Harmadunkat érint ez az ásványi anyag hiány

Harmadunkat érint ez az ásványi anyag hiány

A vashiányt és az emiatt kialakuló vérszegénységet az egyik legelterjedtebb népbetegségnek is mondhatjuk, ezért már világnapot is kapott: november 26-a vashiány napja - írja a HVG.hu.

Bolygónk lakosságának egyharmadát érinti a vashiányos állapot. Ez leginkább a kisgyerekeket (közel minden második hat év alatti gyereket), illetve a várandós nőket érinti (41,8 %), de az iskolások és az idősek negyede, és a nem várandős nők 30 százaléka is vérszegény. A férfiaknál ritkábban fordul elő, de náluk is 12,7 százalék az előfordulása a WHO adatai szerint.

Harmadunkat érint ez az ásványi anyag hiány

A vashiány tünetei a fáradtság, kimerültség, koncentrációzavar, ingerlékenység, sápadtság, fejfájás, körömelváltozások, hajhullás, szokatlan dolgok evése, megkívánása (pl. jég, mész, föld).

Mivel a testünk nem képes vasat termelni, ehhez a létfontosságú elemhez külső forrásból kell hozzájutnunk. A táplálkozással bevitt vas mennyisége azonban nem mindig képes fedezni a szervezet szükségletét. A zöldségekben fellelhető vasból például nagyon kevés tud felszívódni, ennél jóval többet tudunk bevinni a húsok, belsőségek fogyasztásával.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek