Gyerektükör

Előző Következő

A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés ...

 • 2012.11.15 Támadásra készen - A velünk élő streptococcus

  - Oltani vagy nem? - a kérdés egyre inkább elveszíti aktualitását, amikor közeleg az influenzajárvány. Az elmúlt évi súlyos következményekkel járó esetek sok kétkedőt, bizonytalankodót meggyőzhettek arról, hogy a védőoltás hasznos. Arra azonban már sokkal kevesebben gondolnak, hogy az elmúlt szezon súlyos, végzetes következményekkel is járó esetei többségükben nem az "egyszerű", többnyire normális lefolyású influenza következtében fordultak elő, hanem a szövődmények okozták a tragédiákat. Az elégtelen kommunikáció, a hiányos információ miatt sokan nem is tudják, hogy védőoltás nemcsak a már ismert H1N1 formájában létezik, hanem olyan szövődmény is megelőzhető, mint a streptococcus pneumoniae, azaz a tüdőgyulladásnak egy veszélyes fajtája.

 • 2012.08.06 Együtt élni a sclerosis multiplexszel

  Az SM, azaz a sclerosis multiplex az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri elváltozás, amely Magyarországon tíz-tizenkétezer beteget érint. Kialakulásának pontos oka ismeretlen, tünetei rendkívül változatosak, lefolyása többféle lehet. Hogy mi mindent érdemes még tudni az SM-ről, és hogyan lehet együtt élni vele, arról dr. Káposzta Zoltán neurológus főorvost kérdeztük.

 • 2012.06.04 A koraszülötteknél nagyobb a későbbi mentális problémák kockázata

  Svéd és brit kutatók 1,3 millió ember adatainak elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a koraszülöttként világra jött embereknél későbbi életük során nagyobb a mentális zavarok megjelenésének kockázata.

 • 2012.06.01 Tejjel koccintottak a Sztárok a Tej Világnapján!

  Tejjel koccintva ünnepelték a Tej Világnapját a Rippel Fivérek, Lola, és DJ Dominique. A népszerű artistapáros, a fiatal énekesnő és a közismert lemezlovas egy, a tejfogyasztást népszerűsítő edukációs kampány szereplőiként csatlakozott a korábban a Nemzetközi Tejszövetség, majd az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) által kezdeményezett nemzetközi eseményhez. A Tej Világnapjának célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára és egészséges táplálkozásban játszott szerepére.

 • 2012.05.28 Az egészséges gyermek fehérjeszükséglete

  A fejlett ipari országokban a gyermekek többsége szükségleténél nagyobb mennyiségben fogyaszt fehérjét. Reggelire tej, kakaó vagy tejeskávé, ebédre húsos étel, uzsonnára néhány szelet felvágott kerül a kenyérre, vacsorára pedig újra húst fogyasztanak.

 • 2012.05.28 Kiderült, miért esznek a gyerekek annyi édességet

  Német kutatók vizsgálata szerint a gyerekek sokkal nagyobb cukortartalmú ételeket éreznek édesnek, mint a felnőttek.

 • 2012.05.26 Gyermeknapi programok

  Részletes gyermeknapi programok

 • 2012.05.18 Milyen az egészséges bélflóra?

  Bélrendszerünk több futballpályányi belső felületén rengeteg mikroorganizmus található, hasznosak és kártékonyak egyaránt. Amíg ezek egyensúlyban vannak, addig nincs baj. Ám ha felborul az egyensúly - akár egy antibiotikum-kúra következtében -, minél hamarabb helyre kell állítanunk azt. Ehhez nem árt tudnunk, mik azok a pro- és prebiotikumok...

 • 2012.05.12 Gyorsul az örökbefogadás és az apai elismeréshez kapcsolódó ügyintézés

  Egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel. A kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be az erről szóló egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot.

 • 2012.05.11 Mikor menjen a gyerek iskolába?

  Az iskolakezdéssel egy új korszak kezdődik a gyerek életében. Megváltozik a napirendje, egy új közösség tagja lesz, új kihívásokkal találkozik. Vajon érett-e már minderre a kicsi? Fejes Enikő pszichológust, óvodapedagógust kérdeztük arról, hogyan lehet jól dönteni.