Gyerektükör

Előző Következő

Ha a kisgyermeknél allergiás tünetek jelentkeznek, az esetek nagy részében a tojás vagy a tej fogyasztása okozza a panaszokat. Ilyenkor a problémás ...

 • 2013.05.09 Diszlexia

  A beiskolázás kapcsán beszéltünk már a tanulási zavarokról, azok közül a diszkalkuliáról. A következő hetekben nézzük végig a tanulási zavarok megjelenési formáit, tüneteit, majd a lehetséges terápiákat, mozgásterápiákat. A diszkalkulia után jöjjön most a diszlexia.

 • 2013.05.08 Egészséges étel gyermekeinknek

  Ha azt kérdik tőle, mit is enne ebédre, a pilláit villogtatva, ártatlan mosollyal a szemében azt mondja, hát tudjátok, mit szeretnék...

 • 2013.05.04 Éjszakai bepisilés

  Magyarországon körülbelül nyolcszázezer 4-15 év közötti gyermek él, s közülük megközelítően ötvenezernek van ágybavizeléses problémája. A bepisilést ma is szégyellni való dolognak tartja a közvélemény, így gyermekek közel fele nem, vagy csak későn kap segítséget.

 • 2013.05.03 Veszélykereső fiatalok

  Brit kutatók szerint a kamaszok kockázatvállaló viselkedésre vannak programozva, mivel jobban élvezik a kockázatos helyzeteket, mint más korosztályok tagjai. A pubertáskor beálltával a veszélyekkel, kockázatokkal teli cselekmények is nagyobb mértékben jelennek meg a gyerekek életében - legyen szó autóvezetésről, szexről, alkoholról, vagy étkezésről.

 • 2013.05.02 Erőszakos nevelés

  Egy új tanulmány szerint a pofonokkal nevelő szülők szándékaikkal szemben gyermeküket inkább a rossz, mintsem a jó út felé terelik. A Pediatrics című amerikai gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akiket pofonokkal próbálnak jobb belátásra bírni szüleik, kétszer akkora eséllyel válnak agresszívvé, verekedőssé, rongálásra hajlamossá és klasszikusan "rossz gyerekké", mint társaik.

 • 2013.05.02 Gyakoribb légzési problémák

  A jóval idő előtt született (24-25 hétre érkezett) kisbabák több, mint felénél lép fel valamilyen légzési probléma, s ezek a gyermekek 11 éves korukra kétszer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg asztmában, mint az időre születettek - derült ki egy új kutatásból.

 • 2013.04.25 "Elfelejtett" betegségek

  Mára már generációk nőttek fel úgy, hogy nincsenek személyes tapasztalataik olyan betegségekről, mint a szamárköhögés, a rubeola vagy a diftéria. Ez annak a hazai védőoltási rendszernek köszönhető, mely a gyakorlatban is kiállta a próbát: az oltással megelőzhető fertőző betegségek száma drasztikusan csökkent.

 • 2013.04.15 Inszemináció - Babaváró 5.rész

  Sorozatunk szereplői mostanra gyakorlatilag minden lehetséges vizsgálaton átestek. Fizikailag egészségesnek tűnnek, eddig mégsem fogant meg a babájuk. Vajon belevágjanak-e a mesterséges megtermékenyítésbe, az inszeminációba? Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

 • 2013.04.10 Kötelező meditáció az iskolákban

  Már a kerettantervben is szerepel, így hamarosan bevezethetik az általános és középiskolákban a meditációt, relaxációt. Az elvégzett gyakorlatok révén a pedagógusok, a diákok kevésbé lesznek idegesek, túlterheltek, a gyerekek önszabályozást tanulnak.

 • 2013.04.07 Vigyázat, pollenszezon!

  Beköszöntött a tavasz, megkezdődött a pollenszezon. Korábban biztosan tudhattuk, hogy az év melyik szakában mely növényektől kell tartanunk, ám mára ez a pollennaptár a klímaváltozás miatt eltolódott, és évről évre másként alakul. Kövessük figyelemmel az ÁNTSZ naprakész jelentéseit!