Gyógyír a jég országából

Gyógyír a jég országából

Izland a természeti csodák, a tűz és a jég országa, vízesések és lávabarlangok, gejzírek és hőforrások, Elfek és trollok birodalma. Sokan nem is gondolnák, hogy ez a gyönyörű, de zord táj is kínál gyógyító növényt. Az izlandi zuzmó alkalmazása egyidős az emberi létezéssel.

2022.12.05

Ezt a hegyes vidékeken tömegesen termő, moszatok és gombák együttéléséből kialakult szervezetet népiesen köhögés elleni vagy láz elleni moszatnak is nevezték. Évszázadok óta alkalmazzák, de nem csak gyógyításra, hanem élelmiszerként is fogyasztották. Különösen jó szolgálatot tett ínséges időkben, amikor zöldség helyett, liszthez hozzáadva vagy akár liszt helyett kenyérsütéshez is használták. Sőt, ezzel etették a rénszarvasokat is.

Gyógyír a jég országából

A gyógynövényként felhasznált drogot áprilistól októberig még ma is vadon élő állományból gyűjtik be.

A hazai népgyógyászat is számos növényt, praktikát tart számon a meghűlés tüneteinek enyhítésére. A sós vízzel való gargalizálás, gőzölés, fürdő, aromaterápia, méz és gyógynövényteák sokak panaszát enyhíthetik a téli időszakban. A tünetek kezelésére a jól bevált kamilla, hárs, bodza, kakukkfű, lándzsás útifű hatóanyagait tartalmazó termékek mellett szirup, tea, pasztilla vagy akár nyalóka formájában is találkozhatunk izlandi zuzmót tartalmazó készítményekkel gyógyszertárakban, drogériákban. Az izlandi zuzmó az egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelyek a készítmény típusától függően és a kezelőorvossal egyeztetve már kisgyermekkorban is biztonsággal adható.

Gyógyír a jég országából

A NATURLAND izlandi zuzmó folyékony étrend-kiegészítő készítmények hatóanyaga, az izlandi zuzmó kivonat, nyugtatja a torkot, támogatja a légutak egészségét és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. 3 éves kortól ajánlott a légutak egészségének támogatására és a torok megnyugtatására. Természetesen azokra is gondoltunk, akik kerülni, vagy csökkenteni szeretnék étrendjükben a cukorbevitelt, így cukormentes változatban, eritrit és stevia keverékével édesítetve is gyártjuk. Bármelyik változatot is választjuk, mindkét készítmény könnyen adagolható, vegán, glutén- és laktózmentes.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek