Gyerektükör

Előző Következő

Gyermekünk születése után sok kérdés vetődik fel bennünk a fejlődésével kapcsolatban. Aggódunk a sírás miatt, vagy ha kiütések jelennek ...

 • 2011.08.11 A terhesség alatti túlzott cukorfogyasztás a lánymagzatokra károsabb

  Az új-zélandi Auckland Egyetem új kutatásából kiderül, hogy a terhes anyák édesség utáni kínzó vágya jobban befolyásolja a kislányok fejlődését, mint a kisfiúkét.

 • 2011.08.03 Aranyérbetegség: a megelőzés már gyermekkorban elkezdődhet

  Az aranyér kialakulásában az örökletes tényezők mellett fontos szerepet játszanak életviteli tényezők is. A panaszok elsősorban felnőttkorban jelentkeznek, de a megelőzést már gyermekkorban el lehet kezdeni.

 • 2011.07.28 A dohányzás befolyásolhatja a magzat nemét

  Angol gyermekgyógyászok felmérése szerint a dohányzás befolyásolhatja a születendő gyermek nemét. A Liverpooli Trópusi Medicina Egyetem orvosai szerint a fogamzás idején dohányzó szülőknek valószínűbb, hogy lányuk fog születni. A  fiúgyermek születésének esélye pedig 50 százalékkal csökken, ha mindkét szülő dohányos.

 • 2011.07.12 KMTE: károsak a hozzáadott szénhidrátok

  A Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesület (KMTE) szerint a hozzáadott szénhidrátok - fruktóz, a cukor, továbbá egyéb keményítők, például a kukoricakeményítő - megbetegítő tényezők, és vannak forgalomban Magyarországon az egészségre káros élelmiszerek.

 • 2011.07.11 Ajtódísz jelzi mostantól az újszülötteket

  Mostantól minden édesanya kézhez kap gyermeke születése után egy ajtódíszt, amelyet otthonuk bejáratára kifüggesztve jelezheti kisbabája érkezését. Az első ajtódíszeket hétfőn, a népesedési világnapon Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át a budapesti Szent Imre Kórházban.

 • 2011.07.05 Engedd játszani! - Vélemények az iskola-előkészítőkről

  Csak nemrég tört ki a szünidő, és máris akad, aki augusztusban kezdené a fejtágítást a diákoknak, méghozzá a legkisebbeknek, akik csak szeptembertől lesznek elsősök. Iskola-előkészítő táborok hirdetik magukat a neten is. Azok a programok, amelyek ősztől tavaszig készítettek fel nagycsoportos óvodásokat első tanévükre, már befejeződtek.

 • 2011.07.04 Félmillió brit gyereknek van májbetegsége az elhízás miatt

  Félmillió brit gyerek szenved májbetegségben az elhízás miatt - közölte a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása vasárnap.

 • 2011.05.26 Mit csináljunk több tízezer hiperaktív gyermekkel nyáron?

  A hazai hiperaktív gyermekek és szüleik egyharmada nem is találkozik a megfelelő szakemberekkel életük során. 10 gyermek közül átlagban csak 4 jut el a diagnózisig, de közülük is csupán 2 gyermek kap ellátást, szüleik még így is tanácstalanok maradnak.

 • 2011.05.10 Hogyan segíthet a Családvédelmi Szolgálat?

  Amikor egy pár megtudja, hogy babát vár, sok esetben még akkor is megrémül, ha közösen tervezték a terhességet. Hiszen a magzat léte számtalan kérdést vet fel a jövővel, az egyéni tervekkel és magával a párkapcsolattal összefüggésben. Hát még akkor, ha (egyelőre) nem tervezték a gyermekvállalást!

 • 2011.04.04 Védjük oltással a gyerekeket!

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Régiójának irodája által szervezett Európai Védőoltási Hét üzenete, hogy minden gyermeknek - különös tekintettel a sérülékeny csoportokra - szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. E kezdeményezés célja a védőoltási tevékenység tudatosságának fokozása mind a szülők, mind az egészségügyi dolgozók körében, továbbá a védőoltással megelőzhető betegségekre és a védőoltásokra vonatkozó ismeretek növelése annak érdekében, hogy emelkedjen az oltottak száma.