Gyerektükör

Előző Következő

A gyermekkor fontos szerepet játszik egy felnőtt személyiségének kialakulásában, hiszen a szülőktől ellesett példa az, ami alapján formálódik ...

 • 2013.09.18 Mikor kezdjen sportolni a gyerek?

  Van-e ajánlható kor, amikor el kell kezdeni egy gyermekkel a rendszeres testmozgást? Igen van: azonnal. Egyet azonban ne tegyünk: ne próbáljuk azonnal sportágspecifikusan mozgatni!

 • 2013.09.16 Figyelemzavaros hiperaktivitás

  A genetikai és pszichológiai tényezők együtthatása lehet a felelős a figyelemzavaros hiperaktivitás kialakulásáért - állítják amerikai kutatók. Molly Nikolas, a Michigani Állami Egyetem kutatója munkatársaival 304 gyermek vizsgálata alapján jelentette ki, hogy a figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) tünetei gyakrabban fordultak elő azoknál, akiknél túl magas vagy túl alacsony volt a szerotoninszint, továbbá akik saját magukat hibáztatták a szüleik között húzódó konfliktus miatt.

 • 2013.09.12 Havonta húsz csecsemő tűnik el?

  Az utóbbi negyven évben mintegy tízezer csecsemőt nyilvánítottak halottnak Szerbiában, valójában azonban eladták őket, és ebben az ügyben még senkit nem vontak felelősségre – állította szerdán Belgrádban az eltűnt csecsemők szüleit tömörítő szerbiai szervezet vezetője.

 • 2013.09.11 A gyermekkori cukorbetegség

  Hazánkban megközelítőleg félmillió cukorbeteg él. Ez a betegség éppúgy érinti a gyerekeket, mint a felnőtteket. Míg régebben elsősorban a jómódúak betegsége volt, addig ma már népbetegségnek tekinthető, melyet, ha nem, vagy nem megfelelő módon kezelnek súlyos, visszafordíthatatlan szövődményekkel jár.

 • 2013.09.11 Iskolahelyzet napról-napra

  Már több mint egy hete elkezdődött a tanítás. Mindenki abban reménykedett, hogy a kezdeti napok káosza után, erre a hétre már tisztázódnak a viszonyok, tudni fogunk mindent. De sajnos nem így történt. Azt gondoltam – az eddigi évek tapasztalata alapján – ha az első héten még vannak is kérdéses pontok a tanítással, napközivel, különórákkal kapcsolatban, az legkésőbb erre a hétre rendeződik. Ezzel szemben senki sem tud semmit. Pár pontban összefoglalva most jöjjenek a törvény által előírt változások és a valóság.

 • 2013.09.11 Halálra fagyasztották örökbefogadott kislányukat

  2011-ben kizárták a 4 fokos hidegbe a fogadott kislányukat, aki meghalt. A lányt és 10 éves öccsét szigorú vallási előírások szerint nevelték, amelybe belefért a szülőknél az éheztetés és a durva verés is.

 • 2013.09.08 Nem kell ismernünk a számokat a számoláshoz?

  Nem szükséges, hogy ismerjék a számok neveit a gyerekek ahhoz, hogy számolni tudjanak - állítja egy tanulmány, hozzátéve: az alapvető matematikai képességek a génekben vannak kódolva.

 • 2013.09.07 Megvédhetjük gyermekünket a táplálékallergiától?

  Az allergiára való hajlam örökölhető, azonban a környezeti tényezők szintén fontos szerepet játszanak az allergia kialakulásában, hiszen nem maga a betegség, hanem az arra való hajlam öröklődik, melyet különféle környezeti hatások hívhatnak elő. A várandós anya már terhessége alatt sokat tehet azért, hogy születendő gyermekénél csökkentse az allergia kialakulásának esélyét. Ha kerüli a dohányzást és a füstös helyiségeket, valamint a szoptatás ideje alatt megfelelően táplálkozik, valamint ügyel arra, hogy a kisgyermek ideje nagy részét tiszta levegőjű környezetben töltse, már sokat tett azért, hogy gyermekénél elkerülje az allergiás panaszok kialakulását.

 • 2013.09.06 Tényleg egész nap iskolában kell lenni?

  Elérkezett az új iskolaév vele együtt a sok kérdés, hogy hogyan is lesz idén? Szigorúan kell venni az új köznevelési törvényt? Vagy esetleg van, amiről az iskola maga dönthet? Valóban jó az egész napos iskola a gyerekeknek? Tele vagyunk kételyekkel, kérdésekkel. Ezekre keressük most a választ.

 • 2013.09.06 A cigis dobozok ijesztő képei hatástalanok a fiatalokra

  A cigarettásdobozokon elhelyezett elrettentő képek, amelyek a dohányzás veszélyeit ábrázolják, alig hatnak a tizenéves dohányzókra - mutatta ki egy brit tanulmány.