Gyerektükör

Előző Következő

A gyermekkor fontos szerepet játszik egy felnőtt személyiségének kialakulásában, hiszen a szülőktől ellesett példa az, ami alapján formálódik ...

 • 2013.08.13 Eldobható vs. textil pelenka - Melyik a jobb?

  Ápol és eltakar - Ez a mondás bizony a pelenkázásra is igaz. Az eldobható pelenka feltalálóját még ma is imáikba foglalják az anyák. Nézzük a textil a papír vagy egyéb pelenkák előnyeit, hátrányait.

 • 2013.08.12 Így készítsük fel a gyerkőcöt az iskolakezdésre

  Az iskolára való felkészülés valójában az iskolába lépést megelőző évben kezdődik meg. Ugyanis az iskolai pedagógiai munka nem kizárólag a tantermekben megszerezhető ismeretanyagból és tanári útmutatásból épül fel, hanem bizony a családi nevelés és iránymutatás is nagymértékben hozzájárul a gyermek fejlődéséhez. A felkészülést nagyjából három színtérre oszthatjuk: az óvodai nevelésre, az iskolában szervezett felkészítő / előkészítő foglalkozásra és a már említett családi nevelésre. Igyekezzünk gyermekünket felkészíteni az iskolai életbe való beilleszkedésre, valamint az iskolás évek nehézségeinek leküzdésére.

 • 2013.08.11 Naponta legalább egy alma

  Négyből egy kínai kisdiák azt mondja, túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy naponta egyen gyümölcsöt, míg mások egyszerűen csak azért nem szeretik a gyümölcsöt, mert a szüleik azt szeretnék etetni velük. Ezek az eredményei annak a felmérésnek, amelyet a kínai gyermektáplálkozási egyesület készített az előző hónapban 1500 diák körében Pekingben, Sanghajban és Kantonban. Eszerint a diákok 28 százaléka nem evett minden nap gyümölcsöt, aki pedig igen, azok közül sokan nem ettek eleget.

 • 2013.08.11 Az apa depressziója a gyerekre is kihat

  Pszichiátriai vagy viselkedési zavar alakulhat ki azoknál a gyerekeknél, akik édesapjának hasonló problémája van - állapították meg az Oxfordi Egyetem munkatársai. A kutatók szerint elsősorban a fiúk lehetnek érintettek, ha apjuk depressziós vagy alkoholista.

 • 2013.08.11 Intim beszélgetések Kriston Andreával: Férfi lesz a fiúból

  Kriston Andreát élmény hallgatni. Bárcsak minél több nő és kislány, sőt, férfi és kisfiú beszélgethetne vele arról, amit még soha nem kérdezett meg senkitől! A nőiségről és a férfiasságról, egymás megismeréséről és a szexualitásról, amely egyszerre ajándék és felelősség... Ebben a sorozatban - mint egy puha beszélgetősarokban - mindezekről szó esik. Most arról beszéltünk, hogyan érik férfivá egy fiú.

 • 2013.08.10 Miért csak 1 évesen kezdünk el járni?

  Miért kell egy év egy gyermeknek, hogy járni kezdjen, míg az újszülött csikó szinte azonnal születés után lábra áll?

 • 2013.08.09 Mandula: védelmez vagy veszélyeztet?

  A szájpadi mandulák ovális alakú, lapos vagy gombócszerű (általában egyenetlen felszínű) nyirokszövetből álló szervek, a torok két oldalán. Ezeket két árkádhoz hasonló ív - az elülső és hátulsó garatív - öleli körül. A szájpadi mandulákat elterjedtebb (de valójában helytelen!) néven garatmanduláknak is hívjuk.

 • 2013.08.09 A baba agyának fejlődéséhez legjobb az anyatej

  Elméleti és állatkísérletes adatok alapján kutatók úgy vélték, hogy az újszülöttek szellemi fejlődéséhez az anyatejnél is jobb táplálékot lehet készíteni. Egészséges csecsemők vizsgálata viszont azt igazolta, hogy az anyatejnél "okosítóbb" babatápszert egyelőre nem sikerült előállítani.

 • 2013.08.08 A fiúk vérnyomása magasabb mint a lányoké

  Érdekes megfigyelésről számoltak be a kanadai McGill Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói. Kutatási eredményeik szerint a serdülő fiúknak magasabb a vérnyomása, mint a lányoknak. Ez a felfedezés pedig új kezelési elgondolásokat is felvethet a férfiak magasvérnyomás betegségének kezelésénél.

 • 2013.08.07 Pneumococcus elleni védőoltás gyerekeknek

  A pneumococcus baktérium évente több mint 700.000 öt év alatti gyermek halálát okozza a világon, hazánkban pedig évente több ezer gyermeket betegít meg. Az egészséges emberek orrüregében és garatában természetes körülmények között is kimutathatók különböző baktériumok anélkül, hogy bármilyen betegséget okoznának. Közülük a pneumococcus az egyik leggyakrabban előforduló mikroorganizmus, mely elsősorban a öt évesnél fiatalabb gyermekeknél okozhat súlyos, életveszélyes betegségeket, pl. agyhártyagyulladást, vérmérgezést és tüdőgyulladást.