Gyerektükör

Előző Következő

Gyermekünk születése után sok kérdés vetődik fel bennünk a fejlődésével kapcsolatban. Aggódunk a sírás miatt, vagy ha kiütések jelennek ...

 • 2013.08.27 Kardiológiai problémák már gyermekkorban

  A világ minden országához hasonlóan sajnos Magyarországon is magas azon gyermekeknek a száma, akik valamilyen veleszületett szívbetegséggel kell, hogy együtt éljenek. Ezeknél a fejlődési rendellenességeknél majdnem mindig szükség van orvosi beavatkozásra. A fejlett orvosi technikának köszönhetően ma már a gyermek kardiológiai problémák többsége gyógyítható.

 • 2013.08.27 Vitaminhiány okozhatja a tanulási nehézséget

  Az agy működésében tapasztalható kisebb-nagyobb zavarokért olykor csak "banális" ok, például valamely vitamin hiánya a felelős. A képességeikhez mérten rosszabb teljesítményt nyújtó iskolások vizsgálata során amerikai kutatók úgy találták, hogy a problémák felléptekor, csakúgy, mint a hasonló tünetekkel rendelkező tavaszi fáradtság jelentkezésekor is érdemes a vitaminpótlásra gondolni. Az amerikai gyerekek körében végzett vizsgálatok szerint leginkább a vashiány okozhat tanulási nehézséget.  

 • 2013.08.26 Gyalog galopp a suliba

  A reggeli gyaloglás, iskolába vagy óvodába menet, növeli a gyermek stressztűrő-képességét a nap folyamán. Ráadásul, a szapora szívverés és a vérnyomás emelkedése segít elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket felnőttkorban, állítja a Buffalo Egyetem tanulmánya.

 • 2013.08.26 Itt a suli, mars az ágyba!

  Nemsokára kezdődik az iskola, óvoda. Itt az ideje, hogy visszaszoktassuk a gyerekeket a korai lefekvésre. Két hatásos módszer:a rendszeres lefekvési idő betartatása, és a technikai eszközök "elkobzása". Egy új tanulmány megállapította, hogy a kamaszok többsége éjszakába nyúlóan telefonál, chatel, internetezik, vagy videójátékokkal játszik.

 • 2013.08.25 Hogyan lehet lány a fiúból?

  A közelmúltban publikált eredményekkel a tudósok közelebb jutottak a nemek kialakulásának megértéséhez, így szükség esetén azok későbbi meghatározása is könnyebben megvalósítható lehet.

 • 2013.08.24 Folyadékpótlás kisgyermekkorban

  A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?

 • 2013.08.24 Intim beszélgetések Kriston Andreával: Nő lesz a lányból

  Kriston Andreát élmény hallgatni. Bárcsak minél több nő, sőt, kislány beszélgethetne vele arról, amit még soha nem kérdezett meg senkitől! A nőiségről, amely egyszerre feladat és felelősség... Ebben a sorozatban - mint egy puha beszélgetősarokban - mindezekről szó esik. Most azt jártuk körül, mit tehet egy anya azért, hogy minél jobban felkészítse kislányát a felnőtt szerelemre.

 • 2013.08.23 Játszótéri balesetek

  A statisztikák szerint a tizennyolc év alatti gyerekek közül ugyanannyian halnak meg véletlen balesetekben, mint betegségekben. Kis odafigyeléssel a tragédiák nagy részét megelőzhetnénk. A legfontosabb tudnivalókról dr. Rente Judit gyermekorvos beszélt lapunknak.

 • 2013.08.23 A babáknak is fontos a friss levegő!

  Sok anyuka panaszkodik arról, hogy nem eszik vagy nem alszik rendesen a kisgyermeke. Ilyenkor vajon felmerül a kérdés az édesanyákban, hogy a kicsi egyáltalán éhes-e vagy kellően elfáradt-e? A csecsemők és kisgyerekek egészséges fejlődésének egyik fontos feltétele a szabad levegőn való tartózkodás. Így előfordulhat, hogy egy kiadós séta a szabadban megoldja az evés-alvás problémát.

 • 2013.08.22 Miért kapnak jobb osztályzatokat a lányok az iskolában?

  A lányok felülmúlják teljesítményben a fiúkat az iskolában, mert helyesebbek és "kellemesebbek" - állítják izraeli kutatók.