Gyerektükör

Előző Következő

A gyermekkor fontos szerepet játszik egy felnőtt személyiségének kialakulásában, hiszen a szülőktől ellesett példa az, ami alapján formálódik ...

 • 2013.08.29 A rendszertelen alvás gyengíti a gyerekek teljesítményét

  A kilenc óránál kevesebb alvás, a késői lefekvés és az elalvást megelőző rituálék hiánya jelentősen befolyásolja a kisdiákok tudományos készségeinek fejlődését és ezzel együtt az iskolai teljesítményüket is - figyelmeztetnek a szakemberek.

 • 2013.08.28 Kávé okozza a gyerekkori leukémiát?

  Az állapotos nők kávéfogyasztása és a gyermekkori leukémia közötti lehetséges összefüggést vizsgálják brit kutatók, attól tartanak ugyanis, hogy a koffein károsíthatja a magzat DNS-ét, így nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.

 • 2013.08.28 Fáradt vagy álmos a gyerek?

  Honnan tudhatjuk, eleget alszik-e a gyermekünk? Meg tudjuk-e különböztetni, hogy fáradt, vagy csupán álmos? Íme a válaszok

 • 2013.08.28 Újra kezdődik az iskola

  Elröpült a nyár, néhány nap múlva kezdődik az új tanév. Minden gyermek más érzelmekkel áll ehhez a tényhez. Van, aki várja, van, aki kevésbé. Az biztos, ezért vagy azért, mindenki izgatott ezekben a napokban. Mi szülők mit tehetünk a zökkenőmentes iskolakezdés érdekében?

 • 2013.08.28 13+1 tipp a zökkenőmentes iskolakezdéshez

  Az iskolakezdés (vagy az óvodába szoktatás) nem csupán a kicsik számára jelenti egy új életszakasz nyitányát. A szülőknek is érdemes felkészülniük az új helyzetre. A leghasznosabb tippeket dr. Jókay Kinga gyermekorvos segítségével foglaltuk össze.

 • 2013.08.27 Kardiológiai problémák már gyermekkorban

  A világ minden országához hasonlóan sajnos Magyarországon is magas azon gyermekeknek a száma, akik valamilyen veleszületett szívbetegséggel kell, hogy együtt éljenek. Ezeknél a fejlődési rendellenességeknél majdnem mindig szükség van orvosi beavatkozásra. A fejlett orvosi technikának köszönhetően ma már a gyermek kardiológiai problémák többsége gyógyítható.

 • 2013.08.27 Vitaminhiány okozhatja a tanulási nehézséget

  Az agy működésében tapasztalható kisebb-nagyobb zavarokért olykor csak "banális" ok, például valamely vitamin hiánya a felelős. A képességeikhez mérten rosszabb teljesítményt nyújtó iskolások vizsgálata során amerikai kutatók úgy találták, hogy a problémák felléptekor, csakúgy, mint a hasonló tünetekkel rendelkező tavaszi fáradtság jelentkezésekor is érdemes a vitaminpótlásra gondolni. Az amerikai gyerekek körében végzett vizsgálatok szerint leginkább a vashiány okozhat tanulási nehézséget.  

 • 2013.08.26 Gyalog galopp a suliba

  A reggeli gyaloglás, iskolába vagy óvodába menet, növeli a gyermek stressztűrő-képességét a nap folyamán. Ráadásul, a szapora szívverés és a vérnyomás emelkedése segít elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket felnőttkorban, állítja a Buffalo Egyetem tanulmánya.

 • 2013.08.26 Itt a suli, mars az ágyba!

  Nemsokára kezdődik az iskola, óvoda. Itt az ideje, hogy visszaszoktassuk a gyerekeket a korai lefekvésre. Két hatásos módszer:a rendszeres lefekvési idő betartatása, és a technikai eszközök "elkobzása". Egy új tanulmány megállapította, hogy a kamaszok többsége éjszakába nyúlóan telefonál, chatel, internetezik, vagy videójátékokkal játszik.

 • 2013.08.25 Hogyan lehet lány a fiúból?

  A közelmúltban publikált eredményekkel a tudósok közelebb jutottak a nemek kialakulásának megértéséhez, így szükség esetén azok későbbi meghatározása is könnyebben megvalósítható lehet.