Hiperaktív gyerekek, problémás felnőttek?

Hiperaktív gyerekek, problémás felnőttek?

Az elmúlt 2 évben SuliStart és SuliSiker programban 318 fő hiperaktív-figyelemzavaros  tünetet mutató gyermeket vizsgáltak. Tapasztalati adatok szerint a tünetet mutató gyermekek esetében 10-ből 4-5 gyermek szüleinél tapasztaltunk hasonló, hiperaktív személyiségjegyeket , impulzív temperamentumot. Vizsgálati adatok bizonyítják, hogy a hiperaktív szülők gyermekei fokozottan veszélyeztetettek iskoláskorban a tanulási részképesség problémákra, az alulteljesítésekre pl. mozgáskoordinációjuk elmarad társaiktól, beszédértésük gyengébb, stb...

Okok a generációs problémákra

A hiperaktivitás a felnőttkorra is jelentős mértékben kihat. A legújabb vizsgálatok szerint a felnőtt populáció 3-6%-ánál jelentkezik, a hiperaktív gyermekeknek nagyjából a fele hiperaktív felnőtté válik. A felmérések szerint a hiperaktívak közel egynegyede felnőttkorukra súlyosabb élethelyzetbe is kerül. A hiperaktív tünet együttes egy %u201E három lábon álló szék": fokozott tevékenység aktivitás, figyelmetlenség, impulzivitás jellemzi. Felnőtt korra az impulzivitás marad meg a legnagyobb mértékben.  A gyermeket nevelő impulzív szülő kivárás- és késleltetés gyenge magatartása nem teszi lehetővé, hogy gyermeke fejlődésének minden %u201Elépcsőfoka" kellő ideig tartson: ráadja, megcsinálja helyette, felveszi, átteszi, megemeli, hirtelen döntéseket hoz, kiszámíthatatlan.

Megoldást kínálnak a megelőzésre

Az Eleven Team olyan szülői programot dolgozott ki és olyan speciális információk és megfigyelések birtokában van, melyet az elmúlt években, rendszerezett ismeret formájában tanácsadásokon alkalmaznak. Ezek az információk  a hiperaktív személyiségjegyű, impulzív szülőknek a segítségére lehetnek abban, hogy saját gyermekeik nevelését tudatosabb szülőként valósítsák meg, a bizonyos életkori kockázatokat ismerve preventív folyamatokat építhessenek be a családjuk mindennapjaiba. Speciális kérdőívet dolgoztak ki, hogy segítsék az elbizonytalanodott szülőket ,hogyan azonosítsák saját tüneteiket, erős- és gyenge pontjaikat a gyermeknevelésük terén.

Az Eleven Team olyan szervezet, mely a hiperaktivitás/figyelemhiányos állapot terén pontos,  részletes és korszerű szakmai tudással bír, a viselkedés problémák, alkalmazkodási nehézségek szakértői, ismerik azokat a kockázati tényezőket, melyek megnehezítik a gyermekek és szüleik életét. Olyan  módszereket, technikákat alkalmaznak, melyek kiszolgálják az eleven, pörgős gyermekek igényeit és segítenek a szüleiknek is a családi élethelyzetekben.

Az Eleven Team Alapítványról

Magyarországon az eleven, figyelmetlen  gyermekek és családjuk élettere drasztikusan leszűkült. Ezért az Eleven Team Alapítvány célja a családok életminőségének, körülményeinek javítása, társadalmi integrációjuk segítése többek között különböző programok megvalósításával.

A szervezet szakemberei az %u201EEleven Tudásháló" nevű szakmai módszer kidolgozásával és alkalmazásával megtanítják a gyermekeket és környezetüket arra, hogyan tudják a figyelem nehézségeiket a mindennapokban uralni, és akár csúcsteljesítményeket is elérni. Különböző tréningek és szabadidős programok során feltérképezik és továbbfejlesztik a gyermek %u201Esikerteljesítményeit", mert felnőttkorban ezekkel a képességekkel lesz a legnagyobb esélye a munkaerőpiacon való érvényesülésre.

Az Eleven Team Alapítvány szakemberei folyamatosan tájékoztatják a figyelemhiányos-hiperaktív gyermekek családjait azokról az egyéni és társadalmi folyamatokról, következményekről vagy eredményekről, amelyek segíthetik őket a mindennapokban.

Forrás:

www.eleventeam.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek