Gyerektükör

Előző Következő

Gyermekünk születése után sok kérdés vetődik fel bennünk a fejlődésével kapcsolatban. Aggódunk a sírás miatt, vagy ha kiütések jelennek ...

 • 2013.05.27 Ezek a gyerekek örülnek a véreteknek

  Május 25-én szombaton az I. Pharma Kupa Jótékonysági Regattán 24 beteg gyerek szállhatott a magyar tengerre a Ments Életet! alapítvány és támogatói jóvoltából.

 • 2013.05.26 A gyermeknőgyógyászaton

  Minden gyermeknőgyógyász elsősorban nőgyógyász, további négy év tanulás és gyakorlat után erre az alapra építhető rá a gyermek-nőgyógyászati szakvizsga. A két terület valóban különbözik egymástól. A gyermek- és felnőttkori nőgyógyászati problémáknak sem az okai, sem a tünetei, sem a kezelése nem azonos!

 • 2013.05.20 Gyermekek védőoltás nélkül

  Egy Debrecenben és környékén végzett, Hajdú-Bihar megyei felmérés szerint csupán a szülők egyharmada tartja fontosnak és adatja be az ajánlott védőoltásokat gyermekének. Még az olyan veszélyes betegségek ellen is, amelyek halálhoz vezethetnek (mint a hepatitis B, a bárányhimlő, a penumococcus és a meningococcus) is igen kevesen oltatják be kisgyerekeiket. A felmérés szerint a megoldást az olcsóbb és ingyenes védőoltások jelentenék.

 • 2013.05.19 Fogas kérdés

  "Az én kisfiam még egyszer sem aludta át az éjszakát" - panaszolja az egyik kismama a játszótéren, a homokozó szélén ülve - "a frontokra is nagyon érzékeny, de a fogzás még annál is jobban megkínozza!" Az ilyen panasz nem egyedi jelenség.

 • 2013.05.17 Interaktív valóság

  Sok amerikai szülő aggódik, mivel gyermekeik túl sok időt töltenek az elektronikus médiában elmerülve. Ez megnehezíti, hogy felvilágosítsák csemetéjüket fontos dolgokról, mint a drog- és alkoholfogyasztás. A Partnership for a Drug-Free America szervezet felmérésében több mint 1200 szülőt kérdeztek meg, és megállapították, hogy több, mint egyharmaduk aggódik, mert a tévé (38 százalék), számítógépek (37 százalék) és a videójátékok (33 százalék) rontják a szülő és gyermek közti kommunikációt.

 • 2013.05.15 Az anyatej sem véd meg az allergiától?

  A legfrissebb kutatások szerint az anyatejjel táplálás sem védi meg a gyermekeket attól, hogy a későbbiekben kialakuljon náluk az asztma vagy az allergia.

 • 2013.05.14 Tibola

  Egy új, kullancs által terjesztett betegség felfedezésének története.1997-re a kutatók a Lyme - kór mellett egy új, kifejezetten kullancsok által terjesztett betegséget lepleztek le. A TIBOLA elnevezés tulajdonképpen erre utal, melynek magyar megfelelője: kullancs által terjesztett nyirokcsomó - gyulladás.

 • 2013.05.14 Gyermekkori szívbetegségek

  A veleszületett szívbetegségek olyan eltérések, melyek - bár születéskor jelen vannak -, lehet, hogy csak a későbbi életkorban okoznak tüneteket.

 • 2013.05.13 Születés előtti depresszió

  Egy most publikált tanulmány szerint nem csak az anyákat érintheti a bababánat (baby blues) - jelentős számú apa is szenved a gyermek születését megelőző vagy követő depresszióban. Az apák körülbelül 10 százaléka tapasztalja meg a születés előtti, illetve utáni depressziót, és az amerikai apukák a külföldieknél nagyobb valószínűséggel érintettek a rendellenességben.

 • 2013.05.13 Szamárköhögés járvány Pest megyében

  Tele van a média egy nemrég történt esettel, miszerint egy Pest megyei településen szamárköhögés ütötte fel a fejét. Pontosabban két esetet diagnosztizáltak. Ennek kapcsán számos kérdés merül fel: mi is az a szamárköhögés? Mik a tünetek? Milyen szövődményei lehetnek? Kiket érint? Van-e védőoltás ellene? Végül érvek és ellenérvek az oltás mellett, ellen.