Gyerektükör

Előző Következő

Végre kitört a vakáció, itt a jól megérdemelt pihenés ideje tanároknak, diákoknak egyaránt. Az értékes szabadidőt érdemes hasznosan eltölteni ...

 • 2013.09.05 A korai elválasztás hiperaktivitást okozhat

  Kísérleti egerekben az anyától való korai elválasztás hosszú távú hiperaktivitást és szorongást vált ki. A kutatók a BMC Neuroscience szaklapban közzétett tanulmányukban ennek az új viselkedési modellnek a fejlődését mutatják be, amelyet reményeik szerint felhasználhatnak a kisgyermekkori elhanyagolás hosszú távú hatásainak vizsgálatához az emberekben.

 • 2013.09.04 Aki balkezes, nem kétbalkezes!

  Mi lehet a közös Benjamin Franklinben, Albert Einsteinben és Bruce Willisben? A balkezesség, amely az emberiség 10 százalékát érinti. De vajon okosabbak, kreatívabbak a balkezesek, vagy éppen ellenkezőleg: több baleset és lelki sérülés éri őket?

 • 2013.09.02 Nem akarok iskolába menni!

  A legtöbb gyerek izgatottan várja, hogy bepakolhasson szép, új iskolatáskájába és átlépje a tudás várának küszöbét. A varázs azután gyakran elég hamar megkopik: a táska nehéz, a padtárs rugdos, a b betű nem kanyarodik úgy, ahogy kellene... És egy reggel elhangzik:"Anyu, ma nem akarok iskolába menni!" Hiába, az iskolakezdés nem könnyű. Hogy milyen nehézségekkel számolhatnak a kis elsősök és a szüleik, valamint hogy ezekre a problémákra milyen megoldást találhatunk, arról Kiss Nóra iskolapszichológussal beszélgettünk.

 • 2013.09.01 Bárányhimlő? Nem kell!

  Védőoltással megelőzhető a leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, amely már kilenc hónapos kortól adható. A bárányhimlő elleni védőoltás különösen fontos azoknak a terhesség előtt álló nőknek, akik még nem estek át a betegségen, mert a várandósság alatti fertőzés károsíthatja a magzatot.

 • 2013.08.31 Kilencből egy gyerek koraszülöttként jön világra

  Világszerte minden kilencedik gyerek koraszülöttként jön világra - derül ki a The Lancet című orvosi folyóirat legújabb számában közzétett tanulmányból, amelyben 65 ország mutatóit elemzik a kutatók.

 • 2013.08.31 Segítség, tetvek!

  A fej-, a lapos- és a ruhatetűről általában hallani sem akarunk, pedig érdemes megismerni az emberi test hívatlan "albérlőit". Gyerekközösségekben például évről évre visszatérő gondot okoz a fejtetvesség. Becsengettek? Készüljünk előre!

 • 2013.08.30 Hallásproblémák gyermekkorban

  Mire iskolába kerül, minden huszadik gyerek halláskárosult az egyik fülére. Ez jelentős akadályokat jelenthet, állítja a St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karán készült tanulmány, mivel a hallásproblémák gátolják őket a nyelv megértésében és használatában.

 • 2013.08.30 Figyelemzavar a videójátékoktól

  Az órákig tartó tévézés, akár kapcsolgatva az adások között vagy videójátékokat játszva, megnehezíti a koncentrálást az iskolában, állítják pszichológusok. A kutatók megosztottak a témával kapcsolatban, de ahogy azt Douglas A. Gentile, az Iowa Állami Egyetem médiakutatási laborjának vezetője elmondta: "Még nem igazán tudjuk, hogy okoz-e a tévézés és a videójáték figyelemzavart a gyerekeknél."

 • 2013.08.30 Mértéktelen televíziózás gyermekkorban

  Minél többet néz tévét egy kisgyermek, annál nagyobb valószínűséggel lesz rossz az iskolai teljesítménye, és egészségi állapota sem lesz megfelelő 10 éves korára - figyelmeztetnek a kutatók. Michigani és montreali egyetemeken 1300, tévén felnevelkedett kisgyermek bevonásával végeztek vizsgálatokat, és úgy találták, hogy minden egyes tévénézéssel eltöltött óra megteszi a maga negatív hatását. Megállapították azt is, hogy a gyorsételeket nagy mennyiségben fogyasztó gyermekek iskolai teljesítménye is rosszabb.

 • 2013.08.30 Képernyőfüggők

  Néhány évvel ezelőtt még a Barbie baba, az Action man figura és az Én kicsi pónim voltak az elengedhetetlenül szükséges játékszerek; ma már a legújabb számítógépes játékok a nyerők. Már a legkisebb gyerekek is ezért nyúzzák a szüleiket. Dr. Alex Yellowlees pszichiáter azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a fiatalok gyorsan képernyőfüggővé válhatnak.