Gyerektükör

Előző Következő

Gyermekünk születése után sok kérdés vetődik fel bennünk a fejlődésével kapcsolatban. Aggódunk a sírás miatt, vagy ha kiütések jelennek ...

 • 2013.08.14 Óvodából iskolába

  Az általános iskola első osztályába lépve a gyermek személyiségében jelentős változás történik. Mivel a gyermek gyorsan fejlődő, nyitott, a gyors változás miatt labilissá váló személyiségében könnyebben jöhetnek létre olyan lelki egyensúlyzavarok, amelyek átmeneti vagy tartóssá váló beilleszkedési nehézségeket idézhetnek elő.

 • 2013.08.14 Mérni kell a gyerekek vérnyomását is!

  A magas vérnyomás nemcsak a felnőttek betegsége, hanem már gyermekkorban is elkezdődhet. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy 3 éves kortól minden gyerek vérnyomását mérjék, hiszen ez nem fájdalmas és ismételhető, viszont létfontosságú információkat adhat az egészség későbbi alakulására vonatkozólag is.

 • 2013.08.13 Köldökzsinórvér-tárolás: érdemes?

  A köldökzsinórvérből nyerhető őssejtekre sokan úgy tekintenek, mint valami csodaszerre, amely minden bajtól megóvja majd a gyermeküket. Dr. Földes Gábor belgyógyász, kardiológus adjunktus, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ őssejt-laboratóriuma vezetőjének segítségével körbejártuk, mit kell tudnunk az őssejttárolásról.

 • 2013.08.13 Gyümölcs helyett üdítőznek a kövér gyerekek

  Aggódik a Brit Szívegészségügyi Alapítvány a gyerekek jelenlegi táplálkozási szokásainak hosszú távú egészségügyi következményei miatt. A tizenhat év alattiak 80 százaléka nem fogyaszt elég gyümölcsöt, viszont majdnem a felük megiszik napi egy doboz cukros üdítőt.

 • 2013.08.13 Nyolc csecsemő halt meg Miskolcon - Vizsgálatot indítottak

  A nyolc koraszülött csecsemő augusztus 5. és 10. között halt meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülötteket ellátó osztályán - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 • 2013.08.13 Eldobható vs. textil pelenka - Melyik a jobb?

  Ápol és eltakar - Ez a mondás bizony a pelenkázásra is igaz. Az eldobható pelenka feltalálóját még ma is imáikba foglalják az anyák. Nézzük a textil a papír vagy egyéb pelenkák előnyeit, hátrányait.

 • 2013.08.12 Így készítsük fel a gyerkőcöt az iskolakezdésre

  Az iskolára való felkészülés valójában az iskolába lépést megelőző évben kezdődik meg. Ugyanis az iskolai pedagógiai munka nem kizárólag a tantermekben megszerezhető ismeretanyagból és tanári útmutatásból épül fel, hanem bizony a családi nevelés és iránymutatás is nagymértékben hozzájárul a gyermek fejlődéséhez. A felkészülést nagyjából három színtérre oszthatjuk: az óvodai nevelésre, az iskolában szervezett felkészítő / előkészítő foglalkozásra és a már említett családi nevelésre. Igyekezzünk gyermekünket felkészíteni az iskolai életbe való beilleszkedésre, valamint az iskolás évek nehézségeinek leküzdésére.

 • 2013.08.11 Naponta legalább egy alma

  Négyből egy kínai kisdiák azt mondja, túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy naponta egyen gyümölcsöt, míg mások egyszerűen csak azért nem szeretik a gyümölcsöt, mert a szüleik azt szeretnék etetni velük. Ezek az eredményei annak a felmérésnek, amelyet a kínai gyermektáplálkozási egyesület készített az előző hónapban 1500 diák körében Pekingben, Sanghajban és Kantonban. Eszerint a diákok 28 százaléka nem evett minden nap gyümölcsöt, aki pedig igen, azok közül sokan nem ettek eleget.

 • 2013.08.11 Az apa depressziója a gyerekre is kihat

  Pszichiátriai vagy viselkedési zavar alakulhat ki azoknál a gyerekeknél, akik édesapjának hasonló problémája van - állapították meg az Oxfordi Egyetem munkatársai. A kutatók szerint elsősorban a fiúk lehetnek érintettek, ha apjuk depressziós vagy alkoholista.

 • 2013.08.11 Intim beszélgetések Kriston Andreával: Férfi lesz a fiúból

  Kriston Andreát élmény hallgatni. Bárcsak minél több nő és kislány, sőt, férfi és kisfiú beszélgethetne vele arról, amit még soha nem kérdezett meg senkitől! A nőiségről és a férfiasságról, egymás megismeréséről és a szexualitásról, amely egyszerre ajándék és felelősség... Ebben a sorozatban - mint egy puha beszélgetősarokban - mindezekről szó esik. Most arról beszéltünk, hogyan érik férfivá egy fiú.