Hány nyelven cseveg a gyerek?

Hány nyelven cseveg a gyerek?

A többnyelvűség áldás, de átok is. Nézzük meg, mivel jár, ha a gyerkőcöt más-más nyelven nevelik!

Ahogy mindenben, így a több nyelven nevelt gyerekek életében is találunk ezzel járó könnyebbségeket, de nehézségeket is. Bár kicsiként természetes a beszéd, és ezzel együtt az anyanyelv elsajátítása, nagyobbra cseperedve hamar rájövünk, az idegen nyelv tanulása közel sem gyerekjáték.

Pár év múlva kifejezetten irigyeljük azokat a lurkókat, akikre szüleiknek, vagy más-más nyelvet beszélő családtagjaiknak köszönhetően nem egy, hanem kettő, de alkalmaként három nyelv ragad nevelésük alatt.

Világfalu

Mára szinte természetes, hogy a munka olykor más városba, országba, de sokszor teljesen új földrészre repíti el a dolgozni vágyókat. Ha pedig külföldivel esünk szerelembe, több dologgal is számolnunk kell. Amennyiben a kapcsolat komolyra fordul, a házasságot hamar követheti a gömbölyödő pocak.

Hány nyelven cseveg a gyerek?

Ahogy anno a szülőknek, úgy most a gyereknek is egyszerre kell elsajátítania két fajta gondolkodásmódot, nyelvet, kultúrát, és az ezekhez kapcsolódós sajátos életvitelt. Bár a pici számára ez lesz a természetes, a nevelés során a szülőknek, és a gyerkőcnek meg kell küzdenie bizonyos akadályokkal.

Úgy ragad rá a tudás, mint a kosz

A legtöbb esetben a többnyelvűség általában két különböző nyelv elsajátítását jelenti. Mindez fokozható, ha az eltérő nemzetiségű szülők egy harmadik nyelvet beszélő országban nevelik gyermeküket. Hogy a lurkó könnyebben tudja követni, mi zajlik körülötte, fontos kialakítania a szülőknek az állandóságot, tehát a pici egy adott nyelven beszél az apjával, és megint másikon az anyjával.

Többnyelvűség esetén a harmadik nyelvvel már valószínűleg közösségbe kerülve találkozik. Ez azonban kevésbé lesz idegen terep számára, hiszen születésétől fogva belenőtt, hogyan kezelje a nyelvi akadályokat.

Mik a nehézségek?

Nyelvenként változik a hanglejtés, a ragozás, a szavak formálása. Kicsiként ezt megszokni, és megérteni nem egyszerű feladat. Ezért eleinte talán a szülőknek sem lesz könnyű kitalálni, milyen mixeket állított össze a gyermek a nyelvek kombinálásával.

A nevelés során azonban nem csak a nyelvvel ismerkedik meg a pici, de egy adott kultúrával, illetve gondolkodásmóddal, melyekhez normák és szabályok kapcsolódnak. Ezek elsajátításához szintén hosszú időnek kell eltelnie.

Közösségi zűrzavar

Bölcsödébe, óvodába kerülve megnehezítheti a gyerkőc helyzetét, ha társai nem fogadják el, hogy egyikük olykor számukra ismeretlen nyelven nyilvánul meg. Mindeközben arra is figyelnie kell a szülőknek, hogy ne kényszernek élje meg a gyerek a nyelvek megtanulását. Nagyobbra nőve teherként nehezedhet rá, ami kisebb korban normális és megszokott volt számára.

Végül a pozitívumok

A kezdeti nehézségek után persze számos babér aratható le. A nyelvek segítségével kitárul a világ. A többnyelvűség velejárója, hogy nem fog problémát jelenteni az eltérő nyelvekből adódó akadályok leküzdése, egy új kultúra elfogadása, és a teljesen ismeretlen közegbe való beilleszkedés sem.

Mindez már az iskolás évek alatt jelentős előrelépést jelent, főként, ha külföldi tanulmányokat végez a fiatal. A munkavállalás területén pedig köztudottan számos előnyét élvezheti a pályázó annak, hogy több nyelvet anyanyelvi szinten beszél. A magasabb fizetés mellett, a pozíciók tekintetében is egészen eltérő területeket célozhat meg ezáltal.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek