Hiperaktivitáshoz vezetnek-e a mesterséges ételszínezékek?

Hiperaktivitáshoz vezetnek-e a mesterséges ételszínezékek?

Az ételfestékektől pirosabb a kandírozott cseresznye és néha furcsán kék a gyermekek nyelve. De a szintetikus ételfestékeknek más hatásuk is van. Nemcsak kívánatosabbá vagy különlegessé teszik élelmiszereinket, hanem viselkedési problémákat is okozhatnak.

2012-ben a Southampton-i Egyetem kutatóinak a Lancetben jelent meg cikke arról, hogy vizsgálataik szerint két korcsoportban - a 3 és a 8-9 évesek között - megnőtt a hiperaktivitás   előfordulása, amikor két különböző, mesterséges színezékekből és tartósítószerekből álló keveréket tartalmazó élelmiszereket adtak a gyermekeknek.

Erre hivatkozva az Európai Parlament a múlt évben elrendelte, hogy a mesterséges ételszínezékeket tartalmazó élelmiszerek csomagolására írják rá: "Fogyasztása befolyasolhatja gyermeke viselkedését és összpontosítási képességét." 

Ennek hatására a Center for Science in the Public Interest tudományos szervezet 18 orvosa petíciót nyújtott be az Egyesült Államok élelmiszer és gyógyszerekért felelős hivatalához, a Food and Drug Administration-höz. Azt követelik, hogy a hivatal tiltsa be a szintetikus ételfestékeket és rendelje el, hogy teljes kivonásukig figyelmezetető címkéket helyezzenek el az élelmiszereken.

Az FDA és más szakértők szerint az ételfestékek a legtöbbet és legalaposabban bevizsgált anyagok közé tartoznak, és kevés a bizonyíték a feltételezett kapcsolatra a hiperaktivitás és az ételfestékek között.

Néhány gyermekgyógyász azt tanácsolja a viselkedésproblémás gyermekek szüleinek, hogy iktassák ki a gyermek étrendjéből a glutént, a cukrot, az ételfestékeket és a tartósítószereket. "Legalább a felüknél ez a módszer segített." - mondta Dr. Aaron Donell, az Illinois-i Gyermekkórház gyermekorvosa. Káros vagy nem, néhány gyártó már elkezdte felcserélni a mesterséges ételszínezékeket természetes alapú festékekre termékeiben.


Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek