Gyerektükör

Előző Következő

Bense Tamás házi gyermekorvos fontosnak tartja, hogy idén a lehető legtöbben éljenek az influenza elleni ingyenes oltással, mert az könnyebbé ...

Hirdetés
 • 2013.06.11 Anyatejes táplálás régen és ma

  A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Hazánkban ma mégis minden ötödik hat hónapnál fiatalabb gyermek kap az anyatejen kívül más táplálékot is.

 • 2013.06.08 A lányok boldogabbá, a fiúk zárkózottá teszik a családot?

  A lánytestvérek boldogságot árasztanak, a fiútestvérek viszont szorongást váltanak ki - írja egy friss kutatás. A tudósok 571, 17 és 25 év közötti embert kérdeztek meg életükről, és úgy találták, akiknek volt húga vagy nővére, az boldogabb és kiegyensúlyozottabb.

 • 2013.06.04 Lovasterápia

  A kezek röpködő mozgása az autizmusban szenvedők egyik jellegzetessége. Mary Cusack is megtapasztalta ezt nyolcéves kisfiával, Nickyvel, akit soha nem hagyhat egyedül, mert ez a kézmozgatás megakadályozza a mindennapos tevékenységekben. Mary és férje, Tom, rátalált a probléma megoldására: kisfiukat terápiás lovaglásra hordják.

 • 2013.06.01 Évszakos személyiségek

  Az évszak, amikor egy csecsemő megszületik, hosszabb távon drámaian befolyásolja a biológiai órájának működését. Douglas McMahon biológus professzor (Vanderbilt Egyetem) és munkatársainak vizsgálatainak jelentősége az lehet, hogy a téli hónapokban születetteknél magasabb a neuropszichológiai kórképek, főként a szezonális betegségek kialakulásának valószínűsége (például téli depresszió), de nagyobb a bipoláris depresszió és skizofrénia kockázata is.

 • 2013.05.31 A lisztérzékenység figyelmeztető tünetei

  A lisztérzékenység hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.

 • 2013.05.30 Kistestvér a családban

  Engem már senki sem szeret? - hallhatják gyakran az idősebb testvérek panaszát a szülők a kistestvér érkezésekor. A testvérféltékenység érzése természetes, azonban érdemes rá odafigyelni, mert ha túlzottan felerősödik, a gyermeknél jelentős viselkedésváltozást és testi tüneteket okozhat.

 • 2013.05.30 Allergiás gyermek az iskolában

  Az allergiás betegek számának folyamatos növekedéséből adódóan szeptemberben egyre több iskolás kezdi a tanévet a parlagfű-pollenszezon tetőzésének idején. Az allergiás diákok számára így nem csak a szünidő utáni átállás, a korai kelések, a rendszeres napirend jelent problémát. Számukra különösen fontos a megfelelő kezelés, amivel a betegség jól kontrollálható.

 • 2013.05.29 Mérjük az újszülöttek ösztrogénszintjét

  Az Emory Egyetem kutatói kifejlesztettek egy noninvazív eljárást a csecsemők ösztrogénszintjének mérésére. Az új módszer alkalmazása során több mint ötezer pelenkát vizsgáltak át mikroszkóp segítségével.  Ezzel a vizsgálati móddal a kutatók többet megtudhatnak a kisgyerekek ösztrogénszintje, hosszú távú reproduktív fejlődésük, valamint a nem-specifikus fejlődésük közti összefüggésekről.

 • 2013.05.27 Ezek a gyerekek örülnek a véreteknek

  Május 25-én szombaton az I. Pharma Kupa Jótékonysági Regattán 24 beteg gyerek szállhatott a magyar tengerre a Ments Életet! alapítvány és támogatói jóvoltából.

 • 2013.05.26 A gyermeknőgyógyászaton

  Minden gyermeknőgyógyász elsősorban nőgyógyász, további négy év tanulás és gyakorlat után erre az alapra építhető rá a gyermek-nőgyógyászati szakvizsga. A két terület valóban különbözik egymástól. A gyermek- és felnőttkori nőgyógyászati problémáknak sem az okai, sem a tünetei, sem a kezelése nem azonos!