Háziállatoktól kapható fertőzések

Háziállatoktól kapható fertőzések

A háziállatok sok örömet adnak, a gyermeket felelősségtudatra, kötelezettségvállalásra, áldozatkészségre nevelik. Egyedülállónak, idős embernek társat, gondoskodási lehetőséget, szinte családtagot jelent egy kutya vagy macska. A háziállatoktól kapható bőrbajok elsősorban a fiatal korosztályt érintik.

Milyen bőrfolyamatra számíthatunk, ha macska, kutya van a családban?

Kutyától származó bolha

Kutyák bolhaféleségeket hordozhatnak, melyek olyan állatról származnak, amelyet nem ellenőriz állatorvos, illetve gazdájuk nem mentesít az élősködőktől és a gyermekre kerülve makacsul fennálló, csalánszerű csomókat, foltokat okoznak.

Ezek barnásvörös, borsónyi, hólyagos, esetleg nedvedző és nagyon viszkető jelenségek, melyek főleg a ruhával nem fedett helyeken, tehát a végtagokon jelentkeznek. A heves viszketés és vakarás miatt a képletek felülfertőződnek, gennyedés, fájdalom, nem ritkán nehezen gyógyuló fekélyek alakulnak ki.

Hasonló csalánkiütést, csomókat más állatok, például hobbiállatok élősködői is okozhatnak. A teendő a megelőzés (állatok rendszeres ápolása, fertőtlenítése) és bőrtünetek esetén a viszketéscsillapítás, gyulladáscsökkentés, a gennyesedés megelőzése, illetve kezelése. Előfordul, hogy belsőleg adott antibiotikum is szükséges.

Toxocariasis

Ritka betegség, illetve ritkán kerül pontos felismerésre a kutyáktól elkapható toxocariasis, melyben csalánfoltok, esetleg bőr alatti csomók keletkezhetnek a behatolás helyén. Általános tünetekkel is jár (vérkép eltérés, láz, tüdőgyulladás). A kutya ürülékéből a földbe jutnak a peték, amelyek ott kikelve lárvaként behatolnak a bőrbe.

Rühesség

Az állatoktól kapott rühesség nagyon enyhén zajlik, néhány nap alatt kezelés nélkül is gyógyul.

Macskától kapható gombás fertőzés

Háziállatoktól kapható fertőzésekA legfontosabb - mert manapság igen gyakori - a macskától kapott gombás fertőzés. A piheszőrös területek (törzs és végtagok) és a hajas fejbőr is érintett lehet. Amennyiben a fejbőr is megbetegedett, mindenképpen belső kezelést is kap a beteg.

2-6 éves gyermekek fertőződnek leginkább. Serdülőkorig előfordulhat, később már védőzsírsavak képződnek a fejbőrön, melyek megvédenek a fertőzéstől.

Kerek, 1-3 cm, vagy nagyobb átmérőjű hámló, kopasz vagy kevés hajjal borított területeket lehet látni a fejbőrön. Gyulladt, vörös is lehet, illetve gennyes hólyagcsák is boríthatják. Az ún. mély fejbőrgombás betegség hasonló, kerek hajhiányos foltokkal jár. Ez kiemelkedik, és furunculusszerű, nagy gennyes csomókból áll. Ezt a gombás betegséget fájdalmas környéki nyirokcsomó duzzanat kíséri.

A bőrön bárhol - ahol a gyermek a macskával érintkezett - kerek, gyűrűszerű, szélén élénkebb színű, hámló foltok láthatók, melyek kezelés nélkül körkörösen terjednek, egyes gyűrűk összefolyhatnak.

Nagyon fontos felismerni, hogy fertőzésről van szó, és nem szabad ekcémának, gyulladásos bőrbajnak tartva szteroid tartalmú kenőccsel kezelni (Hydrocortison, Ftorocort, stb.).

Ilyenkor felismerhetetlenné válik a fertőző folyamat, nem javul, inkább rosszabbodik, és nagyon hosszú ideig nem gyógyul meg.

A nem javuló bőrbetegséggel mielőbb szakorvoshoz kell fordulni. A fertőtlenítők nagy része hatásos, amennyiben a bőrfelszínen jelentkezik a baj. A legjobbak a gombaellenes ecsetelők, kenőcsök, azonban kiterjedt folyamatban belső kezelést is kell adni. A hajas fejbőr fertőzésében feltétlenül szükséges a tablettás kezelés 2-3 hónapon keresztül, különben nem gyógyul meg a hajhullás, a hámlás.

A legfontosabb a megelőzés:

  • a gyermek ismeretlen (kóbor) macskát ne dédelgessen, ne vigye be az ágyába;

  • a házi, ismert macskát oltani lehet a gombás betegség ellen, illetve ha beteg az állat, meggyógyítható.

Prof. dr. Török Éva

Kapcsolódó írások