Havonta húsz csecsemő tűnik el?

Havonta húsz csecsemő tűnik el?

Az utóbbi negyven évben mintegy tízezer csecsemőt nyilvánítottak halottnak Szerbiában, valójában azonban eladták őket, és ebben az ügyben még senkit nem vontak felelősségre – állította szerdán Belgrádban az eltűnt csecsemők szüleit tömörítő szerbiai szervezet vezetője.

A belgrádi tömegtájékoztatás beszámolói szerint Vladimir Cicarevic azt kérte az egészségügyi minisztertől, hogy 48 órán belül hozzon határozatot, amely megtiltja, hogy a kórházból elszállítsák a halottnak nyilvánított újszülötteket mindaddig, amíg a szüleik nem azonosították őket, illetve nem végeztek rajtuk és szüleiken DNS-vizsgálatot.

A szervezet törvényi szabályozást kért, amely alapján büntethetők lennének az elkövetők, és megakadályozhatók lennének a további hasonló esetek. Ennek érdekében aláírásgyűjtést is indított a szervezet. A szerbiai jogszabályok szerint 30 ezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy egy ilyen törvényi szabályozás tervezete a parlament elé kerüljön.

Cicarevic emlékeztetett arra, hogy a gyermekkereskedelem nem csak Szerbiában jelent problémát, hanem az egész világon, de sehol nem szabályozza törvény a csecsemőrablást, így Szerbia példamutató lehetne ebben. „Az a legnagyobb probléma, hogy az eltűnt újszülöttekről csak a családok beszélnek. A törvény lehetőséget biztosítana arra, hogy hozzáférjünk minden dokumentumhoz, valamint a kórházi adatlapokhoz, és eljuthatnák addig a személyig, aki elrabolta az adott csecsemőt” - mondta a szervezet vezetője.

Havonta húsz csecsemő tűnik el?

Slavica Djukic Dejanovic egészségügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy máris megerősítették a szülészeti osztályok felügyeletét a lehetséges csecsemőrablások elkerülése érdekében. A politikus emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a törvényhozás az ilyen eseteket el nem évülőnek minősítette. „Nincs pardon azokban az esetekben, amelyek az egészség vagy az élet elleni támadásnak minősülnek” - tette hozzá a miniszter.

Forrás: MTI

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek