkentik a lázat, a fájdalmat, és enyhítik a gyulladást. Hogyan találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb módszert és készítményt? Ebben dr. Kovács Eszter háziorvos volt a segítségünkre.

A láz és a fájdalom nem csupán kellemetlen tünetek: a szervezet fontos jelzései, amelyeket nem mindig szerencsés teljesen kikapcsolni. A láz védekező reakció is: a szervezet a magasabb hőmérséklettel igyekszik elősegíteni a kórokozók pusztulását. Bizonyos esetekben mégis fontos a tünet csillapítása.

Mikor kell lázat csillapítani?

Bár a láz fertőző betegségekben egy természetes védekező reakció, meg is terheli a szervezetet, különösen a keringést és a légzést. Ezért két korcsoportban fontos a magas láz csillapítása: a csecsemőknél és kisgyermekeknél, valamint az időseknél. A picikre jellemző lehet a fokozott görcskészség, ezért láz esetén az epilepsziás rohamhoz hasonló jelenség következhet be. Időseknél pedig annyira megterheli a szívet és a tüdőt, hogy akár szív- vagy légzési elégtelenséget is előidézhet.

Hogyan csillapítsuk a lázat és a fájdalmat?Alapszabály, hogy hőemelkedést nem próbálunk megszüntetni. (Egyetlen kivétel van: a hőemelkedés esetenként szörnyű fejfájást okoz, ilyenkor megengedett, hogy bevegyünk egy láz- és fájdalomcsillapítót, amely a két tünetet egyszerre szünteti meg.) Csillapítani csak a 38 °C feletti lázat szükséges: a leghatékonyabb a gyógyszer és a fizikai hűtés kombinációja.

Lázcsillapítás gyógyszerrel

A lázcsillapító gyógyszer a szervezet hőközpontját alacsonyabb hőmérsékletre állítja vissza, így késztetve a testünket fokozott hőleadásra: ezért kezdünk izzadni. Másrészt megszűnik a hőtermelés: ezért marad abba a didergés.

A lázcsillapító gyógyszerek palettája ma már nagyon gazdag, számos készítmény vény nélkül is kapható. Kérjük ki az orvosunk vagy a gyógyszerészünk tanácsát. Jó tudni, hogy van olyan hatóanyag, amely az arra hajlamos egyéneknél gyomorsavas panaszokat provokálhat, illetve súlyosbíthatják ezeket a tüneteket. Bizonyos esetekben jó megoldás lehet a különböző hatóanyag-tartalmú gyógyszerek kombinációja is. Bármilyen lázcsillapítót veszünk is be, magas láz esetén feltétlenül alkalmazzuk a gyógyszerek bevétele után 20-30 perccel a fizikai hűtés módszereit is. A lázcsillapítást 4-6 óránként ismételjük meg.

Hűtés

A gyógyszer hatását magunk is támogathatjuk egyszerű módszerekkel, amelyek önmagukban is hatékonyak lehetnek közepes láz esetén, különösen, ha a gyógyszer bevételére nincs lehetőség.

Figyeljünk oda például arra, hogy amikor a beteg izzadni kezd, nem jó teljesen bebugyolálni, mert akkor akadályozzuk a párologtatás révén megvalósuló hőleadást.

Hogyan csillapítsuk a lázat és a fájdalmat?A hőleadást tovább segíthetjük, gyorsíthatjuk vizes hűtéssel, de nem mindegy, hogyan! A csuklón és a homlokon gyakran alkalmazott vizes ruhadarab nem ér semmit! A csecsemőket tartsuk folyó víz alá. A víz ne legyen jéghideg, inkább indítsunk meleg vízzel. A baba testhőmérsékletét fokozatosan hűtsünk le 37 °C-ig. A hűtőfürdőnél ugyanez a fokozatosság alkalmazandó. Felnőttek a zuhanyzást is választhatják, de jó pár percet szánjanak rá! Langyos vízben megnedvesített lepedőt is használhatunk.

Ha 40 °C körüli lázat igyekszünk csillapítani (vírusfertőzés, influenza esetén előfordulhat), már az is sikernek számít, ha 38-38,5 °C-ra le tudjuk vinni a lázat.

Fájdalomcsillapítás

A fájdalom sokféleképpen jelentkezhet, ráadásul nagyon nehéz objektíven megítélni, kategorizálni, hiszen mindannyian másként éljük meg. Banális okok, ugyanakkor életveszélyes állapotok is állhatnak a háttérben. Egy biztos: a fájdalom a leggyakoribb ok, ami miatt orvoshoz fordulunk.

Alternatív fájdalomcsillapítás

Mint szakértőnk javasolja, szerencsés lenne, ha először alternatív fájdalomcsillapítási lehetőségeket alkalmaznánk. Ilyen lehet az életmódváltás, a különböző relaxációs technikák, a masszázs, a fizikoterápia, az akupresszúra vagy az akupunktúra..Figyeljük meg, mi fokozza vagy csökkenti a fájdalmunkat, milyen testhelyzet a kényelmesebb, jó-e a hideg vagy a meleg az érintett területre, elmúlik-e a fájdalom, ha többet alszunk, ha kevesebb kávét iszunk, vagy ha kevésbé fűszeresen étkezünk? Mi az, ami nekünk személy szerint használ? Bízzunk abban, hogy a szervezetünk jelzi, mit kíván.

Fájdalomcsillapítás gyógyszerrel

Nem helyes, ha mindenféle apró panaszra magunktól kapkodjuk be a különféle fájdalomcsillapítókat, hogy ezzel odázzuk el az orvoshoz fordulást. Krónikus fájdalom esetén egy már szinte hatástalan, eltúlzott, mellékhatásokat is okozó túlgyógyszerelés alakulhat ki.

Ha nagy adagban vagy tartósan alkalmazandó fájdalomcsillapítók szedésére van szükségünk, mindig kérjünk orvosi segítséget.

Az orvosnak segítséget jelent, ha meg tudjuk fogalmazni, mit érzünk. Hol fáj? Szúró, éles, nyilalló, tompa, szorító vagy görcsös fájdalmat tapasztalunk? Egy pontban érezzük, vagy nagyobb területen? Állandóan vagy csupán időnként jelentkezik, esetleg csak nyomásra, sugárzik-e valamerre?

A fájdalomcsillapító szereknek általában három hatásuk van: csillapítják a lázat, a fájdalmat, és csökkentik a gyulladást. Meg kell találni azt a szert, amely nekünk személy szerint, az adott problémára a legjobb. Fontos, hogy a választott készítményt a megfelelő adagban kell szednünk a kellő hatás elérése érdekében, és elegendő ideig is, hogy elkerüljük a mellékhatásokat.

Ez már láz?

  • 37 °C alatt: normál testhőmérséklet
  • 37 °C - 38 °C: hőemelkedés
  • 38 °C - 39 °C: közepes láz
  • 39 °C - 40 °C: magas láz
  • 40 °C felett: extrém magas láz