Ha ilyenekről beszélgetünk a gyerekkel, okosabb lesz

Ha ilyenekről beszélgetünk a gyerekkel, okosabb lesz

Ha aktuális eseményekről beszélget a szülő a gyermekeivel és közben matematikai képleteket is használ, akkor fejlődik az érvelési képességük és jobban teljesítenek az iskolában is, állítja a Buffalói Egyetem professzorának tanulmánya.

"Mikor a családok társadalmi eseményeket tárgyalnak meg, gyakran egyszerű matematikai modellekkel jelenítik meg a problémát" - mondta Ming Ming Chiu, a tanulás és instrukciók professzora, aki már régóta tanulmányozza, miként tanulnak a gyerekek a különböző kultúrákban és országokban. "A hétköznapi csevegéstől eltérően ilyenkor megmutatható a matematikai tanulmányok valós életre vonatkozó értéke és tartalma, így a diákok további tanulásra motiválhatók."

Ha ilyenekről beszélgetünk a gyerekkel, okosabb lesz

Az eredmények a Social Forces című folyóiratban jelentek meg. Ez volt az első nemzetközi tanulmány arra vonatkozóan, hogy a családi beszélgetések miként érintik a tanulók hozzáállását és teljesítményét a matematika tantárgyra vonatkozóan. Chiu eredményeinek alapját a Gazdasági Együttműködés és Fejlődés Szervezetének adatai szolgáltatták. A Nemzetközi Diákfelmérés csaknem 110 000 dolgozat és kérdőív eredményeit dolgozta fel 41 ország 15 éves tanulóitól. Az USA-ból 3 846-an vettek benne részt.

Chiu meglepő módon azt találta, hogy a családok ritkán beszélgetnek a társadalomról és az eseményekről, függetlenül az etnikai háttértől és az anyagi jólét szintjétől. "41 ország gyermekeinek 58 %-ánál kevesebb, mint havi egy alkalommal fordul csak elő" - mondta. "A gazdagabb országok jómódú családjainál sem fordul elő gyakrabban, még ott sem, ahol a szülők együtt élnek." Chiu eredményeiből azonban az derül ki, hogy a beszélgetések és más családi események hatása sokkal látványosabb a fejlett országokban, mint a fejlődőekben. "A gazdag országokban a legtöbb diáknak van vonalzója, könyvei, számológépe és más eszközei, de nem töltenek elég időt a szüleikkel" - mondta. "Ezért a családi összetartás egyre fontosabb a tanulásban ezeken a vidékeken."

Chiu, aki korábban azt is tanulmányozta, hogy az önhittség miként gátolja az olvasási képességet, az alábbi javaslatokkal él a szülők és tanárok felé:

  • Beszélni kell a gyerekekkel az aktuális társadalmi és politikai eseményekről. Chiu egyszerű matematikai képletek bevetését javasolja. Ezek a modellek, vagy számítási módszerek lehetővé teszik az alapvető matematikai ismeretek gyakorlati alkalmazását, és megmutatják, hogy a számtan segítségével miként lehet jobban megérteni a világot.
  • A mennyiségek meghatározására ismerős szavakat érdemes használni. Például képzelje el a gyerek, hogy milyen mennyiséggel lehetne feltölteni a házat, a szobát, vagy az úszómedencét.
  • Ki kell kérni és meg kell hallgatni a gyerek véleményét a jelenlegi eseményekről. A kutatók szerint a gyermek gondolkodása fejlődik, ha a szülők megkérdezik tőlük, mit tennének hasonló helyzetben. Össze tudják-e hasonlítani a különböző megoldások költségvonzatát?

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek