Gyerektükör

Előző Következő

Kisebb gyerekek a fülükbe rejthetnek apróbb játékdarabkákat, gyöngyszemeket, borsót, cukorkát is. A szülők gyakran csak arra figyelnek fel, ...

 • 2013.08.19 A fiúmagzatnak kevesebb az esélye a túlélésre

  Az iparilag fejlett államokban a fiúk körében magasabb a csecsemőhalandóság, mint a lányok között, bár a különbség az 1970-es évek óta csökken - derült ki egy amerikai kutatásból. A helyzet 1970-ben volt a legrosszabb ebből a szempontból.

 • 2013.08.17 Az autizmus korai jelei

  Egy új tanulmány szerint az autizmus jelei már egy egyhónapos csecsemőnél is felfedezhetőek, de ezek nem azok az autizmusra jellemző tünetek, mint a szemkontaktus vagy a mosolygás hiánya. Olyan újszülötteket vizsgáltak, akik születésük után a neonatológiai intenzív központba kerültek, és akiknél később autizmust diagnosztizáltak. Azt vették észre, hogy ezeknek a babáknak az izomtónusuk rendellenesen működik, és a vizuális információkat eltérően dolgozzák fel, mint a normálisan fejlődő csecsemők.

 • 2013.08.15 A tej hatékonyabb folyadékpótló, mint a víz

  A tej sokkal jobban biztosítja az aktív gyerekek folyadékpótlását a nagy nyári hőségben, mint a víz, vagy a különböző sportitalok - hívták fel a figyelmet táplálkozási szakemberek.

 • 2013.08.15 Agyevő amőba támadott meg egy 12 éves gyereket

  A floridai fiú pár napja influenzaszerű tünetekkel került kórháza. Most már az életéért küzdenek.

 • 2013.08.15 Újabb halott koraszülött és két feljelentés

  A Miskolci Rendőrkapitányságon tett két, egymástól független szülői feljelentés szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban született gyermekeik halálában közrejátszhatott az egészségügyi intézmény valamely dolgozójának gondatlansága, mulasztása.

 • 2013.08.14 A gyerekek közel ötven százaléka súlyproblémákkal küzd

  A magyar iskolások csaknem fele küzd súlyproblémákkal (túlsúlyos vagy sovány) - derült ki a Szonda Ipsos közelmúltban végzett kutatásából. A felmérés többek között azt vizsgálta, mit esznek a gyerekek, és van-e összefüggés a reggeli és az iskolai teljesítőképesség között.

 • 2013.08.14 Óvodából iskolába

  Az általános iskola első osztályába lépve a gyermek személyiségében jelentős változás történik. Mivel a gyermek gyorsan fejlődő, nyitott, a gyors változás miatt labilissá váló személyiségében könnyebben jöhetnek létre olyan lelki egyensúlyzavarok, amelyek átmeneti vagy tartóssá váló beilleszkedési nehézségeket idézhetnek elő.

 • 2013.08.14 Mérni kell a gyerekek vérnyomását is!

  A magas vérnyomás nemcsak a felnőttek betegsége, hanem már gyermekkorban is elkezdődhet. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy 3 éves kortól minden gyerek vérnyomását mérjék, hiszen ez nem fájdalmas és ismételhető, viszont létfontosságú információkat adhat az egészség későbbi alakulására vonatkozólag is.

 • 2013.08.13 Köldökzsinórvér-tárolás: érdemes?

  A köldökzsinórvérből nyerhető őssejtekre sokan úgy tekintenek, mint valami csodaszerre, amely minden bajtól megóvja majd a gyermeküket. Dr. Földes Gábor belgyógyász, kardiológus adjunktus, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ őssejt-laboratóriuma vezetőjének segítségével körbejártuk, mit kell tudnunk az őssejttárolásról.

 • 2013.08.13 Gyümölcs helyett üdítőznek a kövér gyerekek

  Aggódik a Brit Szívegészségügyi Alapítvány a gyerekek jelenlegi táplálkozási szokásainak hosszú távú egészségügyi következményei miatt. A tizenhat év alattiak 80 százaléka nem fogyaszt elég gyümölcsöt, viszont majdnem a felük megiszik napi egy doboz cukros üdítőt.