Hadd túrja az orrát!

Hadd túrja az orrát!

Gusztustalannak találod, ha a gyerek túrja az orrát? Vagy egyenesen cikinek érzed? Vedd lazán, nem árt vele senkinek!

Takony, cicakaki, fika, mindegy, hogyan nevezzük, mindenki ismeri. Alig tanulja meg használni a gyerek a kezét, és a szája után máris az orrába nyúl, nem csoda, zavarja, ami benne van, nem kap rendesen levegőt.

A legtöbb szülő reakciója mégis a tiltás, nem szabad, hangzik el a felkiáltás, sőt, egyenesen ciki egy olyan gyerek, aki túrja az orrát. Pedig lehet, hogy mindenkinek könnyebb lenne, ha egyszerűen félrepillantanánk, amikor épp bányászmunkát végez.


Hadd túrja az orrát!


Szülőként idealizáljuk a gyerekünket, természetes reakció ez, mindannyian azt gondoljuk, a miénk jobb, mint a többi. Aztán egyszer csak gusztustalan módon beletúr az orrába, pont úgy, mint a többi. Először talán még édesnek találjuk, de ahogy egyre nagyobb a gyerek, egyre kellemetlenebb szokásnak tűnik.

Mindennek az az oka, hogy az orrtükör nélküli főemlősök (majmok) leszármazottai vagyunk, nem pedig az orrtükrösöké, mint mondjuk a macska vagy a disznó. Az orr körül elhelyezkedő hámréteg miatt nekik nem kell kínlódniuk a beszáradt váladékkal, mint nekünk. A takony ugyanis valójában ez, beszáradt, porral és kosszal keveredett orrváladék, ami – ha nem szárad össze – normálisan lefolyik hátul, a garat felé. Ezért nem lehet igaz az a mítosz sem, hogy a takony megevése betegséget okoz, hiszen az orrban lévő kórokozók így is, úgy is elérik a emésztőszerv-rendszert.

A takonyról végzett kutatások száma elenyésző, ami furcsa, tekintve, hogy szinte mindenki túrja az orrát. Egy felnőttek körében végzett felmérés szerint 1000 emberből azonban csak 254 vallja be, hogy a kezével szokta kiszedni az orrából, ami nem oda való. Ez sem tűnik megbízható adatnak ahhoz képest, hogy egy-egy piros lámpánál hány sofőrt látni hasonló tevékenység közben.

Több oka is lehet annak, ha valaki beletúr az orrába. Vagy valóban zavarja, hogy nem kap levegőt, vagy egyszerűen unatkozik, esetleg a stresszt vezeti le ezzel a kellemetlen szokással. Talán a legjobb, amit tehetünk, hogy hagyjuk a gyereket, nem szidjuk le, ha épp beletúr az orrába. Akkor is piszkálni fogja az orrát, ha folyton kiabálunk vele, maximum elbújik közben. Inkább adjunk a kezébe egy zsebkendőt, hogy abba tegye, amit talál, esetleg fújja ki az orrát. Szépen lassan aztán maga is rájön, milyen a kulturált orrtisztítás.

A helyes orrtisztítás:
- 3-4 éves korig használjunk naponta többször orrszívó-porszívót!
- Orrfújás előtt tengervizes spray-vel lazíthatjuk fel a váladékot.
- Ezután fújjuk ki az orrunkat.
- A papírzsebkendőt dobjuk ki.
- A ruhazsebkendőt 60 fokon mossuk ki, majd vasaljuk.
- Orrsprayt az orrfújás után használjunk (csak néhény napig!), hogy megszüntesse az orrdugulást.
- Javasoljuk a gyereknek, ha úgy érzi, hogy ki kell szednie, ami az orrában van, menjen ki a mosdóba, és intézze el ott.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek