-
2012.02.07
Káros fogtömések
Nem csak a műanyag flakonok és a műanyagba csomagolt készételek lehetnek károsak a gyerek szervezetére a bisphenol-A-t (BPA) tartalmazó csomagolások miatt, hanem az ugyanezt az anyagot tartalmazó fogtömések is. Egy tanulmányból kiderült, hogy a BPA a fogtömés után órákkal is kimutatható a gyerekek nyálából.
-
2012.02.04
Mégsem annyira egészségtelenek a tejtermékek
A British Journal of Nutrition aktuális számában olvasható tanulmány lerántja a leplet arról a tévhitről, miszerint a tejtermékekben lévő telítetlen zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
-
2012.01.31
A gyerekek étkezési szokásait befolyásoló tényezők
A GfK LHS HealthCare legfrissebb megkérdezésének eredményei azt mutatják, hogy a védőnők szerint az általános iskolás korú gyerekek étkezési szokásait a szülők és a reklámok alakíthatják legnagyobb mértékben; az iskolai büfé és menza szerepéről megoszlanak a vélemények. Az oktatási intézményekben zajló felvilágosító munkát, illetve saját szerepüket e téren kielégítőnek találják.
-
2012.01.26
A szoptatás egy csoda
Amikor egy nő gyermeket vár, új világ tárul ki előtte. Szakkönyveket vesz, bújja a babás magazinokat, és "lóg a neten", hogy megtudja, miképpen csinálják mások. Sokakat a szülés után éri az első meglepetés, amikor kiderül, hogy a szoptatás nem megy olyan könnyen, esetleg egyáltalán nem megy. Sőt, egy sor dologról még soha senki nem tett említést korábban!
-
2012.01.15
Anyatej vagy babatej?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos más egészségügyi szervezet azt javasolja, hogy a gyermekek hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjanak, továbbá egyéves korukig anyatejből álljon a táplálékuk túlnyomó része. Ennek ellenére ma Magyarországon az újszülötteknek csupán 58 százalékát táplálják anyatejjel, egyéves koráig pedig a babák 20 százaléka kap tehéntejet.
-
2012.01.14
Hiperaktív gyerekek, problémás felnőttek?
Az elmúlt 2 évben SuliStart és SuliSiker programban 318 fő hiperaktív-figyelemzavaros tünetet mutató gyermeket vizsgáltak. Tapasztalati adatok szerint a tünetet mutató gyermekek esetében 10-ből 4-5 gyermek szüleinél tapasztaltunk hasonló, hiperaktív személyiségjegyeket , impulzív temperamentumot. Vizsgálati adatok bizonyítják, hogy a hiperaktív szülők gyermekei fokozottan veszélyeztetettek iskoláskorban a tanulási részképesség problémákra, az alulteljesítésekre pl. mozgáskoordinációjuk elmarad társaiktól, beszédértésük gyengébb, stb...
-
2011.10.23
Új megtermékenyítési eljárás révén jött világra egy kisfiú
Új mesterséges megtermékenyítés révén jött világra egy újszülött Nagy-Britanniában: a kis Oliver világszerte az első baba, aki úgy született, hogy az embriót a kromoszómák teljes vizsgálata után választották ki, és ültették be.
-
2011.10.19
A közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz
Fontos, hogy minél előbb jogszabály legyen a országos tiszti főorvos egészséges közétkeztetésre vonatkozó ajánlásából, ugyanis a közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz - mondta az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján
-
2011.09.21
Fejtetvesség - Ne szégyelld, kezeld!
A fejtetvesség évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban. Bár a fejtetű jelen ismereteink szerint nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként jelenléte rendkívül kellemetlen és a vakaródzás következtében kialakuló sebek felülfertőződhetnek.
-
2011.09.21
Cél az egészségesebb közétkeztetés
A közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekben - az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját vizsgálati eredményeire építve, a legújabb szakirodalmi adatokat is figyelembe véve készítette el a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlást.