Gyerektükör

Előző Következő

A gyermekkor fontos szerepet játszik egy felnőtt személyiségének kialakulásában, hiszen a szülőktől ellesett példa az, ami alapján formálódik ...

 • 2011.10.23 Új megtermékenyítési eljárás révén jött világra egy kisfiú

  Új mesterséges megtermékenyítés révén jött világra egy újszülött Nagy-Britanniában: a kis Oliver világszerte az első baba, aki úgy született, hogy az embriót a kromoszómák teljes vizsgálata után választották ki, és ültették be.

 • 2011.10.19 A közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz

  Fontos, hogy minél előbb jogszabály legyen a országos tiszti főorvos egészséges közétkeztetésre vonatkozó ajánlásából, ugyanis a közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz - mondta az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján

 • 2011.09.21 Fejtetvesség - Ne szégyelld, kezeld!

  A fejtetvesség évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban. Bár a fejtetű jelen ismereteink szerint nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként jelenléte rendkívül kellemetlen és a vakaródzás következtében kialakuló sebek felülfertőződhetnek.

 • 2011.09.21 Cél az egészségesebb közétkeztetés

  A közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekben - az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját vizsgálati eredményeire építve, a legújabb szakirodalmi adatokat is figyelembe véve készítette el a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlást.

 • 2011.08.13 Kapcsolat a gyermek memóriája és szülője kiskora között

  Sokat játszott ön gyerekkorában? Ingergazdag környezetben nőtt fel? Ha igen, a gyermeke okosabb lehet - derítette ki egy kutatás. Azaz a környezet megváltoztathatja a DNS-t.

 • 2011.08.11 A terhesség alatti túlzott cukorfogyasztás a lánymagzatokra károsabb

  Az új-zélandi Auckland Egyetem új kutatásából kiderül, hogy a terhes anyák édesség utáni kínzó vágya jobban befolyásolja a kislányok fejlődését, mint a kisfiúkét.

 • 2011.08.03 Aranyérbetegség: a megelőzés már gyermekkorban elkezdődhet

  Az aranyér kialakulásában az örökletes tényezők mellett fontos szerepet játszanak életviteli tényezők is. A panaszok elsősorban felnőttkorban jelentkeznek, de a megelőzést már gyermekkorban el lehet kezdeni.

 • 2011.07.28 A dohányzás befolyásolhatja a magzat nemét

  Angol gyermekgyógyászok felmérése szerint a dohányzás befolyásolhatja a születendő gyermek nemét. A Liverpooli Trópusi Medicina Egyetem orvosai szerint a fogamzás idején dohányzó szülőknek valószínűbb, hogy lányuk fog születni. A  fiúgyermek születésének esélye pedig 50 százalékkal csökken, ha mindkét szülő dohányos.

 • 2011.07.12 KMTE: károsak a hozzáadott szénhidrátok

  A Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesület (KMTE) szerint a hozzáadott szénhidrátok - fruktóz, a cukor, továbbá egyéb keményítők, például a kukoricakeményítő - megbetegítő tényezők, és vannak forgalomban Magyarországon az egészségre káros élelmiszerek.

 • 2011.07.11 Ajtódísz jelzi mostantól az újszülötteket

  Mostantól minden édesanya kézhez kap gyermeke születése után egy ajtódíszt, amelyet otthonuk bejáratára kifüggesztve jelezheti kisbabája érkezését. Az első ajtódíszeket hétfőn, a népesedési világnapon Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át a budapesti Szent Imre Kórházban.