Gyógyír a dadogásra?

Gyógyír a dadogásra?

Amerikai tudósoknak nemrég sikerült bizonyítaniuk, hogy a dadogás kialakulásában genetikai tényezők is jelentős szerepet játszanak, ezért a szakértők remélik, hogy egy nap majd gyógyszeres kezeléssel gyógyíthatják ezt a beszédhibát.

A tudósoknak összesen három kisebb genetikai mutációt sikerült azonosítaniuk, amelyek mind az agy beszédközpontjára vannak hatással és elősegítik a dadogás kialakulását. "Természetesen nem minden esetben ezek a genetikai defektusok a felelősek a dadogás kialakulásáért - nyilatkozta Dr. Dennis Drayson, az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetének munkatársa - Vannak olyan esetek, amelyek egyáltalán nem genetikai eredetűek."

A súlyosabb génmutációk ezeknek a géneknek az esetében olyan súlyos és végzetes betegségeket okozhatnak, mint a mucolipidózis. A legtöbb mucolipidózisos beteg nem éri meg a tízéves kort. "Becsléseink szerint a dadogásos esetek körülbelül feléért tehetők felelőssé a genetikai tényezők" - mondta Dr. Drayson, akiv munkatársaival nemrég létrehozott egy genetikailag módosított egeret hasonló géndefektusokkal annak érdekében, hogy állati modellen tanulmányozhassák a mutáció hatásait.

Bár a dadogás beszédterapeuta segítségével kezelhető, gyógymódja egyelőre nem ismert.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek