Gyerektükör

Előző Következő

A gyermekkor fontos szerepet játszik egy felnőtt személyiségének kialakulásában, hiszen a szülőktől ellesett példa az, ami alapján formálódik ...

 • 2013.10.15 Ha válogat a gyerek

  Az étvágytalanság és a válogatás gyakran azonos okra vezethető vissza.A szülők gyakran fordulnak orvoshoz azzal a panasszal, hogy étvágytalan a gyermekük, alig eszik valamit, illetve csak azt eszi meg, ami a fogára való, válogatós.

 • 2013.10.15 A média is felelős az evészavarokért

  Egy nemrég közzétett vizsgálat szerint azok a tinédzserek, akik rendszeresen különböző fogyókúrákról olvasnak vagy hallanak, sokkal nagyobb arányban betegszenek meg valamilyen evészavarban.

 • 2013.10.15 Egyre többet tévéznek az emberek

  Átlagosan 4 óra 23 percet töltöttek az emberek a tévé előtt naponta az év harmadik negyedévében, két perccel többet, mint egy évvel korábban - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

 • 2013.10.14 Vigyázzunk a gyerekekre!

  Az egyéves kor fölött bekövetkező balesetek több gyermek és fiatal életét követelik, mint a gyermekbetegségek együttvéve! Vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy melyek a leggyakoribb balesetek? És persze készüljünk fel arra is, hogy miképpen előzhetjük meg ezeket!

 • 2013.10.14 Tréning az iskolára

  A felkészülés nem másból áll, mint a szükséges kompetenciák (készségek, képességek) tárházából kiválasszuk azokat, melyek elengedhetetlenek a tanulás elsajátításához. Az életkorból adódóan az iskolakezdést megelőző egy év a legalkalmasabb a képességek elsajátításához. A jó megfigyelés, a mozgáskoordináció, a kreativitás, az élénk figyelem, a kommunikáció és a beszédre való koncentráció mind - mind eleme az iskolához szükséges kompetenciáknak. A kitüntetett képességek fejlesztése mind az óvodai foglalkozásokon, mind pedig az iskolai előkészületi időszakban megjelenik.

 • 2013.10.13 Figyelmes kisbabák

  Már a héthónapos babák is úgy reagálnak az emberi hangra, mint a felnőttek - derült ki egy új tanulmányból. A kutatás segíthet az autizmus és más idegrendszeri fejlődési rendellenességek megismerésében is. Német és brit kutatók infravöröshöz közeli spektroszkópia segítségével határozták meg, mikor válnak emberi hangra érzékennyé az agy halántéklebenyének egyes területei.

 • 2013.10.12 Miért tanul nehezen a gyerek?

  Az iskolában nem mindenki veszi ugyanolyan jól az akadályokat. Ha tanulási nehézségek lépnek fel, azokkal nem szabad egyedül hagyni a gyerekeket. Hogy milyen jelekre kell felfigyelnünk, és hogyan segíthetünk a kicsiknek, arról Csonkáné Polgárdi Veronikával, a Pomázi Nevelési Tanácsadó munkatársával beszélgettünk.

 • 2013.10.11 A pszeudokrupp

  A pszeudokrupp nevű betegség során a légcső legfelső, hangszalag alatti szakaszán a nyálkahártya - gyulladásos folyamat következtében - hirtelen megduzzad. A megfigyelések és a rendelkezésekre álló adatok alapján 1-5 éves kor között fordul elő a legnagyobb valószínűséggel.

 • 2013.10.11 A kancsalság formái

  A kancsalságnak többféle típusa ismert, melyet más-más tényezők váltanak ki. Tompalátás kialakulhat a kancsalság okaként és következményeként is. A kancsalságnak ez a formája gyermekkorban alakul ki, és kezelésére 5-6 éves korig van lehetőség. A kísérő kancsalság alkotja a gyermekkorban előforduló kancsalságok zömét, kialakulása a 2-4 éves kor közötti időszakra tehető. A kancsalság és a tompalátóság gyógyítható, ha idejében felismerik és kezelik.

 • 2013.10.09 A tévé előtt...

  Gyakori konfliktusforrás szülő és gyermek között a televíziónézéssel és számítógépes játékokkal eltöltött idő mennyiségének korlátozása. Gyakran maga a szülő sem tudja, mennyi képernyő előtti ülés számít károsnak, s nem árt-e gyermekének azzal, ha túlságosan korlátozza őt a műsorok nézésében és a játékok játszásában.